Διατροφή

Το «ταξίδι» του στιγμιαίου καφέ

22 Σεπτεμβρίου 2020
11145 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios-kafes-apo-ton-kokkino-karpo-stin-koypa-mas

Ιεροτελεστία το πρωί, συντροφιά στη δουλειά ή στον δρόμο, παρέα κατά τη διάρκεια της ημέρας... Υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτηρισμοί για τον στιγμιαίο καφέ!

Κρύος ή ζεστός, φυσικά αποτελεί μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

Για να καταλάβουμε την αξία του στιγμιαίου καφέ ας πάμε προς τα πίσω, από εκεί που ξεκινά το ταξίδι του:

1. Καλλιέργεια καφεόδεντρων

Στη «ζώνη του καφέ»: περισσότερες από 50 χώρες με κατάλληλο συνδυασμό υψομέτρου, εδάφους και καιρού.

2. Συλλογή

Μετά από εννέα μήνες, όταν οι καρποί των καφεόδεντρων μοιάζουν με κεράσια.

3. Αποφλοίωση

Οι συλλεχθέντες κόκκοι καφέ «χάνουν» τον φλοιό τους και γίνονται πράσινοι.

4. Διαλογή

Οι κατάλληλοι πράσινοι κόκκοι επιλέγονται, ταξινομούνται και ελέγχονται για να διασφαλιστεί ένα τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας.

5. Καβούρδισμα

Οι επιλεγμένοι κόκκοι «ψήνονται» και αποκτούν το γνώριμο σε όλους καφέ χρώμα και το χαρακτηριστικό άρωμα.

6. Άλεση

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι αλέθονται ώστε να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος

7. Φιλτράρισμα

Το μείγμα των κόκκων καφέ φιλτράρεται επτά φορές, με τη χρήση νερού, ώστε να αφαιρεθεί το κατακάθι και να μείνει η "καρδιά" του καφέ.

8. Αφυδάτωση

Το φιλτραρισμένο εκχύλισμα του καφέ θερμαίνεται με ζεστό αέρα. Έτσι προκύπτουν οι κόκκοι του στιγμιαίου καφέ.

9. Απόλαυση

Το τελευταίο βήμα της παραγωγής γίνεται στο σπίτι, στην καφετέρια ή ακόμη και στον δρόμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο νερό και 1 κουτάλι.

to taksidi tou stigmiaiou kafe

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα πιο συχνά ερωτήματα για τον στιγμιαίο καφέ:

Περιέχει χημικά;

Όπως είδαμε, αποτελεί το τελικό προϊόν μίας πλήρους φυσικής διαδικασίας.

Προκαλεί νευρικότητα;

Η νευρικότητα συνδέεται με την περιεκτικότητα ενός καφέ σε καφεΐνη. Το κλειδί λοιπόν για απόλαυση χωρίς όριο είναι η σωστή δοσολογία. Πιο συγκεκριμένα, για ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ χρειάζονται 1 κ. γλυκού (3 g) στιγμιαίου καφέ και 200 - 240 mL νερό. Στην αναλογία αυτή περιέχει 120 mg καφεΐνης όσο δηλαδή 150 g μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο.

"Χαλάει" ο στιγμιαίος καφές;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα περιλαμβάνει υποπεριπτώσεις. Ποιτικά, ο στιγμιαίος καφές που δεν περιέχει πρόσθετα (ζάχαρη ή γάλα) δεν αλλοιώνεται και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια αρκετές ώρες μετά την παρασκευή του. Σημαντικό είναι όμως να αναφέρουμε ότι με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται η συγκέντρωση του ροφήματος σε ωφέλιμα συστατικά.

Όσο περνά η ώρα μειώνεται η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά

Αναφορικά με τη γεύση, ενδέχεται να παρατηρηθεί αλλαγή κυρίως στον κρύο καφέ, καθώς σταδιακά λιώνουν τα παγάκια κι αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό.

Ποια τα οφέλη;

Για την απάντηση αυτή θα χρειαστεί να σκεφτούμε και πάλι τα κύρια συστατικά του. Αποτελεί ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καφεϊνη. Συγκεκριμένα περιέχει:

  • χλωρογενικό οξύ
  • καφεϊκό οξύ
  • μελανοϊδίνες

Τα παραπάνω συστατικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η καφεΐνη με τη σειρά της προσφέρει τόνωση, εγρήγορση και συγκέντρωση ενώ συνδέεται και με καλύτερη λειτουργία της μνήμης.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer

Η σχέση αυτή πιθανότατα οφείλεται στη νευρο-προστατευτική δράση της καφεΐνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Usa.gov. 2020. U.S. Department Of Agriculture | Usagov. [online] Available at: <https://www.usa.gov/federal-agencies/u-s-department-of-agriculture> [Accessed 11 August 2020].

Vignoli, J.A., Bassoli, D.G. and Benassi, M.T., 2011. Antioxidant activity, polyphenols, caffeine and melanoidins in soluble coffee: The influence of processing conditions and raw material. Food Chemistry, 124(3), pp.863-868.

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):763-75.

Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.

Coffee to reduce risk of type 2 diabetes?: a systematic review, Muley A et al, Curr Diabetes Rev. 2012 May;8(3):162-8.

Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease, Ross GW et al, JAMA. 2000 May 24-31; 283(20):2674-9.

Μαρία-Χρυσή Ανδριώτη
Μαρία-Χρυσή Ανδριώτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μαρία- Χρυσή Ανδριώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.