...και βάζουμε στο πιάτο μας φρούτα και λαχανικά
Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά φτωχά σε θερμίδες, τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν ιδανική πηγή τροφής, είτε ως συστατικά μαγειρέματος, είτε ως σνακ και επιδόρπιο γεύματος.
Με τι να συνοδεύσετε το κύριο γεύμα;
Καλό είναι το κύριο γεύμα μας να συνοδεύεται από φρέσκια σαλάτα ή βραστά λαχανικά, ενώ στο κύριο πιάτο μας τουλάχιστον, ένα ή περισσότερα συστατικά του γεύματος να είναι λαχανικά (π.χ. κρέας με λαχανικά, ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά, μακαρονάδες με σάλτσες λαχανικών κ.λ.π.). Στα σάντουιτς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πολλά τυριά και αλλαντικά με φρέσκα λαχανικά, ενώ τα τηγανητά λαχανικά πρέπει να αντικατασταθούν με ψητά ή βραστά (π.χ. πατάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα).
Τι σνακ να προτιμήσετε;
Για σνακ προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες ή φρεσκοκομμένα στικς λαχανικών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.eid.org.gr
Renaud S, Lorgeril M, Delaye J, Guidollet J, Jacquard F, Mamelle N, Martin J L, Monjaud I, Salen P, Toubol P. Cretan Mediterranean diet for prevention of coronary heart disease. Am J Clin Nutr. 1995; 61:1360S- 7S
Sabate J. Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease risk and all- cause mortality: evidence from epidemiological studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sept; 70(3):500S- 3S
Willet W, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzzi A, Helsing E, Trichopoulos D. Mediterranean diet pyramid: a cultural model of healthy eating. Am J Clin Nutr. 1995; 61:1402S- 6S
Βικιπεδία. Μπαχαρικό [cited 2011 Aug 29] Available from: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C
Ελληνικό Ινστοτούτο Διατροφής. Βιολογικά Τρόφιμα [Internet]. Available from: http://www.eid.org.gr/Content.php?PageId=139
Ελληνικό Ινστοτούτο Διατροφής. Οι Ξηροί Καρποί [Internet]. Available from:Παπαλαζάρου Α. Ματ στην παχυσαρκία με 5 κινήσεις. Αθήνα: ίων Εκδόσεις Ελλήν; 2008