Με το πέρασμα των ετών, ο αριθμός των παχύσαρκων ηλικιωμένων ατόμων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και χωρίς την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει και ο πληθυσμός των ατόμων στην τρίτη ηλικία αυξάνει.
Παρ’ όλο που η απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας φαίνεται να βελτιώνει τις παραμέτρους της υγείας που επιβαρύνονται από την παχυσαρκία, τη φυσική απόδοση και την ποιότητα ζωής, ο βασικός στόχος της θεραπείας για την απώλεια βάρους μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.
Η πρόληψη και η θεραπεία των επιπλοκών στην υγεία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, από την παχυσαρκία είναι συνήθως ο πιο σημαντικός στόχος της δίαιτας σε νεαρά ή μεσήλικα άτομα. Αντίθετα, η βελτίωση της φυσικής λειτουργικότητας και η ποιότητα ζωής είναι μάλλον οι πιο σημαντικοί στόχοι στη θεραπεία για απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να διαφέρει μεταξύ νεαρών και ηλικιωμένων, καθώς, στα ηλικιωμένα άτομα είναι εξαιρετικής σημασίας να αποφευχθεί η απώλεια μυϊκού ιστού και οστικής πυκνότητας που συχνά συνοδεύουν την απώλεια βάρους.
Το ελαφρώς αυξημένο βάρος δρα θετικά στους ηλικιωμένους
Στα ηλικιωμένα άτομα, η απώλεια μυϊκής μάζας και φυσικής δύναμης ως αποτέλεσμα μίας περιορισμένης διατροφής μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτό που θα επέφερε η παχυσαρκία. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος, παρά τα προβλήματα που επιφέρει, έχει σχετισθεί και με κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως η αυξημένη οστική πυκνότητα και η μειωμένη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης και κατάγματος σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες. Επιπλέον, η καλή διατροφική κατάσταση αλλά ακόμη και ο ελαφρύς υπερσιτισμός μπορούν να δράσουν προστατευτικά σε καταστάσεις καταβολισμού, που μπορεί να προκύψουν από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια, όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα στην πρόσληψη τροφής που προκύπτουν στην τρίτη ηλικία, όπως προβλήματα στη μάσηση, μειωμένη όρεξη αλλά και περιορισμού στη διατροφική ποικιλία λόγω έλλειψης οικονομικής άνεσης, ένα ελαφρώς αυξημένο βάρος ίσως να συνεπάγεται και μία καλύτερη πρόβλεψη για το μέλλον.
Τι οφέλη προσφέρει η σωστή απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους;
Από την άλλη μεριά, η σωστά δομημένη και προγραμματισμένη απώλεια σωματικού βάρους, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Μειώνοντας το σωματικό βάρος έπεται συχνά και μείωση των παραγόντων κινδύνου για διάφορα νοσήματα, ενώ συχνά ο κίνδυνος μπορεί να εξαλειφθεί. Επιπλέον, με τη μείωση του σωματικού βάρους τους δίνεται η δυνατότητα μείωσης της δόσης στα προσλαμβανόμενα φάρμακα κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους. Οι μετακινήσεις γίνονται ευκολότερες, ενώ και η ποιότητα ζωής τους βελτιώνεται, καθώς οι καθημερινές ασχολίες γίνονται λιγότερο κουραστικές.
Ποιες οι συστάσεις σε πρωτεΐνη και άσκηση για την τρίτη ηλικία;
Στοχεύοντας στη διατήρηση της οστικής και μυϊκής μάζας, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης που συχνά είναι περιορισμένες σε άτομα της τρίτης ηλικίας είτε λόγω κόστους, είτε λόγω δυσκολιών στην κατανάλωση (π.χ. δυσκολία στη μάσηση του κρέατος), αλλά και στην άσκηση. Συγκεκριμένα, στα άτομα άνω των 65 ετών συστήνεται η άσκηση με αντιστάσεις για 2 ώρες/ εβδομάδα και 2 ½ ώρες μέτριας έντασης άσκησης, ενώ σε συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών.
Συμπερασματικά
Η απώλεια βάρους σε ηλικιωμένους παχύσαρκους ασθενείς δεν αποτελεί μοναδικό στόχο στη φροντίδα τους, καθώς μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία τους, αν δεν πραγματοποιηθεί στις βάσεις ενός εξατομικευμένου κατάλληλα δομημένου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι διαιτολόγοι μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα, ώστε να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να χάσουν βάρος, διατηρώντας την υγεία τους και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.