Διατροφή

Τα Λαχανικά που ενισχύουν την Υγεία του Εγκεφάλου και της Μνήμης

19 Φεβρουαρίου 2025
738 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ygeia egkefalou

Photo Source: www.canva.com

Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολλά οφέλη τόσο για την συνολική σου υγεία, όσο για την υγεία του εγκεφάλου σου. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μάθεις πώς μπορούν τα λαχανικά να επιδράσουν στην υγεία του εγκεφάλου σου, αλλά και ποια άλλα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της γνωστικής σου λειτουργίας.


Διαβάστε επίσης: Φρούτα και Λαχανικά, γιατί πρέπει να τρώτε 5 τη μέρα


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Ποια Θρεπτικά Συστατικά βοηθούν τη Λειτουργία του Εγκεφάλου;

Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στις γνωστικές σου ικανότητες. Στην συνέχεια λοιπόν θα δεις μια λίστα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά:

  • Ω3 λιπαρά οξέα
  • Κουρκουμίνη
  • Φλαβονοειδή
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη D, E, C
  • Σελήνιο
  • Ασβέστιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σίδηρος

memory health

Τα Καλύτερα Λαχανικά για Καλή Μνήμη και Πνευματική Διαύγεια

Όπως ήδη γνωρίζεις, τα λαχανικά αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα στην καθημερινή σου διατροφή. Ωστόσο, πολλά απο τα λαχανικά μπορεί να εχουν θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο μας.

Πιο αναλυτικά..

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, όπως βιταμίνη Κ, λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και Β-καροτίνη.

Επιπλέον, λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το αβοκάντο και το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την γνωστική φθορά και στα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Συμβουλές για Διατροφή που Υποστηρίζει τη Γνωστική Λειτουργία

Η διατροφή σου μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του εγκεφάλου σου. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα ένα τύπο διατροφής με πολλά οφέλη για την συνολική σου υγεία σου αλλά και την υγεία του εγκεφάλου σου.Υιοθέτησε λοιπόν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, ενώ περιόρισε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μην ξεχνάς πως και οι σπόροι, όπως το σουσάμι, κολοκυθόσποροι, το κακάο καθώς και τα βότανα (δεντρολίβανο, μέντα κ.α.) μπορούν επίσης να βοηθήσουν την υγεία του εγκεφάλου σου.

brain health

Πώς τα Λαχανικά μας προστατεύουν από Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες;

Οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές είναι μια ευρέως διαδεδομένη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Χαρακτηρίζονται από προοδευτικές κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η απώλεια μνήμης, η γνωστική έκπτωση και οι διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η νόσος του Alzheimer. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στη νευροεκφυλιστική διαδικασία επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, Ε και β-καροτίνη, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες – έναν από τους παράγοντες που είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Καταλήγοντας..

Η υγεία του εγκεφάλου σου μπορεί να επηρεαστεί απο τις τροφές που καταναλώνεις. Μια διατροφή που περιέχει πλήθος τροφίμων, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να εχει θετικη επίδραση σε αυτον.

Υιοθέτησε λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στην μεσογειακή μας διατροφή και απόλαυσε τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gómez-Pinilla, F. (2008) Brain Foods: The effects of nutrients on brain function, Nature reviews. Neuroscience.

Khan H., Ullah H., Aschner M., Cheang W.S., Akkol E.K. Neuroprotective Effects of Quercetin in Alzheimer’s Disease. Biomolecules. 2020;10:59. doi: 10.3390/biom10010059.

 
Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.