Fitness

Καλλυντικά χωρίς γλουτένη

της Γεσθημανής Βαφειάδου
03 Φεβρουαρίου 2014
22029 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλουτένη, είναι μία πρωτεΐνη που ανιχνεύεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και κατ’ επέκταση σε τρόφιμα αυτών των συστατικών, όπως το ψωμί, τα κέικ, τα μπισκότα, τα ζυμαρικά, και τις σάλτσες. Σε μία ομάδα ανθρώπων, δημιουργεί έντονο πρόβλημα δυσανεξίας, την κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια εκ γλουτένης. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη που βρίσκεται στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η  οποία με τη σειρά της δημιουργεί στομαχο-εντερικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σχετίζονται με τη δυσαπορρόφηση των τροφών, η οποία προκαλεί έντονο κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, κολικούς εντέρου, κούραση, πονοκέφαλο, απώλεια βάρους. Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη πρέπει να διακόπτεται και η επιλογή των τροφών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη, βαθμιαία επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία βλεννογόνου του εντέρου. Εναλλακτικά, μπορούν να καταναλωθούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και άμυλο και δεν περιέχουν γλουτένη, όπως το καλαμπόκι και το ρύζι.

Γλουτένη και καλλυντικά

Ποιος ο ρόλος της γλουτένης στα καλλυντικά;

Στα καλλυντικά, η γλουτένη χρησιμοποιείται ως συνδετικό μέσο, προάγοντας τη συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους. Η ύπαρξη γλουτένης καθώς και των παραγώγων της στα καλλυντικά προϊόντα είναι πολύ συχνή. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η βιταμίνη Ε. Ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης Ε που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προέρχεται από σιτάρι, το οποίο, όπως έχει αναφερθεί, περιέχει γλουτένη. Πεπτίδια από γλουτένη είναι χρήσιμα σε καλλυντικά, λοσιόν, προϊόντα περιποίησης του δέρματος, παρασκευάσματα για τα μαλλιά, καθώς και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα καλλυντικά προϊόντα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ατομικής φροντίδας, τόσο της σύγχρονης γυναίκας, όσο και του σύγχρονου άνδρα. Η προτίμηση καλλυντικών σκευασμάτων χωρίς προσθήκη γλουτένης στη σύστασή τους, από άτομα με κοιλιοκάκη, είναι ένα θέμα που απασχολεί το ευρύ κοινό.

Τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση καλλυντικών με γλουτένη σε άτομα με κοιλιοκάκη;

Μερικά άτομα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευαισθησίας και εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο, αιμορραγία, ενοχλήσεις και φαγούρα στα μάτια. Η ένταση αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από κατάποση έστω και μικρής ποσότητας καλλυντικής ουσίας. Σε γενικές γραμμές, η γλουτένη δεν μπορεί να απορροφηθεί ή ακόμα και να διαπεράσει άμεσα το δέρμα.


Διαβάστε επίσης: Κοιλιοκάκη - Συνδυάστε γεύση και ποικιλία χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα [Δωρεάν EBOOK]


Ωστόσο, ας μη ξεχνάμε ότι καλλυντικά προϊόντα όπως τα κραγιόν, διάφοροι τύποι λοσιόν, αντηλιακές κρέμες, γαλακτώματα σώματος, ακόμα και οδοντόκρεμες, μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις ύστερα από μικρού βαθμού κατάποση ή την παραμικρή επαφή του προϊόντος με τα μάτια, το στόμα και τα χείλη. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση κάποιας αλλεργικής αντίδρασης ή ενόχλησης, ο βαθμός της οποίας μπορεί να διαφέρει, όπως προαναφέρθηκε, από οργανισμό σε οργανισμό. Η επιλογή καλλυντικών προϊόντων χωρίς γλουτένη, μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων, σε άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

Υπάρχουν καλλυντικά προϊόντα χωρίς γλουτένη;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, εφ’ όσον η γλουτένη ανιχνεύεται συχνά στα καλλυντικά που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, η επιλογή καλλυντικών προϊόντων “gluten free”, θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με κοιλιοκάκη. Οι περισσότερες εταιρείες που απευθύνονται σε αυτή την ομάδα των καταναλωτών, αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους τη μη ύπαρξη πρώτων υλών προερχόμενες από σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι. Άλλες πάλι, αφήνουν την επιλογή στην κρίση του ίδιου του καταναλωτή, δίνοντάς του απλά τις πληροφορίες για τη σύσταση του προϊόντος.

Δώστε προσοχή σε συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασιών, όπως wheat, oats, rye and barley (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι), στα οποία περιέχεται γλουτένη. Σε κάθε περίπτωση, αρχικά συνιστάται στα αλλεργικά άτομα να γίνεται εφαρμογή του προϊόντος τοπικά, επιλέγοντας μια μικρή περιοχή του σώματος, πίσω από το αυτί ή στην εσωτερική πλευρά του χεριού, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στο προϊόν.

Να θυμάστε ότι

Κάθε οργανισμός εμφανίζει τις δικές του ευαισθησίες σε συγκεκριμένους εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα καλλυντικά, οι τροφές, το περιβάλλον κ.ά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των καλλυντικών προϊόντων, ακολουθώντας πάντοτε τις κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Association of European Coeliac Societies provides website addresses for all its members see: www.aoecs.orgConleth Feighery, Coeliac disease, BMJ 1999; 319

L Day, MA Augustin, IL Batey, CW Wrigley, Wheat-gluten uses and industry needs, Trends in Food Science & Technology 17 (2006) 82-90

Carol Sorgen, Gluten Free Cosmetics. Help or Hype, Today’s Diet & Nutrition, September 2012: http://viewer.zmags.com/publication/0d324862#/0d324862/19

Γεσθημανή Βαφειάδου
Γεσθημανή Βαφειάδου Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.