Οικογένεια

Γονείς και παχύσαρκο παιδί

12 Νοεμβρίου 2013
20208 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γονείς και παχύσαρκο παιδί

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ίσως, το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για το βάρος του παιδιού τους είναι να αποδεχτούν ότι το επιπλέον βάρος αποτελεί πρόβλημα υγείας για το παιδί και χρήζει άμεσης επίλυσης. Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας.

Πολύ συχνά οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι, θεωρούν το βάρος του παιδιού τους φυσιολογικό, ενώ, στην πραγματικότητα, αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.


Εφαρμογή: Υπολόγισε εαν το βάρος σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια[APP]


Οι γονείς για να αναγνωρίσουν το υπερβάλλον βάρος του παιδιού τους οφείλουν να παρακολουθούν τακτικά την ανάπτυξη του παιδιού, με τη συμβολή του παιδίατρου και χρησιμοποιώντας τις καμπύλες ανάπτυξης. Διατηρώντας ένα αρχείο της πορείας του βάρους, ύψους και ΔΜΣ του παιδιού ο γονιός μπορεί να ελέγχει αν υπάρχει κάποια «έκρηξη» στην ανάπτυξη του παιδιού και, με αυτόν τον τρόπο, να προλάβει ακόμα και την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει ότι το επιπλέον βάρος του παιδιού, είναι αποτέλεσμα της διαφοράς ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωσή τους ,το λεγόμενο θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Ο ίδιος, ως υποστηρικτής της προσπάθειας ελέγχου βάρους, μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στο να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, λειτουργώντας ως πρότυπο για το παιδί και παρέχοντάς του την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Συμβουλές για τον έλεγχο του βάρους του παιδιού

Μερικές βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο του βάρους του παιδιού σας:

  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι υγιεινά σνακ, μικρής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ποπ κορν χωρίς βούτυρο), αντί για γλυκίσματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
  • Αποφύγετε να ασκείτε πίεση σε θέματα διατροφής π.χ. «φάε τη σαλάτα σου», «μη φας παγωτό» κ.ά. Επιβραβεύστε σωστά το παιδί σας. Η επιβράβευση πρέπει να είναι λεκτική «Συγχαρητήρια! Έφαγες το σπανακόρυζο. Θα γίνεις δυνατός/ή σαν το Ποπάϋ» και όχι υλική «Φάε το σπανακόρυζο για να σου αγοράσω τα αγαπημένα σου αυτοκόλλητα». 
  • Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με νέα τρόφιμα, έχοντάς τα συχνά διαθέσιμα και δείχνοντας πόσο τα απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιοι.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι φυσικά δραστήριο και να μειώσει τον χρόνο που ξοδεύει μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.
  • Φροντίστε να τρώτε τακτικά μαζί με το παιδί σας και μην παραμελείτε τα οικογενειακά γεύματα.
  • Συζητήστε με το παιδί σας πώς νιώθει σχετικά με το βάρος του και παρέχετέ του υποστήριξη, ενθάρρυνση και αποδοχή.
  • Αποφύγετε τη διάκριση των τροφίμων σε «καλά» και «κακά». Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες.
  • Λειτουργήστε ως πρότυπο που θα μιμηθεί το παιδί σας, ακολουθώντας και εσείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, φυσιολογικές ώρες ύπνου, επαρκή φυσική δραστηριότητα κ.ά.
  • Σχεδιάστε τα γεύματά του παιδιού σας με τρόφιμα από τις περισσότερες ομάδες τροφίμων.
  • Φροντίστε να βρίσκεστε σε επαφή με το φιλικό και σχολικό περιβάλλον του παιδιού σας, καθώς τα άλλα παιδιά συχνά λειτουργούν ως πρότυπα.

Να ξέρετε ότι, είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο ότι, τα παιδιά που τρώνε δείπνο με τις οικογένειές τους πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, κοιμούνται τουλάχιστον 10,5 ώρες κάθε βράδυ και παρακολουθούν λιγότερο από δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως, έχουν 40% λιγότερο πιθανότητες να είναι παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Senninger F, (2005). L' enfant obese. Le faire maigrir en douceur. Guide (broche). France: Jouvence

Pryke R. Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ε. Μαγκλάρα- Κατσιλάμπρου, Α. Τσαρούχη, (2009). Παιδική Παχυσαρκία. Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Αθήνα: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Ζαμπέλας Α., (2003) Διατροφή στα στάδια της ζωής. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης.

Scottish Intercollegiate Guidelines Network (2010) Managemen

Adams AK, Quinn RA., Prince RJ, Low Recognition of Childhood erweight and Disease Risk among Native-American Caregivers. Obesity Research 2005;13(1):146-152

Jeffery AN, Voss LD, Metcalf BS, Alba S and Wilkin TJ, Parents' awareness of overweight in themselves and their children: cross sectional study within a cohort. BMJ 2005;330:23-24.

Snethen JA, Broome ME, Cashin SE, Effective weight loss for children: a meta-analysis of intervention studies. J Pediatr Nurs. 2006 Feb;21(1):45-46

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.