Ο γαστρονομικός χάρτης της Κύπρου περιλαμβάνει πολλά γεωργικά προϊόντα, γλυκά και εδέσματα με στόχο τη γευστική απόλαυση τόσο των ντόπιων όσων και των τουριστών. Αντικατοπτρίζει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την ανεξίτηλη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού. Θα βρείτε γεύσεις που είναι επηρεασμένες από την Μέση Ανατολή, την Μικρά Ασία και τους Ενετούς, ενώ πάντα χρησιμοποιούνται φρέσκα εγχώρια υλικά, βότανα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Το δημοφιλέστερο και το πιο ιδιαίτερο από αυτά είναι το χαλούμι που χαρίζει μια ιδιαίτερη αίσθηση στον ουρανίσκο μας.
Το χαλούμι το 2000 έχει εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυπριακό παραδοσιακό προϊόν. Επίσης κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Προωθείται στη διεθνή αγορά χάρη στον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Κυπριακής και Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, η εξαγωγή του φτάνει στους 4500 τόνους. Γίνονται κυρίως από γυναίκες βοσκών ή και από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Υπάρχουν 4 μορφές χαλουμιού. Το λεγόμενο LITE, SLIM, το χαλούμι με μίγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος και το αιγοπρόβειο χαλούμι.
Ανά 100γρ | Lite | Slim | Αγελαδινό/Αιγοπρόβειο | Αιγοπρόβειο |
Ενέργεια | 203 | 270 | 325 | 327 |
Πρωτεΐνη | 26.8 | 24.8 | 22.5 | 20.5 |
Λίπος | 9.8 | 18.2 | 25.9 | 26.3 |
Υδατάνθρακας | 2.1 | 1.7 | 1.2 | 2.1 |
Ασβέστιο | 322 | 695 | 775 | 697 |
Μαγνήσιο | 24 | 34 | 33 | 38 |
Ψευδάργυρος | 3 | 3 | 3 | 2 |
Χλωριούχα | 1941 | 1359 | 1683 | 1072 |
Κάλιο | 101 | 98 | 103 | 88 |
Νάτριο | 1024 | 1279 | 1238 | 1348 |
Φώσφορος | 473 | 551 | 451 | 444 |
Κορεσμένο Λίπος | 7.7 | 13.2 | 15.2 | |
Χοληστερόλη | 43 | 62 | 92 | 106 |
Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμααγελαδινού και αιγοπρόβειουγάλακτος ή εξολοκλήρου από αιγοπρόβειογάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Επίσης, μπορούμε να το καταναλώσουμε στα μακαρόνια ή και μόνο του για παράδειγμα σαγανάκι, στα κάρβουνα ή ακόμη σαν μεζέ. Έχει άσπροχρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δενλιώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του. Τελειώνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα άρθρο στην Κυπριακή Διάλεκτο για την παρασκευή του χαλουμιού.