Οικογένεια

Μεσογειακή διατροφή και σχολικές επιδόσεις

22 Μαρτίου 2012
14319 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
sigkentromeno paidi grafei sto tetradio tou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές γίνετε καβγάς στην οικογένεια με αφορμή τους χαμηλούς βαθμούς που φέρνει το παιδί στο σπίτι και την κακή σχολική επίδοση του; Πόσες φορές φωνάζουν οι γονείς στα παιδιά να διαβάσουν και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για μελέτη; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν, εκτός από το διάβασμα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σχολική επίδοση του παιδιού;

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις σχολικές επιδόσεις;

Μια σειρά από παράγοντες που έχουν φανεί ότι διαμορφώνουν τις σχολικές επιδόσεις συμπεριλαμβάνουν:

  • Το φύλο
  • Το επίπεδο του σχολείου
  • Την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας
  • Το μορφωτικό επίπεδο και την εθνικότητα της μητέρας
  • Την υγεία του παιδιού
  • Τη διατροφή του

Πως επηρεάζει η διατροφή τη σχολική επίδοση του παιδιού;

Παιδιά που έχουν άσχημες διατροφικές συνήθειες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη συμμετοχή και προσοχή στο μάθημα, μειωμένη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με τα παιδιά που ακολουθούν μια σωστή διατροφή.

Μεσογειακή διατροφή και σχολική επίδοση

Μελέτη με ελληνικά δεδομένα σε 520 μαθητές λυκείου, ηλικίας 15-18 ετών, έδειξε ότι η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σχολική επίδοση των εφήβων μαθητών. Μαθητές που κατανάλωνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, προσλαμβάνοντας την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών και περιορίζοντας την πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Έχει φανεί ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καλύπτουν αυτή την κατανάλωση (72,6% έναντι 59,9%). Όσο καλύτερες είναι οι διατροφικές συνήθειες ενός μαθητή, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας, της ποσότητας αλλά και της ποικιλίας τροφίμων, τόσο μικρότερες είναι και οι πιθανότητες χαμηλής απόδοσης στο σχολείο.

Οικογενειακό περιβάλλον

Εκτός από τη διατροφή, αυτήν καθαυτή, υπάρχουν και συνήθειες-συμπεριφορές που συνδέονται έμμεσα με την κατανάλωση φαγητού και επηρεάζουν την επίδοση του παιδιού στο σχολείο. Τα καθημερινά γεύματα με την οικογένεια, αλλά και η περιορισμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, φαίνεται ότι επιδρούν θετικά στη σχολική επίδοση των Ελλήνων εφήβων μαθητών. Όταν στο γεύμα παρευρίσκεται ολόκληρη η οικογένεια, το παιδί λαμβάνει σωστά πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κοινωνικοποίησή του. Αντιστρόφως, η παρακολούθηση τηλεόρασης αναπτύσσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, λόγω των διαφημίσεων που προβάλλονται και ταυτόχρονα περιορίζει την φυσική δραστηριότητα του παιδιού.

Κατανάλωση πρωινού γεύματος

Η γνωστική λειτουργία και η σχολική επίδοση των μαθητών φαίνεται ότι βελτιώνεται και με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Τα παιδιά που ξεκινάνε τη μέρα τους με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Αντίστοιχη θετική επίδραση φαίνεται ότι έχει και η κατανάλωση τακτικών γευμάτων από τα παιδιά. Σε μελέτη, όπου χορηγήθηκε στα παιδιά ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο, παρατηρήθηκε βελτίωση της τάξης του 16% στην σχολική επίδοση των παιδιών, ενώ παράλληλα πολλά παιδιά δεν εμφάνιζαν πλέον μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθητές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς βρίσκονται σε ηλικία σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και εδραιώνουν τις δικιές τους διατροφικές συνήθειες επηρεάζοντας ακόμα και την σχολική τους απόδοση.

Πως μπορούν τα παιδιά να πετύχουν καλύτερη σχολική επίδοση;

  • Να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ακολουθώντας τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής.
  • Να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
  • Να γευματίζουν καθημερινά με την οικογένεια τους.
  • Να μην παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα.
  • Να συνηθίσουν στα μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να περιορίσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης.

…και σίγουρα να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στη σχολική τους μελέτη!!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Florence, M.D., M. Asbridge, and P.J. Veugelers, Diet quality and academic performance. J Sch Health, 2008. 78(4): p. 209-15; quiz 239-41.

Βασιλούδης, I., Προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή, τρόπος ζωής και σχολική επίδοση μαθητών λυκείου. Hellenic Journal of Nutrition and Dietetics, 2011. volume 2(supplement 1).

Abudayya, A., et al., Diet, nutritional status and school performance among adolescents in Gaza Strip. East Mediterr Health J, 2011. 17(3): p. 218-25.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.