Διατροφή

Γκρανόλα: Τι Είναι και Πώς να την Επιλέξεις

02 Οκτωβρίου 2021
102519 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
granola

Το ξυπνητήρι σου χτύπησε, έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι και είναι ώρα για το πρωινό σου! Γνωρίζεις πολύ καλά, άλλωστε, ότι το πρωινό είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου, ενώ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων! Μήπως, όμως, υπάρχουν μέρες που έχεις στερέψει από ιδέες και θα ήθελες να φας κάτι διαφορετικό; Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις ένα θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μπορείς να απολαύσεις, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς; Αναφέρομαι στη γκρανόλα και αν δεν την έχεις δοκιμάσει, ήρθε η ώρα να το κάνεις!

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα γνωρίσεις καλύτερα τη γκρανόλα και θα σου προτείνω νόστιμες ιδέες για να την εντάξεις στη διατροφή σου.

Τι είναι η Γκρανόλα;

Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, στο οποίο, συνήθως, περιέχονται ξηροί καρποί, σπόροι, ρύζι, ενώ μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα. Για δέσουν τα υλικά μεταξύ τους προστίθεται κάποιο φυτικό έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μέλι, μελάσα, σιρόπι αγαύης κ.α. Συνήθως, αφού αναμειχθούν τα υλικά ψήνεται στον φούρνο για να γίνει τραγανή, για να απελευθερώσουν οι ξηροί καρποί τα αρώματά τους και για να αναμειχθούν ομοιόμορφα οι γεύσεις.

Ποια είναι η θρεπτική της αξία της Granola;

Η γκρανόλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις. Επίσης, ανάλογα με τα συστατικά της μεταβάλλεται η θρεπτική της αξία και μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στο περιεχόμενό της σε σάκχαρα και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται προσοχή στο ποια γκρανόλα θα επιλέξεις.

Ποια γκρανόλα να επιλέξεις; 

Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι στην κουζίνα, μπορείς, αρχικά, να φτιάξεις τη δική σου γκρανόλα, αναμειγνύοντας βρώμη με τα υλικά της αρεσκείας σου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να πετύχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα να καθορίσεις εσύ τη θρεπτική της αξία και να κρατήσεις το περιεχόμενό της σε λιπαρά και σάκχαρα σε χαμηλά επίπεδα.

Αν, ωστόσο, δεν προλαβαίνεις μπορείς να βρεις στο εμπόριο εξίσου ποιοτικά δημητριακά τύπου γκρανόλα και να διαλέξεις τη γεύση που σου ταιριάζει καλύτερα, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Επίλεξε, δημητριακά τύπου γκρανόλα με βρώμη ολικής άλεσης σε υψηλό ποσοστό 55%, με χαμηλότερα λιπαρά (ολικά και κορεσμένα), ενώ δώσε προσοχή και στην ποσότητα των σακχάρων. Απέφυγε τη γκρανόλα που πωλείται χύμα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει πολύ και η θερμιδική της αξία.

Πως να την εντάξεις στη διατροφή σου;

Η γκρανόλα μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτη, είτε ως μέρος ενός πλήρους γεύματος, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον κάποια πηγή πρωτεΐνης και κάποιο φρέσκο τρόφιμο. Θα σου δώσω κάποια παραδείγματα γευμάτων με βάση τη γκρανόλα (σπιτική ή εμπορίου).

Παραδείγματα

  • Γκρανόλα με γιαούρτι και φρέσκο φρούτο εποχής
  • Γκρανόλα με γάλα και αποξηραμένα φρούτα
  • Φρέσκο φρούτο εποχής, βούτυρο 100% ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) και γκρανόλα.
  • Ψωμί ολικής άλεσης, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, γκρανόλα και αποξηραμένα φρούτα

Έτσι, αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να κάνεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς, με βάσει τη γκρανόλα. Θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει θα ενισχύσουν τον κορεσμό και θα κρατήσουν το αίσθημα της πείνας σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερη ώρα. Αν προσπαθείς να ελέγξεις το βάρος σου, να θυμάσαι να δίνεις προσοχή στη μερίδα που καταναλώνεις και στη διατροφική ετικέτα, ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Εσύ, με ποιους συνδυασμούς θα απολαύσεις τη γκρανόλα στο πρωινό σου;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brikou et al. Breakfast consumption and weight-loss maintenance: results from the MedWeight study. Br J Nutr. 2016. 115: 2246–2251

Timlin et al. Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutr Rev. 2007. 65: 268–281.

Cecilie Kyrø and Anne Tjønneland. Whole grains and public health. BMJ. 2016. 353: i3046.

https://el.wikipedia.org/wiki/Γκρανόλα

Ιωάννα Κεχριμπάρη
Ιωάννα Κεχριμπάρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD(c)

H Ιωάννα Κεχριμπάρη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr. Εργάζεται ως διαιτολόγος σε ιδιωτική κλινική και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.