Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και για ακόμα μια φορά αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν θα καταφέρουμε αυτή τη χρονιά να μην υποκύψουμε στις γιορτινές παγίδες και να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια των χριστουγέννων. Γιατί όμως οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι στο μυαλό όλων μας τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με το πολύ φαγητό; Γιατί τα πιάτα δεν σταματούν να γεμίζουν και οι μερίδες όλο και μεγαλώνουν; Γιατί τα γλυκά πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς άπιαστους;
Για όλα φταίει το γιορτινό τραπέζι. Πολλές φορές, μάλιστα, αυτό το τραπέζι δεν είναι ένα, αλλά δύο, τρία ή και περισσότερα, αφού αυτή την περίοδο κάθε μέρα είναι γιορτή! Βέβαια, μπορεί το τραπέζι να μας δίνει πολλές παραπάνω θερμίδες, οι οποίες μεταφράζονται σε επιπλέον κιλά, αλλά υπάρχει ένας ουσιαστικότερος λόγος που μας ωθεί. Λόγω του χαλαρού και εορταστικού κλίματος, νιώθουμε συχνά ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από το καθημερινό – μίζερο – πρόγραμμά μας και να ξεδώσουμε.
Τι κι αν φάμε λίγο παραπάνω; Δεν χάθηκε ο κόσμος… Μόνο που αυτό το λίγο παραπάνω γίνεται όλο και περισσότερο και χάνουμε την αίσθηση της ποσότητας. Τελικά, καταλήγουμε να τρώμε έως και τριπλάσια μερίδα φαγητού, χωρίς να δίνουμε σημασία στο αν έχουμε χορτάσει, γιατί… «Γιορτές είναι, ας χαλαρώσουμε!». Ακόμη όμως κι αν ξεκινήσουμε τις γιορτές με την υπόσχεση να είμαστε εγκρατείς υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει η μερίδα… περίπατο, μόλις κάτσουμε στο γιορτινό τραπέζι.
Πιάτα για άρχοντες
Πιάτα και πιατέλες σε μέγεθος XL, μας περιμένουν σερβιρισμένα γιορτινά στο μεγάλο τραπέζι της μαμάς, της θείας ή ακόμα και της φίλης. Και μπορεί το καλό σερβίτσιο να είναι πανέμορφο, αλλά εκείνη τη στιγμή μας διαφεύγει πως το μέγεθος των πιάτων θα αποτελέσει λόγο επίσκεψης στον διαιτολόγο μετά το πέρας των γιορτών.
Είναι γεγονός πως από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, τα πιάτα έχουν αυξηθεί από τα 25 στα 30 εκατοστά. Συνεπώς, για να γεμίσει το πιάτο και να χορτάσει το μάτι, σερβίρουμε μεγαλύτερη μερίδα φαγητού στο πιάτο μας.
Απ’ όλα έχει ο... μπουφές
Και σαν να μην έφταναν τα μεγάλα πιάτα, πλήθος εδεσμάτων που κανονικά αντιστοιχούν στο φαγητό μιας εβδομάδας, καταφθάνουν στο τραπέζι. Παρόλο που δεν έχουμε αρχίσει να πίνουμε, ακόμα, τα βλέπουμε όλα διπλά... Δύο ορεκτικά, δύο σαλάτες, δύο κυρίως πιάτα… Και, να σου, ξεπροβάλουν τα μεζεδάκια: τυριά, τζατζίκι, μαγιονέζα, μπουρεκάκια...
Σίγουρα, η οικοδέσποινα ήθελε να σιγουρευτεί ότι κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Αυτό που δεν υπολόγισε είναι πως, τελικά, τα φαγητά φαίνονται τόσο θεσπέσια, που θέλουμε να δοκιμάσουμε απ’ όλα, και το πιάτο ξαναγεμίζει.
Να σου βάλω λίγο ακόμα;
Η οικοδέσποινα συχνά μας προτρέπει να φάμε κι άλλο και εμείς τείνουμε το πιάτο για να μην την προσβάλουμε - τόσο κόπο έκανε. Πολλές φορές βέβαια αυτό είναι απλώς δικαιολογία.
Χριστουγεννιάτικο συμπόσιο
Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτές οι οικογενειακές (ή φιλικές) συνάξεις, είναι για να πούμε τα νέα μας και να συζητήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και παρόλο που, γενικά, επικροτείται από τους ειδικούς η κοινωνική επαφή στο τραπέζι (είτε γιορτινό, είτε καθημερινό), στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.
Παρασυρόμαστε από το κεφάτο κλίμα και συνεχίζουμε να τρώμε μηχανικά, χωρίς να υπολογίζουμε πόσες φορές ξαναγεμίσαμε το πιάτο μας. Κι όσο υπάρχει φαγητό και κουβέντα τόσο συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν
Γιορτινό τραπέζι χωρίς κρασί να ρέει στα ποτήρια, δεν νοείται! Έτσι, όσο αδειάζουν οι πιατέλες, αδειάζουν και τα μπουκάλια. Κι ενώ οι ειδικοί συστήνουν 1 – 2 ποτηρια κρασί ανά ημέρα, η οδηγία αυτή μάλλον – λόγω της ημέρας – πάει περίπατο.
Για τη χώνεψη
Αφού τα φαγητά έχουν τελειώσει και φαίνεται πως δεν χωράει ούτε μπουκιά παραπάνω στα στομάχια μας, κανένας δεν σηκώνεται από το τραπέζι, αν δεν σερβιριστεί φρούτο και γλυκό. Τα κουτάλια σηκώνονται λοιπόν για μια φορά ακόμα και βουτούν στα λαχταριστά επιδόρπια.
Το αποτέλεσμα από όλα τα παραπάνω, είναι πως καταλήγουμε να σηκωθούμε από το τραπέζι, έχοντας καταναλώσει έως και 6.000 θερμίδες, ποσό τριπλάσιο από αυτό που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το φούσκωμα και τα παραπανίσια κιλά;
Αν και όλοι οι παραπάνω λόγοι που αναλύσαμε, μας οδηγούν στο να καταναλώσουμε πολύ περισσότερο φαγητό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε τρόπους να κάνουμε Χριστούγεννα, χωρίς να φουσκώσει δυσάρεστα το στομάχι μας και χωρίς να μπούμε στο νέο χρόνο με παραπανίσια κιλά. Γι'αυτό:
- Από το πρώτο γεύμα της ημέρα (πρωινό) δίνουμε προσοχή στις ποσότητες.
- Ξεκινάμε το γεύμα μας πάντα με τη σαλάτα.
- Γεμίζουμε το πιάτο μας και δεν τσιμπολογούμε από τις πιατέλες. Έτσι έχουμε αίσθηση του πόσα πιάτα φάγαμε.
- Τρώμε μέχρι να χορτάσουμε. Διαφορετικά μας περιμένουν καούρες, στομαχόπονοι και πεσμένη διάθεση.
- Πίνουμε, αλλά με μέτρο. Ειδικά αν έχουμε να οδηγήσουμε μετά, το όφελος είναι διπλό.
- Αφήνουμε λίγο χώρο για το επιδόρπιο. Αφήνουμε μια μπουκιά από το φαγητό μας στην άκρη και την «αντικαθιστούμε» αργότερα με το γλυκό.
Καλές Γιορτές!