Ως παχυσαρκία ορίζεται η «υπερβολική εναπόθεση σωματικού λίπους η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευεξία του ατόμου» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Αυτή η υπερβολική εναπόθεση λίπους είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, για την παχυσαρκία ευθύνεται η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά, αλλά και η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Η παιδική/εφηβική παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων κατά την παιδική και εφηβική ζωή.
Ποιες οι συνέπειες της παχυσαρκίας;
Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία μικρών/μεγάλων και οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η αντιμετώπισή της είναι πολύ σημαντικοί.
Το 70% των παχύσαρκων παιδιών έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα
Παρουσιάζει επίσης τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου, όπως οι υψηλές τιμές λιπιδίων ορού και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται και υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Ενώ το 39% των παχύσαρκων παιδιών έχουν δύο ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο, σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, να εμφανίσουν υπέρταση. Μάλιστα, ο κίνδυνος της υπέρτασης αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος του παιδιού.
Παιδική παχυσαρκία και άντρας
Υπολογίζεται ότι 20%-30% των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν αυξημένη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση. Η παιδική/ εφηβική παχυσαρκία μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε άντρες και γυναίκες κατά την ενήλικη ζωή. Στους άντρες, η παιδική παχυσαρκία είναι παράγοντας που προδιαθέτει για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο στο κόλον.
Παιδική παχυσαρκία και γυναίκα
Στις γυναίκες έχει κοινωνικές επιπτώσεις, πιο συχνά απ' ό,τι στους άνδρες, καθώς σχετίζεται με λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης, υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μικρότερες πιθανότητες γάμου και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Και στα δύο φύλα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και των συνεπειών της στην υγεία επιβάλλεται άμεση παρέμβαση. Και αυτό, διότι οι συνέπειές της μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να το ακολουθήσουν το παιδί και στη ζωή του ως ενήλικα.
Ποια προβλήματα προκαλεί η παιδική παχυσαρκία;
Τα παχύσαρκα παιδιά που καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος πριν ενηλικιωθούν, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σαν να μην ήταν ποτέ υπέρβαρα.
Εκτός από τα καρδιαγγειακά, άλλα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία νοσήματα μπορεί να είναι ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η άπνοια ύπνου, το άσθμα, η πρώιμη ήβη, η χολολιθίαση, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, των αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, κ.ά.
Συμπερασματικά
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπισθεί και τούτο διότι το παιδί είναι ακόμη εύπλαστο και δεκτικό σε αλλαγές. Με την προσπάθεια αυτή, το παιδί θα υιοθετήσει καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης, που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή και θα του εξασφαλίσουν καλή υγεία και ποιότητα ζωής.