Κουζίνα

Παφίτικο Χαλούμι

της Γεωργίας Γεωργίου
22 Αυγούστου 2014
21780 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pafitiko xaloymi

Ο γαστρονομικός χάρτης της Κύπρου περιλαμβάνει πολλά γεωργικά προϊόντα, γλυκά και εδέσματα με στόχο τη γευστική απόλαυση τόσο των ντόπιων όσων και των τουριστών. Αντικατοπτρίζει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την ανεξίτηλη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού. Θα βρείτε γεύσεις που είναι επηρεασμένες από την Μέση Ανατολή, την Μικρά Ασία και τους Ενετούς, ενώ πάντα χρησιμοποιούνται φρέσκα εγχώρια υλικά, βότανα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Το δημοφιλέστερο και το πιο ιδιαίτερο από αυτά είναι το χαλούμι που χαρίζει μια ιδιαίτερη αίσθηση στον ουρανίσκο μας.

Το χαλούμι το 2000 έχει εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυπριακό παραδοσιακό προϊόν. Επίσης κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Προωθείται στη διεθνή αγορά χάρη στον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Κυπριακής και Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, η εξαγωγή του φτάνει στους 4500 τόνους. Γίνονται κυρίως από γυναίκες βοσκών ή και από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Υπάρχουν 4 μορφές χαλουμιού. Το λεγόμενο LITE, SLIM, το χαλούμι με μίγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος και το αιγοπρόβειο χαλούμι.

Ανά 100γρ Lite Slim Αγελαδινό/Αιγοπρόβειο Αιγοπρόβειο
Ενέργεια  203 270 325 327
Πρωτεΐνη 26.8 24.8 22.5 20.5
Λίπος 9.8 18.2 25.9 26.3
Υδατάνθρακας 2.1 1.7 1.2 2.1
Ασβέστιο 322 695 775 697
Μαγνήσιο 24 34 33 38
Ψευδάργυρος 3 3 3 2
Χλωριούχα 1941 1359 1683 1072
Κάλιο 101 98 103 88
Νάτριο 1024 1279 1238 1348
Φώσφορος 473 551 451 444
Κορεσμένο Λίπος 7.7 13.2 15.2  
Χοληστερόλη 43 62 92 106

Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμααγελαδινού και αιγοπρόβειουγάλακτος ή εξολοκλήρου από αιγοπρόβειογάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Επίσης, μπορούμε να το καταναλώσουμε στα μακαρόνια ή και μόνο του για παράδειγμα σαγανάκι, στα κάρβουνα ή ακόμη σαν μεζέ. Έχει άσπροχρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δενλιώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του. Τελειώνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα άρθρο στην Κυπριακή Διάλεκτο για την παρασκευή του χαλουμιού. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lenia und Barnim Heiderich: Zyprisch kochen. Edition diá, Berlin 1992. ISBN 3-905482-65-7

Ηγουμενίδου Ε. (2008), «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο» στο Η Ιστορία του Ελληνικού Γάλακτος και των Προϊόντων του, 1ο Τριήμερο Εργασίας Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005, Γ.Καλαντζόπουλος (επιμ.), Αθήνα.

Βιβλίο: «Σύστασεις Κυπριακών Τροφίμων, Υπουργείο Υγείας-Κυπριακή Δημοκρατία (Γενικό Χημείο του Κράτους)»

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.