Οικογένεια

Παιδί: Πώς θα το μάθετε να τρώει σωστά

της Παρασκευής Κουστουράκη
15 Σεπτεμβρίου 2010
14841 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi kai mhtera wra faghtou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα παιδιά, ακόμη περισσότερο από τους ενήλικες, είναι σημαντικό να διασφαλίζουν τα απαραίτητα γι’ αυτά θρεπτικά συστατικά. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από τη διατροφή τους ενώ, κατά την παιδική ηλικία, το παιδί, μπορεί να διαμορφώσει τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες ως ενήλικας. Ο ρόλος των γονιών σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πρωταρχικός αφού αυτοί, αποτελούν τα ισχυρότερα πρότυπα του παιδιού. Η διατροφή των παιδιών διέπεται από βασικές αρχές αντίστοιχους με αυτούς των ενηλίκων.

Αρχή 1η: Ποικιλία

Είναι η βασικότερη αρχή όλων. Προσπαθήστε, έτσι ώστε το παιδί σας να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικό να αποτελούν κομμάτι της διατροφής του. Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, σαρδέλες, σύκα, σπανάκι). Αμυλούχοι υδατάνθρακες (δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ψωμί, μακαρόνια) καθώς και πηγές πρωτεΐνης (ψάρι, κρέας, κοτόπουλο, αβγά, όσπρια) πρέπει επίσης να καταναλώνονται καθημερινά.

Αρχή 2η: Προγραμματισμός Γευμάτων

Φροντίστε να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Τα κύρια γεύματα είναι σημαντικό να είναι πλήρη, να περιλαμβάνουν δηλαδή φρούτα ή λαχανικά, κάποια πηγή ασβεστίου, αμυλούχους υδατάνθρακες και κάποια πηγή πρωτεΐνης. Το λίπος είναι και αυτό αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων άλλωστε, αποτελεί συστατικό πολλών τροφών ενώ προστίθεται και φαγητό κατά το μαγείρεμα. Τα ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να προγραμματίζονται ανάλογα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του παιδιού και είναι σημαντικό, να μην αναπτυχθεί στο παιδί η συνήθεια του τσιμπολογήματος.

Αρχή 3η: Κάθε εβδομάδα

Το ποια τρόφιμα θα αποτελούν το κύριο γεύμα του παιδιού σε εβδομαδιαία βάση είναι και αυτό εξαιρετικής σημασίας. Φροντίστε το παιδί να τρώει ψάρι 2 φορές την εβδομάδα και φροντίστε η μία από αυτές να είναι ένα λιπαρό ψάρι (τόνος, σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες). 

Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας βασικό συστατικό του κυρίου γεύματος του παιδιού μπορούν να είναι τα όσπρια (1 φορά), τα λαδερά τρόφιμα (1 φορά) , το κρέας (1 φορά), το κοτόπουλο (1 φορά) ή οι αμυλούχοι υδατάνθρακες (1 φορά).

Αρχή 4η: Νερό

Η σωστή υδάτωση το παιδιών είναι καίριας σημασίας, ιδιαίτερα σε χώρες τόσο ηλιόλουστες όσο η Ελλάδα. Έξι έως οκτώ  ποτήρια νερό, είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του παιδιού. Εκτός από το νερό, στην επαρκή υδάτωση συμβάλλουν όλα τα υγρά τρόφιμα (γάλα, χυμοί) καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Εάν, λοιπόν, το παιδί σας δεν πίνει όσο νερό απαιτείται, αλλά πίνει αρκετό γάλα ή χυμούς και τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αρχή 5η: Συμπεριφορά Γονέων

Η δική σας συμπεριφορά είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με όσα προτρέπετε το παιδί σας να εφαρμόσει. Λειτουργείτε ως πρότυπο προς αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθήσει κανόνες που δε βλέπει ότι αποδέχεστε και εσείς οι ίδιοι.

Προσπαθήστε, κάποιο από τα γεύματα της ημέρας να το καταναλώνετε ή ακόμα και να το προετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας. Δώστε στο παιδί μικρές ποσότητες φαγητού και αφήστε εκείνο να ζητήσει περισσότερο φαγητό. Εμπιστευτείτε το αίσθημα κορεσμού και πείνας του παιδιού σας και μη το πιέζετε εάν δε θέλει άλλο φαγητό.

Δημιουργήστε μία όμορφη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα. Καλό είναι νέες τροφές να εισάγονται σε μικρές ποσότητες στην αρχή. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να τις συνηθίσει. Αν, παρ’ όλα αυτά, αρνείται επίμονα να δοκιμάσει κάποιες τροφές δοκιμάστε να τις σερβίρετε με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή σας την προσπάθεια.

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία αφού με αυτό τον τρόπο το παιδί δημιουργεί εικόνες καλών κα κακών τροφίμων.

Αρχή 6η: Κυλικείο

Η σχολική ηλικία είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολικό κυλικείο. Ο μόνος τρόπος να καταφέρει να αντισταθεί, είναι να έχει υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Φροντίστε να εφοδιάσετε το παιδί με τα γεύματα ή τα σνακ που θα καταναλώσει στο σχολείο.

Δώστε μεγάλη προσοχή στις  προτιμήσεις του και προσπαθήστε να προκαλέσετε τη γεύση του. Επιτρέψτε του κάποιες φορές να καταναλώσει και τρόφιμα από το κυλικείο αφού πρώτα, το συμβουλέψετε για τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc