Διατροφή

Καλό το αρνί αλλά…

20 Απριλίου 2014
23751 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Καλό το αρνί αλλά…

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Πάσχα πλησιάζει και από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής με όσπρια και λαδερά θα περάσουμε στο αρνί, τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι. Μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας και αποφυγής από τις ζωικές τροφές ο οργανισμός χρειάζεται απαραίτητα κρέας και ζωική πρωτεΐνη για να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που στερήθηκε αυτό το διάστημα, όπως σίδηρο, βιταμίνη Β12 και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Από την άλλη οι τροφές που καταναλώνουμε τις ημέρες του Πάσχα είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει σε πολλές έρευνες συσχετισθεί με αρνητικές επιπτώσεις λόγω αύξησης των πιθανοτήτων προσβολής από θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσος της καρδιάς.

Όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το ψήσιμο στη σούβλα, σχηματίζονται ενώσεις που μπορούν να προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου. Ακόμη το αρνί αποτελεί σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους, το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της ολικής και της κακής χοληστερόλης και έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Περιέχει ακόμη σημαντικές ποσότητες νατρίου με επακόλουθο την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας φαίνεται να έχουν ένα μέτρια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες (μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιά), μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που παράλληλα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο.

Η έρευνα, που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, μελέτησε πάνω από 545.000 άτομα ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Διαπίστωσε ότι, σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, το 20% που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο 62,5 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως), είχαν υψηλότερο ρίσκο θανάτου γενικά και ειδικότερα από καρκίνο και καρδιά, σε σχέση με το 20% που έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας (9,8 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο).

Για τις γυναίκες η συνολική πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 36% και για τους άνδρες κατά 31%. Οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, ήταν 22% πιο πιθανό να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο και 25% από καρδιά. Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά ήσαν 20% και 50%.

Ανάλογη διαπίστωση για τη διαφορά κινδύνου ισχύει και για τις δύο ομάδες του πληθυσμού που έτρωγαν το περισσότερο και αντίστοιχα το λιγότερο κατεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα). Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, ήταν 16% πιο πιθανό να πεθάνουν και οι γυναίκες 25%.

Από την άλλη, όσοι έτρωγαν το περισσότερο άσπρο κρέας είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς έτρωγαν το λιγότερο άσπρο κρέας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «από άποψη συνολικής θνησιμότητας, το 11% των θανάτων των ανδρών και το 16% των θανάτων γυναικών θα μπορούσε να αποφευχθεί μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Ειδικότερα για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θα υπήρχε μείωση 11% στη θνησιμότητα των ανδρών και 21% των γυναικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους το κρέας μπορεί να συσχετισθεί με το θάνατο. Ουσίες που προκαλούν καρκίνο, σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία τους «συμπληρώνουν τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα του Καρκίνου, να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου». Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Μπάρι Πόπκιν του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δεν είχε σχέση με την έρευνα, «η μελέτη αυτή είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη και πιο προσεκτικά εκτελεσμένη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και τη θνησιμότητα».

Τελικά θα πρέπει να αποφύγουμε το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα;

Η απάντηση εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας μας και από την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε. Αν το ιατρικό ιστορικό μας είναι επιβαρυμένο με καρδιαγγειακά νοσήματα τότε θα πρέπει να καταναλώσουμε με πολύ μέτρο και προσοχή το αρνάκι το Πάσχα. Αλλά ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δεν θα πρέπει να υπερβάλλουν στην κατανάλωσή του.

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».