Λίγα λόγια για την Γαλάζια Πόλη του Βορρά
Η Καβάλα είναι το “στολίδι” της Ανατολικής Μακεδονίας που συνδυάζει τα πάντα: θάλασσα και βουνό, ιστορικά και μοντέρνα κτίσματα, Ανατολή και Δύση. Σε περιμένει να την ανακαλύψεις για πολλά είδη τουρισμού όπως για θρησκευτικό, εναλλακτικό, ιαματικό, πολιτιστικό, γενικό ή γαστρονομικό τουρισμό.
10 + 1 λόγοι για να την επισκεφθείς
- Ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να παρακολουθήσεις παραστάσεις αρχαίου δράματος.
- Το μεσαιωνικό φρούριο, που δεσπόζει στην χερσόνησο της Παναγίας.
- Τα καταγάλανα νερά και οι μοναδικές ακτές της.
- Η Παλιά Πόλη με τα γραφικά σοκάκια και η οικία του Μωχάμετ Άλη.
- Οι Καμάρες, το μεγαλοπρεπές τοξωτό Υδραγωγείο που είναι σήμα-κατατεθέν της πόλης.
- Το Ιμαρέτ, ένα ξενοδοχείο στην συνοικία της Παναγίας που αποτελεί ένα μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής με σαφείς επιρροές από το οθωμανικό μπαρόκ.
- Το Βαπτιστήριο και ο ποταμός Ζυγάκτης, όπου ο Απόστολος Παύλος βάπτισε τη Λυδία τη Φιλιππησία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.
- Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, για μία μοναδική εμπειρία spa με αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες.
- Τα πυκνά δάση, οι καταρράκτες και τα πέτρινα γεφύρια για τους λάτρεις της φύσης.
- Η “Μέκκα του Καπνού”, το πρώτο Μουσείο Καπνού στην Ελλάδα και τα άλλα εξίσου μοναδικά μουσεία της πόλης.
- Οι ιδιαίτερες γεύσεις και τα ξακουστά τοπικά προϊόντα.
Η Καβάλα ως γαστρονομικός προορισμός
Η Καβάλα έχει πλούσια γαστρονομική κουλτούρα χάρη στους λαούς που πέρασαν από αυτόν τον τόπο. Τα διάφορα εστιατόρια και οι ταβερνούλες που υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης θα σε δελεάσουν να τα επιλέξεις από τα αρώματα των αγνών πρώτων υλών που χρησιμοποιούν και σίγουρα θα καλύψουν τις γαστρονομικές απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών πελατών/επισκεπτών.
Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να έρθεις στην Καβάλα θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε κάποια από τις γαστρονομικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια σε ετήσια βάση και να γευτείς δωρεάν το εκάστοτε “τιμώμενο” τοπικό προϊόν. Διάλεξε το αγαπημένο σου από αυτά που θα σου παρουσιάσω ευθύς αμέσως...
Γιορτή μελιού
Το πιο γλυκό προϊόν της φύσης, τα παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα και η ζωντανή παραδοσιακή μουσική συνθέτουν την αγαπημένη γιορτή μελιού που λαμβάνει χώρα στο χωριό Ζυγός Καβάλας και γίνεται παραδοσιακά το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου.
Γιορτή κάστανου
Η γιορτή του κάστανου είναι μία παράδοση χρόνων που γίνεται κάθε χρόνο είτε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου είτε την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στο καστανόδασος του χωριού Παλαιοχωρίου Καβάλας. Είναι η γιορτή που δεν πρέπει να χάσεις αν αγαπάς τη φύση και σου αρέσει να περιπλανιέσαι σε αυτήν καθώς κατά τη διάρκεια της γιορτή κάστανου θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τον φυσικό πλούτο της περιοχής και να μαζέψεις εσύ ο ίδιος κάστανα αν το επιθυμείς. Φυσικά θα μπορείς επίσης να δοκιμάσεις ψητά και βραστά κάστανα με κρασί ή τσίπουρο, σε ένα περιβάλλον που είμαι σίγουρη πως θα σε κερδίσει!
Γιορτή του σαρμά
8.000 χειροποίητα σαρμαδάκια ετοιμάζονται κάθε χρόνο με μεράκι και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες από τις γυναίκες του χωριού της Νικήσιανης Καβάλας και σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις. Αυτή η γιορτή-θεσμός γίνεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Ιούνιο.
Γιορτή κτηνοτροφίας
Κάτι παραπάνω από 600 κιλά κρέας γίδας (τοπικού κρέατος) μαγειρεύονται σε μία ιδιαίτερη συνταγή σούπας πλήθος κόσμου συρρέει κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου για να την γευτεί. Εκεί, οι τοπικοί παραγωγοί εκθέτουν επίσης και άλλα τοπικά προϊόντα, με αυτά που ξεχωρίζουν να είναι τα κράνα, το τυρί και οι πατάτες.
Γιορτή μυδιού και σαρδέλας
Μία παραθαλάσσια πόλη όπως η Καβάλα δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τα εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά της περιοχής. Για του λόγου το αληθές η εξαιρετικής ποιότητας σαρδέλα Καβάλας εξάγεται και καταναλώνεται σε 5 ηπείρους!
Για τον λόγο αυτό, κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο λιμάνι της Κεραμωτής λαμβάνει χώρα μία διήμερη γαστρονομική εκδήλωση όπου τιμώνται τα μύδια και οι σαρδέλες Κεραμωτής πάντα με τη συνοδεία τοπικού τσίπουρου, ούζου και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.
Γιορτή τσίπουρου
Το τοπικό τσίπουρο κάθε χρόνο τιμάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου Καβάλας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσουν από κοντά την επεξεργασία του τσίπουρου αλλά και να το δοκιμάσουν μαζί με διάφορα τοπικά εδέσματα.
Γιορτή πατάτας
Και ποιος δεν έχει ακούσει για την πατάτα Λεκάνης;! Πλέον, μπορείς να την βρεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά αν ο δρόμος σου σε βγάλει στην Λεκάνη Καβάλας, τότε σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσεις εκεί. Οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν τις πατάτες με ποικίλους τρόπους κατακλύζοντας με μυρωδιές ολόκληρο το χωριό την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου. Η γιορτή πάντα συνοδεύεται με πλούσιο ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.
Παράλειψη θα ήταν αν δεν συμπεριελάμβανα το γαστρονομικό ταξίδι στη γενέτειρά μου χωρίς να κάνω μία αναφορά στους γνωστούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης. Μπορεί να μην έχουν -ακόμη- την δική τους γιορτή ωστόσο “τιμώνται” όλο τον χρόνο μιας και δεν υπάρχει επισκέπτης της Καβάλας που να μην δοκιμάσει αυτό το ξακουστό γλύκισμα.
Την αυθεντική συνταγή για τους συγκεκριμένους κουραμπιέδες έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν τον οικισμό της Νέας Καρβάλης εδώ στην Καβάλα, μία συνταγή που παραμένει διαχρονικά η καλύτερη και γευστικότερη όλων.
Κλείνοντας
Κλείνοντας αυτό το ομολογουμένως πλούσιο γαστρονομικό ταξίδι, αξίζει να αναφερθούμε στα διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία της περιοχής.
Σύμφωνα με την μυθολογία, ο θεός Διόνυσος (ο θεός του κρασιού) λατρεύτηκε σε ένα βουνό της περιοχής, το Παγγαίο Όρος και οι αρχαιολογικές εργασίες έφεραν στην επιφάνεια καμένους σπόρους και φλοίδες σταφυλιών ηλικίας 6.500 ετών! Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία μαρτυρούν την μακρά ιστορία της περιοχής στην παραγωγή κρασιού, την οποία συντηρούν επάξια οι ντόπιοι οινοποιοί παράγοντας οίνους με χαρακτήρα και πλούσια αρώματα που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς οινογεύστες. Μερικές από τις ποικιλίες κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι τα: Ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχάτο Αλεξανδρείας, ροδίτης, βιονιέ, σαρντονέ, σεμιγιόν, σοβινιόν μπλαν, αγιωργίτικο, λημνιό, μοσχόμαυρο κ.ά.