Όταν αποκτάς κατοικίδιο και πηγαίνεις στον κτηνίατρο για να σου δώσει οδηγίες, περιμένεις να ακούσεις για τα εμβόλια, την τροφή που πρέπει να τρώει αναλόγως την ηλικία και τα κιλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις για τα τσιμπούρια και άλλους κινδύνους για την υγεία του. Δεν περιμένεις να ακούσεις για την ενυδάτωση του κατοικιδίου, καθώς θεωρείς δεδομένο ότι θα του έχεις ένα μπολάκι με νερό. Ίσως δε δίνουμε τόση πολλή σημασία στην ενυδάτωση, η οποία όμως είναι τόσο απαραίτητη για το ζωάκι μας, όσο και για εμάς.
Πόση σημασία έχει η ενυδάτωση για τα κατοικίδια;
Όπως ισχύει και για εμάς, και το σώμα του σκύλου αποτελείται κατά 80% από νερό. Είναι απαραίτητο συστατικό για τα κύτταρα, για την απορρόφηση και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, για την υγεία των ιστών, του γαστρεντερικού κ.λπ. Επομένως, το να παραμένει ο οργανισμός του ενυδατωμένος είναι απαραίτητος για την υγεία και την επιβίωση του ζώου, καθώς η αφυδάτωση σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβη οργάνων όπως τα νεφρά και τελικά θάνατο.
Πόσο νερό χρειάζεται;
Για τη καλή ενυδάτωση του κατοικιδίου μας, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε καθαρό και φρέσκο νερό. Ένας πρόχειρος κανόνας συστήνει την κατανάλωση 65ml νερού/ κιλό σωματικού βάρους (δηλαδή ένας σκύλος 20 κιλών χρειάζεται τουλάχιστον 1,3 λίτρα νερό). Αναλόγα με τις κλιματικές αλλαγές και τη φυσική δραστηριότητα του ζώου, η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Πέρα από το νερό, υγρά παίρνει το κατοικίδιο και από την τροφή και το ποσοστό των υγρών εξαρτάται από το είδος της τροφής. Αν το κατοικίδιό σας τρώει φαγητό κονσέρβας, ενυδατώνεται καλύτερα απ’ό,τι αν καταναλώσει ξηρά τροφή, καθώς το φαγητό στην κονσέρβα περιέχει 70% περίπου νερό. Προσοχή χρειάζεται στα κατοικίδια τα οποία έχουν νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο, διαβήτη, πρόβλημα στην καρδιά ή είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, καθώς έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά.
Όταν το κατοικίδιο το έχετε στο σπίτι, φροντίστε να έχετε πάντα γεμάτο το μπολάκι του νερού του και να είναι σε σημείο στο οποίο να μπορεί να έχει συνεχώς πρόσβαση.Όταν το κατοικίδιό σας είναι εκτός σπιτιού, τσεκάρετε κατά διαστήματα το μπολάκι του, καθώς μπορεί να νερό να τελειώσει γρηγορότερα λόγω θερμοκρασίας, ή να το έχει αναποδογυρίσει με αποτέλεσμα να έχει χυθεί. Επιπλέον, καλό είναι να μην είναι δεμένο με αλυσίδα το ζωάκι σας, καθώς αν αυτή μπερδευτεί κάπου, μπορεί να μη φτάνει μέχρι το νερό. Τέλος, φροντίστε να πλένετε καθημερινά το μπολάκι του νερού, για να αποφευχθεί η μόλυνση από παθογόνα βακτήρια. Στις βόλτες φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό, ώστε να δίνετε στο κατοικίδιό σας.
Σημάδια αφυδάτωσης
Υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια για να καταλάβετε ότι το ζωάκι σας είναι αφυδατωμένο.
- μαύρο ή σκούρο χρώμα γύρω από τα μάτια
- στεγνήμύτη
- στεγνόστόμα και κολλώδες σάλιο
- χαμηλή όρεξη για φαγητό και πεσμένηδιάθεση
- τραβήξτε προς τα πάνω το τρίχωμα που βρίσκεται πάνω από τον αυχένα και την πλάτη - αν αυτό αργήσει να επανέλθει στην αρχική του θέση, σημαίνει ότι το ζωάκι σας είναι αφυδατωμένο
Μόλις δείτε αυτά τα σημάδια, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση του ζώου και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενυδάτωσης.
Να θυμάστε ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα. Είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία μας, όμως τα κατοικίδιά μας εξαρτώνται από εμάς για την καλή τους υγεία. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε σωστοί και υπεύθυνοι απέναντί τους!