Διατροφή

Αλκοόλ: Ποια Ποτά βλάπτουν το Δέρμα;

20 Μαΐου 2024
5379 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
alcohol

Photo Source: www.canva.com

Δέρμα και Διατροφή

Για να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε:

  • Πρωτεΐνες
  • Βιταμίνες
  • Ιχνοστοιχεία
  • Νερό

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από 30 μέρες αποχής από το αλκοόλ;


Έλλειψη Θρεπτικών συστατικών

Μια υποθερμιδική και φτωχή σε βιταμίνες διατροφή μπορεί να προκαλέσει:

  • Mείωση της άμυνας του οργανισμού 
  • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών όπως:

  • Ερυθρότητα
  • Κνησμό
  • Ξηρότητα
  • Αίσθημα καύσου 

Αναλυτικότερα

Έλλειψη βιταμίνης Α

Προκαλεί:

  • Σκληροδερμία 
  • Γωνιακή χειλίτιδα

Χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β

Προκαλούν:

  • Ερυθρότητα
  • Ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα

Έλλειψη βιταμίνης C

Κάνει τους μώλωπες να φαίνονται εντονότερα.

Έλλειψη φυλλικού οξέος, ω3 και ω6 λιπαρών οξέων

Κάνουν το δέρμα πιο ξηρό και θαμπό.

Έλλειψη ψευδαργύρου

Εμφανίζεται σε άτομα που παρουσιάζουν ακμή.

Αλκοόλ και Δέρμα

Το αλκοόλ είναι η μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής για μερικούς από μας. Το έχουμε συνδέσει με το φαγητό, τις εξόδους και τις διάφορες γιορτές ή εκδηλώσεις. Όμως έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει το αλκοόλ στο δέρμα μας;

Η κατανάλωση αλκοόλ επιδρά στη συνολική υγεία μας και κατ’ επέκταση στην υγεία του δέρματος.

Skin Disease 

Πως επηρεάζει το αλκοόλ το Δέρμα; 

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει: 

Αφυδάτωση

Κατά το μεταβολισμό του αλκοόλ, το σώμα μας απελευθερώνει ένα υποπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, το οποίο είναι τοξικό για τους ιστούς και το δέρμα, προκαλώντας έτσι απώλεια υγρασίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώθουμε το δέρμα μας τραχύ και ξηρό μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Το αφυδατωμένο δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητά του και επιταχύνεται η εμφάνιση ρυτίδων με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε μακροπρόθεσμα σε πρόωρη γήρανση.

Φλεγμονή

Το αλκοόλ απελευθερώνει μια ισταμίνη που διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία του αίματος προκαλώντας ερυθρότητα στο δέρμα. Η κατάχρηση του αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα αυτή η φλεγμονή και η ερυθρότητα να είναι μόνιμη.

Ακμή

Το αλκοόλ διαστέλλει τους πόρους του δέρματος, ευνοώντας τον σχηματισμό μαύρων και λευκών στιγμάτων που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδεις βλατίδες του δέρματος και κυστική ακμή.

Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές ή να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση, η οποία μπορεί να είναι μόνιμη ή να χρειαστούν μήνες για να εξαφανιστεί.

Κόκκινα μάγουλα

Μια ανεπάρκεια ενζύμου μπορεί να κάνει τα μάγουλά μας κόκκινα. Ο λόγος για το ένζυμο ALDH2.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ALDH2 μπορεί να συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς δεν μπορούν να τη διασπάσουν εύκολα. Είναι ένα γενετικό ζήτημα που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άτομα με ασιατική καταγωγή.

Rosacea

Η ερυθρότητα προσώπου, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχουμε σε κάποιο βαθμό ροδόχρους ακμή. Αυτή η κοινή δερματική πάθηση κάνει το πρόσωπό μας να κοκκινίζει (ειδικά τα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο). Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την έξαρση της.

Κνίδωση

Αυτά τα κόκκινα, κνησμώδη εξογκώματα του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν όταν πίνουμε αλκοόλ. Μπορούν να επηρεάσουν μόνο ένα μέρος του σώματος ή να εμφανιστούν παντού. Μερικές φορές είναι ένα σύμπτωμα δυσανεξίας στο αλκοόλ, που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει καλά το αλκοόλ.

Κόκκινες παλάμες

Είναι σπάνια δερματική λοίμωξη, αλλά οι παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών μπορεί να γίνουν κόκκινα χωρίς πόνο ή φαγούρα. Μπορεί να είναι γενετικό, αλλά επίσης μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ψωρίαση

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση, μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται και δημιουργούν ξηρές, κνησμώδεις κηλίδες. Επιπλέον, το αλκοόλ δυσκολεύει τις θεραπείες ψωρίασης να δράσουν.

Ευαισθησία στον ήλιο

Για μερικούς ανθρώπους, το ηλιακό φως προκαλεί υπερβολικό κάψιμο, φουσκάλες και πόνο. Αυτό το πρόβλημα είναι συχνά κληρονομικό, αλλά η χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να το πυροδοτήσει.

Καρκίνο του δέρματος

Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επιδιόρθωσης των βλαβών που παθαίνει το δέρμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Κυτταρίτιδα

Σε ό,τι αφορά το σώμα, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και συγκεκριμένα λίπους, καθώς το αλκοόλ παρέχει μόνο λίπος στον οργανισμό και ευνοεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Alcoholism

Ποιά Ποτά βλάπτουν περισσότερο;

Ρούμι, ουίσκι και μπύρα

Παρασκευάζονται από δημητριακά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής και ακμής.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί μπορεί να περιέχει αντιοξειδωτικά και να είναι ευεργετικό για την λειτουργία της καρδιάς, όμως η αυξημένη κατανάλωση του μπορεί νε επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το κόκκινο κρασί δεν φιλτράρεται με τον τρόπο που φιλτράρονται άλλα ποτά που σημαίνει ότι το σώμα μας είναι πιο δύσκολο να το επεξεργαστεί και να το αποβάλει. Αν ταλαιπωρείστε από ροδόχρους ακμή, το κόκκινο κρασί θα την επιδεινώσει.

Κοκτέιλ

Τα περισσότερα κοκτέιλ τείνουν να παρασκευάζονται με οινοπνευματώδη ποτά, επομένως η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του κοκτέιλ.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σιρόπι και ζάχαρη που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε φλεγμονή και κυτταρική βλάβη, η οποία συμβάλλει στην ακμή, το θαμπό δέρμα και την ωχρή εμφάνιση.

Πως να προστατευτείτε Διατροφικά;

Η σωστή διατροφή έχει προστατευτική δράση στο δέρμα.

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Α, Ε, C, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή) καθυστερούν την εμφάνιση γήρανσης, ενώ προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Νερό

Όσον αφορά το νερό, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως. Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες.  

Για να περιορίσετε την επίδραση του αλκοόλ στο δέρμα σας, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό παράλληλα με το ποτό σας, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση του οργανισμού σας. Η σωστή αναλογία είναι 2 ποτήρια νερό για κάθε ποτό.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνη

Επιπλέον, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης καθώς πίνουμε μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Μέταλλα

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, όπως το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα είναι απαραίτητες για να αναπληρώνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Γυμναστική

Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος μας, η οποία διατηρεί το δέρμα πιο σφριγηλό και νεανικό.

Φροντίδα

Προτείνεται ο καλός καθαρισμός και η ενυδάτωση του δέρματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Farkas A, Kemény L. Alcohol, liver, systemic inflammation and skin: A focus on patients with psoriasis. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(3):119-126. doi:10.1159/000348865

Alcoholism and Skin Disease.

Higgins E, ANTHONY du VIVIER F. Alcohol Intake and Other Skin Disorders.; 1999.

Higgins EM, Du Vivier AWP. INVITED REVIEW ALCOHOL AND THE SKIN. Vol 27.; 1992.

Goodman GD, Kaufman J, Day ; Doris, et al. Impact of Smoking and Alcohol Use on Facial Aging in Women: Results of a Large Multinational, Multiracial, Cross-Sectional Survey. Vol 12.; 2019.

Δέσποινα Μαυρίδου
Δέσποινα Μαυρίδου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Δέσποινα (Ντέπη) Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (M.Sc.) με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στην Καβάλα από το 2013 και έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς της Διατροφής. Με την πολυετή της εμπειρία και το "ανήσυχο πνεύμα" της είναι έτοιμη να σε βοηθήσει παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.