Οικογένεια

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία. Πως μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε στη διατροφή των παιδιών;

της Αστερίας Σταματάκη
04 Μαρτίου 2012
12885 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
koritsakia me karpouzi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θεωρείται ως σημαντικός παράγοντας για την θωράκιση της υγείας και την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων. Όσον αφορά την παιδική ηλικία, ο σωστός τρόπος διατροφής επιβάλλεται καθώς η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την αύξηση του οργανισμού . Τα παιδιά πρέπει να θρέφονται σωστά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) συστατικά καθώς οι ανάγκες τους σε αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ποιες είναι οι πιο κοινές ελλείψεις στη διατροφή;

Το παράδοξο των ημερών μας, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι ότι αν και οι ενεργειακές ανάγκες υπερκαλύπτονται αρκετές φορές παρατηρούνται ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πιο κοινές ελλείψεις εντοπίζονται για τον σίδηρο, το ασβέστιο, τις βιταμίνες A, C, D, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνης και θειαμίνης. Στο Δυτικό κόσμο, οι ελλείψεις αυτές αφορούν πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού και σπάνια παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, δεν παύουν όμως να μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη και να θέσουν την υγεία του παιδιού σε κίνδυνο.

Ο ρολος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων 

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες ιδιαίτερα ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην ανάπτυξη και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητο να τα λάβουμε μέσω της διατροφής μας καθώς είτε δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει είτε παράγονται σε μικρές ποσότητες. Οι τροφές αποτελούν το καλύτερο μέσο λήψης των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων καθώς κάθε τροφή περιέχει πληθώρα θρεπτικούν ουσιών που λειτουργούν συνεργιστικά και απορροφούνται καλύτερα.

Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή των παιδιών;

Μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδιού σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών θα πρέπει να έχουν ποικιλία και να περικλείουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιέχει:

  • 8-10 μερίδες δημητριακών (1 μερίδα: 1 φέτα ψωμί, ½ φλ. δημητριακών, ½ φλ. ζυμαρικά και ρύζι). Προτιμείστε προϊόντα ολικής άλεσης.
  • 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Δυο μεγάλες σαλάτες ( μια μεγάλη σαλάτα θα πρέπει να συνοδεύει τα κυρίως γεύματα) και τουλάχιστον τρία διαφορετικά φρούτα
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
  • 3 μερίδες κρέατος
  • για λιπαρά, προτιμείστε το ελαιόλαδο, τις μαλακές μαργαρίνες και τους ξηρούς καρπούς
  • μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Παιδιά τα οποία παίρνουν συστηματικά πρωινό φαίνεται να παρουσιάζουν σπανιότερα διατροφικές ελλείψεις συγκριτικά με παιδιά που δεν τρώνε το πρωί.

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων;

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορούν να εξασφαλίσουν τα συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη σωστή διατροφή. Ειδικές περιπτώσεις όπως παιδιά φτωχών οικογενειών, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά που υποφέρουν από ανορεξία, παιδιά με επιλεκτική όρεξη, παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα καθώς και χορτοφάγοι έφηβοι μπορεί μετά από διατροφική αξιολόγηση να χρειαστεί να καταναλώσουν συμπληρώματα διατροφής. Για τη χρήση ενός συμπληρώματος θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Για το αν κάποιο παιδί χρειάζεται ενίσχυση και την ακριβή δοσολογία πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο ή το διαιτολόγο σας.

Συμπέρασμα

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και προσφέρετε τους ποικιλία διαφορετικών τροφών. Οι βάσεις για σωστή διατροφική συμπεριφορά μπαίνουν από την παιδική ηλικία. Η σωστή διατροφή βοηθάει τα παιδιά σας να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη και για τη θωράκιση τους απέναντι σε χρόνια νοσήματα που πιθανόν να καραδοκούν στην ενήλικη ζωή τους.

Αστερία Σταματάκη
Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.