Τα αμύγδαλα και η σοκολάτα δημιουργούν έναν μοναδικό γευστικό συνδυασμό, όταν ενώνονται στα γλυκίσματα. Εκτός από την γεύση τους, παρέχουν πληθώρα διατροφικών πλεονεκτημάτων που τα κατατάσσουν ψηλά στην κλίμακα της υγείας.
Ποιες οι επιδράσεις της σοκολάτας;
Η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο και μάλιστα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Παλαιότερα η κατανάλωσή της θεωρείτο «αμαρτία», λόγω της περιεκτικότητάς της σε λιπαρές ουσίες. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη βιολογικώς δραστικών φαινολικών ενώσεων στο κακάο έχει αλλάξει αυτήν την αντίληψη και πραγματοποιούνται έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία.
Καρδιαγγειακή υγεία
Η σοκολάτα προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τη μειώνοντας τη φλεγμονή. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού Archives of Biochemistry and Biophysics, τον Μάρτιο του 2012, ανέφερε ότι οι φλαβονόλες (αντιοξειδωτικά) της σοκολάτας μπορεί να είναι υπεύθυνες, εν μέρει, για οφέλη όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της πήξης του αίματος.
Συναίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης
Η κατανάλωσή της έχει επίσης συνδεθεί με την απόλαυση. Η φαινυλαιθυλαμίνη που περιέχει είναι μια ένωση που έχει μια παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τις ενδορφίνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μειώνουν τον πόνο και να αυξάνουν τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ικανοποίησης.
Δημοφιλείς ισχυρισμοί προσδίδουν στη σοκολάτα διεγερτικές, μυοχαλαρωτικές, αφροδισιακές, τονωτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις. Σε πείραμα με 48 με φυσιολογικού βάρους υγιείς γυναίκες και άνδρες φάνηκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μείωσε άμεσα την αρνητική διάθεση, σε σχέση με την κατανάλωση νερού.
Αμύγδαλα
Όσον αφορά τα αμύγδαλα, μια μερίδα (23 περίπου) περιέχει 13 γραμμάρια ακόρεστα λίπη, 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, καθόλου χοληστερόλη ή αλάτι και καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών και έχουν εκ φύσεως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον FDA, η ημερήσια κατανάλωση 40 περίπου γραμμαρίων των περισσότερων ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Στα οφέλη τους συγκαταλέγεται και τη συμβολή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Σε μελέτη, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα επιλέχθηκαν τυχαία να ακολουθήσουν υποθερμιδικές δίαιτες εμπλουτισμένες με αμύγδαλα (AED) ή ελεύθερες αμυγδάλων (NFD).
Μετρήσεις έγιναν στην αρχή, στους έξι και τους 18 μήνες. Οι AED και NFD ομάδες παρουσίασαν κλινικά σημαντική και συγκρίσιμη απώλεια βάρους στους 18μήνες. Παρά τη μικρότερη απώλεια βάρους στην ομάδα AED στους 6 μήνες, παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στο προφίλ των λιπιδίων τους.
Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη από αυτό το γευστικό δίδυμο, αναζητήστε μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.