Οικογένεια

Ζάχαρη και υπερκινητικότητα στα παιδιά

24 Φεβρουαρίου 2010
17595 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ζάχαρη και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Η ίδια η ανθρώπινη φύση έχει συνδέσει τη γλυκιά γεύση με την επιλογή ασφαλών καιθρεπτικών τροφίμων. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η γλυκιά γεύση της ζάχαρης μας ευχαριστεί τόσο πολύ, αφού αποτελεί έναν απλό υδατάνθρακα και είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Πολλές όμως είναι οι ανησυχίες που βαραίνουν τις μητέρες σχετικά με τη σύνδεσή της κατα καιρούς με την υπερκινητικότητα. Τί λέει όμως η επιστήμη για αυτό;

Υπάρχει συσχέτιση της ζάχαρης με τη συμπεριφορά των παιδιών;

Eίναι γεγονός ότι πολλές μελέτες -ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80- διερεύνησαν την πιθανή σχέση ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συμπεριφορά των παιδιών, από την εκδήλωση υπερκινητικότητας μέχρι και την επιθετική συμπεριφορά, ενώ μελετήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης να σχετίζεται με την εγκληματικότητα των ενηλίκων. Παρόλα αυτά, καμία έρευνα δεν κατάφερε να συσχετήσει την κατανάλωση ζάχαρης με τις αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά των φυσιολογικών παιδιών.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του Ο.Η.Ε. και ο Αμερικάνικος Διαιτολογικός Σύλλογος, «η ζάχαρη δεν μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο».

Μάλιστα, σε μια σειρά μελετών που έγιναν σε παιδιά με Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Έλλειψης Προσοχής, φάνηκε ότι η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκάλεσε διαταραγμένη συμπεριφορά και υπερκινητικότητα. Τόσο σε βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, όσο και σε μετα-αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και οποιαδήποτε διαταραχή στη συμπεριφορά τόσο των υγιών παιδιών, όσο και αυτών με Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Έλλειψης Προσοχής.

Τα ευρήματα των παλαιότερων μελετών επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη μετα-ανάλυση η οποία αξιολόγησε τα αποτελέσματα των καλύτερα σχεδιασμένων μελετών που εξέταζαν την επίδραση της ζάχαρης στη συμπεριφορά των παιδιών. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο  Critical Reviews in Food Science and Nutrition το 2008, βρήκε ότι η κατανάλωση ζάχαρης δεν επιδρά αρνητικά στη συμπεριφορά των παιδιών.

Τι είναι η ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας, που με τη σειρά του αποτελείται από δύο μικρότερα μόρια: ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Όλοι οι υδατάνθρακες, τόσο οι απλοί (όπως η ζάχαρη αλλά και η λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα και το γιαούρτι) όσο και οι σύνθετοι (όπως είναι το άμυλο που βρίσκεται στα δημητριακά, τις πατάτες και το ρύζι), αποτελούνται από διάφορους συνδυασμούς και ποσότητες των τριών πολύ μικρών μορίων (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη).

Οι υδατάνθρακες είναι η μία από τις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών (οι άλλες δύο είναι οι πρωτεϊνες και τα λίπη) και με δεδομένο ότι ανάλογα με το είδος τους, προσφέρουν εκτός από ενέργεια και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητοι όχι μόνο για την επιβίωσή μας αλλά και την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας μας.    

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».