Οικογένεια

Δραστήριος τρόπος ζωής… Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα του παιδιού σας

09 Ιουνίου 2015
20193 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidia paizoun me stefania

Καλησπέρα σας! Είμαι η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Σίγουρα συμφωνούμε ότι η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του παιδιού... ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από το παιχνίδι την άσκηση. Για αυτό βρίσκομαι σήμερα κοντά σας… για να σας βοηθήσω να μεγαλώσετε υγιή αλλά και δραστήρια παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα αναφερθούμε στην άσκηση και στο πώς μπορείτε να την εντάξετε στην καθημερινότητα του παιδιού σας.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «αλάνα» και «δραστήριο παιχνίδι». Γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους και διασκεδάζουν με τους φίλους τους μπροστά από μια «οθόνη». Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Διαδίκτυο, όλες οι καθιστικές δραστηριότητες ακόμα και το αυτοκίνητο ή οι κυλιόμενες σκάλες «κλέβουν» χρόνο από τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού σας.

Παρατηρήστε και εσείς το παιδί σας... τι κάνει τον ελεύθερο του χρόνο; Σκεφθείτε ότι οι καθιστικές δραστηριότητες μπορούν να κάνουν το ίδιο κακό στο σωματικό βάρος του παιδιού, όσο και μια άσχημη διατροφή. Υπάρχουν μάλιστα έρευνες που δεν συσχετίζουν το αυξημένο βάρος με τις άσχημες διατροφικές συνήθειες, αλλά και με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Δημιουργήστε την εξής εικόνα στο παιδί: Το σώμα μας είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Όσο το αφήνουμε ακίνητο, η μπαταρία του «πέφτει» και εμφανίζονται προβλήματα.

Αν αρχίσουμε να αριθμούμε τα οφέλη της άσκησης, θα καταλάβουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση καλής υγείας γενικότερα... Η επαρκής σωματική δραστηριότητα, παρέχει σωματικά, ψυχολογικά, αλλά και κοινωνικά οφέλη, όπως η αυτοεκτίμηση και το ομαδικό πνεύμα. Τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν άσχημες συνήθειες φυσικής δραστηριότητας. Είναι σε εισαγωγικά πρωταθλητές στα χαμηλά επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες και στους υψηλούς χρόνους τηλεθέασης. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ.

Τα παιδιά που δεν είναι δραστήρια, έχουν μεγάλες πιθανότητες, μεγαλώνοντας, να μετατραπούν σε μη δραστήριους ενήλικες.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονιός ώστε το παιδί σας να ασκείται περισσότερο;

  1. Νικήστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη. Θέστε κανονισμούς για τις ώρες τηλεθέασης. Προσοχή όμως και στις δικές σας συνήθειες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πολλοί γονείς επιλέγουν να περνούν οικογενειακές στιγμές με το παιδί τους μπροστά από μια οθόνη. Τα παιδιά όμως που περνούν κατά μέσο όρο 4 ώρες μπροστά σε μια «οθόνη» καθημερινά, ζυγίζουν περισσότερο από τα παιδιά που παρακολουθούν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα. Αν το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών, καλό είναι να μην βλέπει καθόλου τηλεόραση, ενώ αν είναι άνω των 2 ετών συστήνεται να βλέπει λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα.
  2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση όπως το μπάσκετ, ο χορός κ.ά.– αφήστε το μόνο του να διαλέξει τι προτιμά. Ακόμη και η μη οργανωμένη άσκηση, όπως το ποδήλατο, το παιχνίδι στο πάρκο, η βόλτα με το σκύλο και τα κλασικά παιδικά παιχνίδια, όπως το κυνηγητό, το κρυφτό, το σκοινάκι, το λάστιχο και τα μήλα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες για άσκηση, συνδυάζοντας μάλιστα και τη διασκέδαση.
  3. Βοηθήστε το παιδί σας να βάλει στη ρουτίνα του την κατάλληλη δραστηριότητα ανά εποχή: κολύμπι το καλοκαίρι, κρυφτό και κυνηγητό, μουσική και χορός στο σπίτι τον χειμώνα.
  4. Γίνετε πρότυπα προς μίμηση. Θυμηθείτε πως οι δραστήριοι γονείς μεγαλώνουν δραστήρια παιδιά. Η δική σας συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι πάντα κίνητρο για τα παιδιά, καθώς φαίνεται ότι αντιγράφουν τη συμπεριφορά σας. Η άσκηση άλλωστε συστήνεται και είναι καλή για όλους!

Ακούστε κάτι ενδιαφέρον: Το 52% των γονέων, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Θυμηθείτε ωστόσο ότι μια βόλτα στο πάρκο, ένα παιχνίδι όπως το κυνηγητό ή παιχνίδια με μπάλα δεν κοστίζουν. Απεναντίας, όσοι τα επιλέγουν… κερδίζουν!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.