Ο ορισμός της τρίτης ηλικίας έχει πλέον αλλάξει. Δεν υπάρχει πλέον συγκεκριμένη ηλικία μετά την οποία το άτομο θεωρείται ηλικιωμένο, αλλά καθορίζεται από τη λειτουργική ικανότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Παρ’ όλα αυτά, από τα 65 έτη και μετά, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, ξεκινά μια σειρά από φυσιολογικές βιολογικές μεταβολές -μια από τις σημαντικότερες από αυτές είναι η εξασθένηση της ισορροπίας.
Η εξασθένηση αυτή επηρεάζει τη δυνατότητα του ανθρώπου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες για την επιβίωσή του, όπως η διατήρηση μιας σταθερής στάσης, η σταθερή μετακίνηση από μια θέση σε μια άλλη, η διατήρηση της όρθιας στάσης του σώματος κ.λπ.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι πτώσεις που συνδέονται άμεσα με τη μειωμένη ικανότητα ισορροπίας είναι η κύρια αιτία τραυματισμών, ακόμη και θανάτων στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Διάφορες ασκήσεις ισορροπίας
Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε την ικανότητα ισορροπίας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας απλές ασκήσεις ισορροπίας:
- Ισορροπία στο ένα πόδι.
- Ισορροπία στα δύο πόδια σε ασταθές επίπεδο (δίσκος ισορροπίας)
- Ισορροπία στο ένα πόδι με κλειστά μάτια.
- Ισορροπία με τα δύο πόδια σε ασταθές επίπεδο με κλειστά μάτια.
- Ισορροπία σε ασταθές επίπεδο με ανοιχτά μάτια που περιέχουν άγνωστα-αιφνίδια ερεθίσματα.
- Ισορροπία στο ένα πόδι και περιστροφές με μπάλα γύρω από την μέση-γύρω από τον μηρό.
Συμπέρασμα
Οι ασκήσεις ισορροπίας είναι πολύ σημαντικές στα άτομα τρίτης ηλικίας, γιατί βελτιώνουν τη λειτουργική και στατική ισορροπία, την κινητικότητα και ενισχύουν την απόδοση των λειτουργικών καθηκόντων τους στην καθημερινότητά τους.