Οικογένεια

Διατροφή των παιδιών- Γρήγορα tips για τους γονείς

04 Απριλίου 2014
14487 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφή των παιδιών- Γρήγορα tips για τους γονείς

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Πολλά παιδιά τρώνε λίγο για αυτό φροντίζουμε τα γεύματα να είναι θρεπτικά και μικρά. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει καθημερινά ένα καλό πρωινό όπως π.χ. δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι και ένα φρούτο που του δίνουν ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας.

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιέχει ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Προσφέρετε τα με διάφορους τρόπους (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε μιλκ σεηκ) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους. Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε με άλλη συνταγή μετά από κάποιο διάστημα χωρίς πίεση. Στα ενδιάμεσα των 3 κύριων γευμάτων φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια.

Θα πρέπει να προσέχετε τη συχνή κατανάλωση τυποποιημένων σνακ

Θέστε κανόνες σχετικά με την κατανάλωση τους όπως για παράδειγμα μόνο δύο παγωτά την εβδομάδα και 2 φρούτα την ημέρα. Θέστε αυτές τις αρχές νωρίς και φροντίστε να τις ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια χωρίς υποχωρήσεις, για να τηρηθούν. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και οι όποιες συνήθειες στη διατροφή τους προέρχονται από τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους

Φροντίστε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας υγιεινά

Τα παιδιά που καταναλώνουν τα γεύματα τους μαζί με τους γονείς τους έχουν καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή. Αν το παιδί σας δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του, πάρτε το μαζί σας για μια βόλτα στο μανάβη και διαλέξτε μαζί αυτά που θα μαγειρέψετε. Ζητήστε του να σας βοηθήσει σε μικρά πράγματα στην ετοιμασία των γευμάτων (ζύμωμα, καθάρισμα αβγών, πλύσιμο λαχανικών κτλ). Έτσι, εξάπτετε την περιέργειά του για νέες γεύσεις. Αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα σνακ τύπου πατατάκια/ γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή κτλ για το σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η άμεση πρόσβαση του παιδιού σε αυτά, καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι βεβαρημένα με πρόσθετες ύλες.

Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα σαν γονείς

Θυμηθείτε, η διατροφή τους θέλει ποικιλία, μικρά και θρεπτικά γεύματα και καλή ενυδάτωση. Αν το παιδί σας καταναλώνει πολύ λίγες τροφές μην το πιέζετε. Φροντίστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι ποικιλία τροφών ακόμα και αν δεν του αρέσουν. Οι έρευνες δείχνουν πως με τα χρόνια τα παιδιά αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και δοκιμάζουν τροφές που παλιότερα απεχθάνονταν.

Τα παιδιά που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών και επομένως δεν καλύπτονται σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορούν να καταναλώσουν έτοιμα σκευάσματα πολυβιταμινών ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της καθημερινής διατροφής του παιδιού σας, ιδιαίτερα μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση του

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».