Διατροφή

Μετράω τις θερμίδες μου κι αναρωτιέμαι τι να προτιμήσω: μπίρα, κρασί ή άλλα αλκοολούχα;

23 Ιουλίου 2007
18606 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diafora pota

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε ποσότητα μιας ουγγιάς (περίπου 28 γραμμάρια), η μπίρα αποδεικνύεται πως έχεις τις λιγότερες θερμίδες (13 η κανονική, 9 η light) και ακολουθεί το κρασί (25) και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (64 έως 82).Αν όμως σκεφτείς τι ποσότητες σερβίρουν στο καθένα, ίσως να είναι προτιμότερο να παραγγείλεις ένα κοκτέιλ.

Κι αυτό επειδή ένα ποτό που περιέχει μια μεζούρα αλκοόλ, ανακατεμένο με νερό, αεριούχο νερό ή σόδα διαίτης δεν έχει πάνω από 124 θερμίδες – μόλις 25 θερμίδες λιγότερες από 4 μεζούρες κρασί ή 8 μεζούρες μπίρα.

Η μπίρα light με μόνο 103 θερμίδες ανά μπουκάλι (8 μεζούρες) είναι επίσης καλή επιλογή.

Αν όμως σου αρέσουν τα ποτά με κανονική σόδα ή χυμό, πρόσεξε: μπορεί να πάρεις 300 ή και περισσότερες θερμίδες.

Πότε η κατανάλωση του αλκοόλ έχει οφέλη στην υγεία;

Θυμήσου επίσης ότι όποιο κοκτέιλ κι αν επιλέξεις, τα οφέλη για την υγεία σου από το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ισχύουν μόνο όταν γίνεται συντηρητική κατανάλωση - αυτό σημαίνει έως δύο αλκοολούχα ποτά για τους άνδρες και έως ένα για τις γυναίκες καθημερινά

Το κόκκινο κρασί, το ουίσκυ και η μπύρα, σε μέτριες ποσότητες, βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής, διότι περιέχουν πολυφαινόλες, κριθάρι και βύνη αντίστοιχα.

Πόσο ευεργητικό είναι το κρασί;

Το λευκό κρασί βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί συμβάλει και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα ηδύποτα, λόγω της αλκοόλης και των σακχάρων που περιέχουν.

Πρέπει το ποτό μας να συνοδεύεται με ένα σνακ;

Το αλκοόλ δεν πρέπει να πίνεται με άδειο στομάχι, ιδίως σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, αντιθέτως θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από ένα σνακ ή γεύμα που περιέχει λίπος (ανάλατοι ξηροί καρποί), ούτως ώστε η αλκοόλη να απορροφάται αργά και να μην προκαλείται έντονη υπογλυκαιμία στο οργανισμό.

Υπερβολική κατανάλωση και οι αρνητικές συνέπειες

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοολούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει και στο λεγόμενο λιπώδες ήπαρ ή λιπώδη διήθηση του ήπατος με δυσμενείς για τον οργανισμό συνέπειες.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.