Δίαιτα

Να κάνω όλη την εβδομάδα δίαιτα και μία μέρα να έχω ένα ελεύθερο γεύμα;

25 Σεπτεμβρίου 2020
55701 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
cheta meal diatrofh kai eleuthero geyma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αυτή είναι πράγματι μια πολύ συχνή ερώτηση που συχνά καλείται να απαντήσει ένας διαιτολόγος, μιας και το «ελεύθερο γεύμα» ή αλλιώς «cheat meal» κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ποια είναι η απάντηση; Δείτε τη στο βίντεο που ακολουθεί.

Τι ονομάζουμε cheat meal;

Πριν σας δώσω την απάντηση θεωρώ χρήσιμο να ορίσουμε τι είναι το ελεύθερο γεύμα.

Ως ελεύθερο γεύμα ορίζεται η κατανάλωση ενός τροφίμου που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής, είναι κυρίως λιπαρό γεύμα και συνήθως πρόκειται για πρόχειρο φαγητό π.χ. πίτσα ή σουβλάκι.

Ως ειδικός θα σας πρότεινα να αποφεύγετε τα ελεύθερα γεύματα καθώς, παρά τους ισχυρισμούς των οπαδών τους, όχι μόνο δεν αυξάνουν τη συμμόρφωσή σας στο πρόγραμμα διατροφής αλλά μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Πάμε όμως να δούμε μαζί ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για να αποφεύγετε τα ελεύθερα γεύματα.

1. Τα «ελεύθερα γεύματα» δημιουργούν το αίσθημα της στέρησης

Αρχικά, η έννοια «ελεύθερο γεύμα μια φορά την εβδομάδα» σημαίνει πως  τα υπόλοιπα γεύματα της διατροφής σας  δεν είναι ελεύθερα. Έτσι, αυτομάτως το πρόγραμμα διατροφής σας χαρακτηρίζεται ως στερητικό.

Ωστόσο, η διατροφή δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τη στέρηση. Ένα στερητικό πρόγραμμα διατροφής ίσως επιφέρει κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όμως σίγουρα δεν μπορεί να έχει μεγάλη συμμόρφωση και να αποτελέσει τρόπο ζωής.

Διατροφή σημαίνει ελευθερία, ωστόσο, η ελευθερία έχει δομή και όρια

Γιατί λοιπόν να περιμένετε ως την Κυριακή για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας φαγητό; Απολαύσετε το σήμερα κιόλας, προσέχοντας το μέγεθος της μερίδας και χρησιμοποιώντας έξυπνα tips ώστε να το κάνετε πιο υγιεινό.

2. Τα ελεύθερα γεύματα μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού

Επιπλέον, το ελεύθερο γεύμα μπορεί τελικά να καταλήξει σε ελεύθερη μέρα βγάζοντάς σας εντελώς εκτός του προγράμματός σας και σαμποτάροντας την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

H έννοια της στέρησης που δημιουργεί ένα cheat meal μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, αυτοί που νιώθουν περιορισμένοι οι στερημένοι στο πρόγραμμα διατροφής τους καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, εμφανίζουν περισσότερες λιγούρες και μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό σε σχέση με όσους νιώθουν ελεύθεροι στη διατροφή τους.

Έτσι, όταν έρθει η μέρα του «ελεύθερου γεύματος» είναι πιθανόν να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό, περισσότερες θερμίδες και να ενδώσετε σε πολλά από τα τρόφιμα που στερηθήκατε μέσα στην εβδομάδα.

3. Τα ελεύθερα γεύματα κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε καλά και κακά!

Η κατηγοριοποίηση των τροφίμων πιθανόν να δημιουργεί τύψεις όταν καταναλώσετε κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο. Ωστόσο να θυμάστε:

Oι τύψεις και οι ενοχές δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας!

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, τρόφιμα που παχαίνουν ή τρόφιμα που αδυνατίζουν. Αντίθετα, υπάρχει σωστό μέγεθος της μερίδας και σωστή συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων.

Μα τα ελεύθερα γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό μου!

Δυστυχώς αυτός είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος!

Τα αποτελέσματα μελετών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η υπερκατανάλωση λιπαρών γευμάτων δεν επιφέρει καμία αύξηση στο μεταβολισμό

Επιπλέον, ακόμη και μία προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού δε θα μπορούσε να εξισορροπήσεις τις πολλές παραπάνω θερμίδες που προσδίδει ένα ελεύθερο γεύμα.

Τι να κρατήσετε;

Αποφύγετε τα «ελεύθερα γεύματα» καθώς δημιουργούν το αίσθημα στέρησης, οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και αρνητική σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα σας προφέρει ελευθερία επιλογών, απόλαυση σε κάθε μπουκιά και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας.

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας κάτω από βίντεο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dirlewanger, M., Di Vetta, V., Guenat, E., Battilana, P., Seematter, G., Schneiter, P., ... & Tappy, L. (2000). Effects of short-term carbohydrate or fat overfeeding on energy expenditure and plasma leptin concentrations in healthy female subjects. International journal of obesity24(11), 1413.

Fedoroff, I. D., Polivy, J., & Herman, C. P. (1997). The effect of pre-exposure to food cues on the eating behavior of restrained and unrestrained eaters. Appetite28(1), 33-47.

Horton, T. J., Drougas, H., Brachey, A., Reed, G. W., Peters, J. C., & Hill, J. O. (1995). Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. The American journal of clinical nutrition62(1), 19-29.

Romon, M., Lebel, P., Velly, C., Marecaux, N., Fruchart, J. C., & Dallongeville, J. (1999). Leptin response to carbohydrate or fat meal and association with subsequent satiety and energy intake. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism277(5), E855-E861.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.