Διατροφή

Μέλι, το χρυσάφι της διατροφής μας

της Αλεξάνδρας Γεωργίου & του Πάρη Παπαχρήστου & του Χάρη Δημοσθενόπουλου & της Εβίτας Σιατίτσα
10 Φεβρουαρίου 2016
290025 Προβολές
9 λεπτά να διαβαστεί
Μέλι, το χρυσάφι της διατροφής μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου. Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Δικαιολογημένα λοιπόν τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης. Είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία, που θρύλοι, παραδόσεις, ιστορικά κείμενα, ιατρικές συνταγές, συνταγές μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής αναφέρονται συστηματικά σε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το μέλι έχει αναφορές σε όλες τις θρησκείες.

  1. Η διατροφική αξία του μελιού
  2. Τα οφέλη του στην υγεία
  3. Είδη μελιού
  4. Μέλι & Διαβήτης
  5. Το Μέλι στη Μαγειρική
  6. Τι να προσέχει ο καταναλωτής;

Αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ασχολούνται με αυτήν περίπου 19.000 οικογένειες και η μελισσοκομία ενδυναμώνει ακριτικές περιοχές που είναι δύσκολο να αναπτυχτούν άλλες αγροτικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες. Η συμβολή της μέλισσας στην αναπαραγωγή της φύσης με την επικονίαση είναι τόσο σημαντική αφού όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες η χλωρίδα δεν θα υπήρχε με την σημερινή της μορφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο A. Einstein είπε “όταν χαθούν οι Μέλισσες η φύση θα έχει μόνον λίγες ώρες ζωής”.

Το Ελληνικό Μέλι είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, την φυσικότητα του, για το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και γενικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του

Οι ποικιλίες του, θυμαρίσιο, πευκόμελο, κάστανο, πορτοκάλι, κλπ καταναλώνονται είτε μόνες τους είτε ως γλυκαντική ουσία είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα (γιαούρτι, πίτες, αφεψήματα κλπ) είτε ως γλυκαντικό συστατικό στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιξειοδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξή στο medNutrition.

 

meli

 

Ποια η διατροφική του αξία; 

Όσον αφορά στα διατροφικά πλεονεκτήματα του μελιού, έχετε υπόψη σας ότι το μέλι είναι μια συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων, τα οποία είναι μεν φυσικά, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε το μέτρο στην κατανάλωσή τους. Πρέπει να τονίσουμε, ότι το μέλι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που δεν βρίσκονται στην απλή ζάχαρη, γι΄αυτό και όπου μπορούμε να την αντικαταστήσετε με μέλι, σας προτρέπουμε να το κάνετε.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τη διατροφική σύσταση του μελιού:

  • Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία
  • Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.

Ποιες οι ιδιότητες του μελιού;

Λόγω της πληθώρας των συστατικών που περιέχει το μέλι, του έχουν αποδοθεί:

  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντιμικροβιακές
  • Επουλωτικές
  • Αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές
  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Ανοσοκατασταλτικές και
  • Καρδιοπροστατευτικές,
    ιδιότητες, με ελάχιστες από αυτές να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικός παράγοντας, ενώ είναι πολύ καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό σε σύγκριση με τη ζάχαρη, καθώς προκαλεί μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μέλι και γαστρεντερικό σύστημα

Μέλι και αλλεργική ρινίτιδα

Επίσης υπάρχει μια θεωρία, που λέει ότι τρώγοντας μέλι της περιοχής σου, μπορεί να υπάρξει βελτίωση της αλλεργικής ρινίτιδας. Ωστόσο, το κατά πόσο ένα μέλι είναι της περιοχής σου, είναι ένα ερώτημα. Η συγκεκριμένη θεωρία αναφέρει ότι ...«οι μέλισσες μεταφέρουν στην κυψέλη ποσότητες γύρης, μικρές ποσότητες της οποίας, καταλήγουν και στο μέλι. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός του πάσχοντος εκτίθεται σταδιακά σε μικρές δόσεις του αλλεργιογόνου και μακροπρόθεσμα προκαλείται ανοσοποίηση. Έτσι, όσο πιο «ντόπιο» είναι το μέλι, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει στην αλλεργική του ρινίτιδα». Δεν έχω διαβάσει ακόμα κάποια έρευνα, που να επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει- απλώς δεν έχει ερευνηθεί. Εντούτοις, ψάχνοντας για έρευνες που να συνδέουν την κατανάλωση μελιού και την αλλεργική ρινίτιδα, παρατήρησα ότι πολλές αναφέρουν έξαρση των συμπτωμάτων, μετά από την κατανάλωση μελιού.

Στη γερμανική βιβλιογραφία στις δεκαετίες ‘50 και ‘60 υπήρχαν στοιχεία για θεραπεία αλλεργιών με μέλι. Τα μόνα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, έρχονται από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της Μαλαισίας που έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλες. Επειδή λοιπόν, τα δεδομένα είναι λίγα και αντιφατικά, σας συστήνω να το συζητήσετε πρώτα με τον αλλεργιολόγο σας, πρωτού ξεκινήσετε την κατανάλωσή του.

Είναι σημαντικό, αν ο γιατρός σας συμφωνήσει στην κατανάλωσή του, να επιλέξετε βιολογικό μέλι από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής σας, καθώς επίσης ακατέργαστο και μη παστεριωμένο, επειδή τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι θερμοευαίσθητα, οπότε και καταστρέφονται με την επεξεργασία και την παστερίωση. Γι΄ αυτό, είναι καλό να διαβάζετε την ετικέτα του παραγωγού πάνω στη συσκευασία.

Ποια είναι τα άνθη εκείνα από τα οποία παίρνουμε μέλι;

Θυμάρι

Η παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι από το θυμάρι παράγεται το καλύτερο και πιο γευστικό μέλι. Το συναντάμε συχνά στα ελληνικά νησιά, όπου το θυμάρι αφθονεί.

Έχει μεγάλη αντοχή και έτσι κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών από την παραγωγή του.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Το θυμαρίσιο μέλι έχει ένα ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα. Μάλιστα το θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης και των Δωδεκανήσων που είναι σκούρο πορτοκαλί. Το θυμαρίσιο μέλι διαθέτει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ συνίσταται για την πρόληψη ή/και αντιμετώπιση λοιμωδών, πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, ενώ περιέχει και βόριο.

Πορτοκαλιά

Το μέλι των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων αποτελεί το 25% της ελληνικής παραγωγής. Το μέλι που παράγεται από τα άνθη της πορτοκαλιάς είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό.

Μειονέκτημά του είναι πως όντας αρκετά ευαίσθητο κρυσταλλώνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την παραγωγή του.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Διαθέτει ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα, ενώ η κρυστάλλωση μπορεί να το κάνει σχεδόν άσπρο.

Το μέλι των εσπεριδοειδών έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια. Λόγω της ευαισθησίας του είναι καλό να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παραγωγή του και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να παραμένει αναλλοίωτη η θρεπτική του αξία.

 Ρείκι

Πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο που τον συναντάμε σε αφθονία στις ημιορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Από το φυτό αυτό παράγεται το ρεικόμελο που θεωρείται από κάποιους το πιο υγιεινό μέλι. Το μέλι αυτό κρυσταλλώνει γρήγορα, μέσα σε μόλις 1-3 μήνες από την παραγωγή του.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Έχει σκούρο ξανθό χρώμα, το οποίο αλλάζει σε κοκκινωπό καθώς περνάει ο καιρός. Λέγεται πως το ανοιξιάτικο ρεικόμελο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Επίσης φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που είναι παρόμοιες με αυτές του βοτάνου.

Κουμαριά

Το μέλι που παράγεται από αυτή χαρακτηρίζεται από μια ελαφρώς υπόπικρη γεύση και γι' αυτό το λόγο έχει και μικρή εμπορική αξία. Συνήθως το αφήνουν μέσα στην κυψέλη για το ξεχειμώνιασμα του μελισσιού.

Θρεπτική αξία
Το μέλι από κουμαριά χαρακτηρίζεται από τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλια.

Καστανιά

Το μέλι που μας δίνει η καστανιά διαθέτει μια απαλή, ελαφρώς πικρή γεύση και έντονο άρωμα. Η συλλογή του αρχίζει το Μάιο και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούλιο. Είναι ένα αρκετά ανθεκτικό μέλι καθώς κρυσταλλώνει αργά, μέσα σε 1-2 χρόνια.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Μπορεί να το βρούμε από ανοιχτό έως σκούρο καφέ και συχνά κοκκινωπό, ανάλογα με την προέλευσή του. Το καστανόμελο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Θεωρείται ότι έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ηλιάνθος

Ένα ευαίσθητο μέλι που κρυσταλλώνει σε μόλις έναν με δύο μήνες από την παραγωγή του.

Χρώμα Θρεπτική αξία
 Το μέλι που παράγεται από τον ηλίανθο είναι ανοιχτόχρωμο ενώ στην κρυσταλλική του μορφή γίνεται κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες ως αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες

Βαμβάκι

Κρυσταλλώνει μέσα σε ένα δύο μήνες από την παραγωγή του.

Χρώμα
Ανοιχτόχρωμο μέλι που μετατρέπεται σε ασπριδερό μετά την κρυστάλλωσή του.

Ψευδοακακία

Το λουλούδι της γνωστής σε όλους μας ακακίας με τα αγκάθια, που φύεται παντού, μας δίνει μέλι με απαλή γεύση και εξαίσιο άρωμα. Το μέλι αυτό θεωρείται πολύ καλής ποιότητας με το μειονέκτημα ότι κρυσταλλώνει γρήγορα.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Είναι ανοιχτόχρωμο ενώ με το πέρασμα του χρόνου σκουραίνει. Είναι πάρα πολύ γλυκό, γιατί έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρων (φρουκτόζη) που συναντάμε στα ανθόμελα. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα.

Ποια φυτά μας δίνουν μέλι των μελιτωμάτων;

Πεύκο

Ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα το πευκόμελο αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής. Έχει έντονη γεύση αλλά λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Το μέλι αυτό ανήκει στις ποικιλίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Συλλέγεται κυρίως από τον Αύγουστος έως τον Οκτώβριο. Το πευκόμελο που παράγεται στην Ελλάδα και στην Τουρκία θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Το χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Εκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Έχει χαμηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό.

Έλατο

Υπολογίζεται ότι το 5% περίπου του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι από έλατο. Το αγαπημένο αυτό δέντρο μας δίνει μέλι με έντονη γεύση. Όπως και το πευκόμελο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και έτσι έχει το ατού ότι δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από τη Bυτίνα Αρκαδίας ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό. Όπως και το πευκόμελο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Βελανιδιά

Το μέλι της θεωρείται το πιο σπάνιο και έχει ιδιαίτερη γεύση. Η διαδικασία συλλογής του ξεκινά τον Ιούνιο και μπορεί να φτάσει έως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Χρώμα Θρεπτική αξία
Το μέλι που παράγεται από τη βελανιδιά είναι σκούρου χρώματος (σχεδόν μαύρο) και οι μελισσοκόμοι συχνά το αποκαλούν μέλι «μελούρα» ή «μέλι από δέντρο». Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Άλλα σπάνια είδη μελιού

  • Μέλι από τριφύλλι: προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες πεδιάδες καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου και της Μακεδονίας
  • Μέλι από ηλιοτρόπιο (ή αγριοσουσαμιά ή αγριοβαμβακιά): είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο, διαθέτει διακριτικό άρωμα και γεύση που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού. Είναι το πιο παχύρρευστο μέλι από όλα τα ανθόμελα στην Ελλάδα.
  • Μέλι από ευκάλυπτο: μέλι με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου
  • Μέλι από δεντρολίβανο: διαθέτει φινετσάτο άρωμα και γεύση ενώ είναι αρκετά ρευστό.
  • Μέλι από ακακία: αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας.
  • Μέλι ελαιοκράμβης: συμπαγές μέλι, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια πολύ γλυκιά ελαιώδη γεύση.
  • Μέλι από παλιούρι: παράγει μέλι με φωτεινό κίτρινο χρώμα και άριστη ποιότητα. 

 

meli kai diabitis

 

Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα σε διαβήτη;  

Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, ενώ αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης.

Έτσι, η γλυκόζη της ζάχαρης εισέρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα, προκαλώντας έτσι την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Ποια η θέση του στη μαγειρική;

Το μέλι κατέχει σημαντική θέση στη μαγειρική, καθώς δρα ως:

  • βελτιωτικό της γεύσης
  • γαλακτωματοποιητής σε μείγματα όπως οι σάλτσες
  • ενυδατική ουσία και
  • συντηρητικό

Έχει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, συνεπώς προσθέτοντας μικρότερη ποσότητα μελιού μπορούμε να πετύχουμε ίδιας έντασης γλυκύτητα με τη ζάχαρη.

 

diafora melia

 

Τι να προσέχει ο καταναλωτής στην αγορά μελιού;  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή το μέλι αποτελεί ένα τρόφιμο που είναι αρκετά ευάλωτο σε πρακτικές απάτης-νοθείας. Η απάτη αυτή γίνεται για οικονομικούς κυρίους λόγους. Η νοθεία του μελιού όμως έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ευεργετικών του επιδράσεων. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορείτε να προσέξετε και θα σας βοηθήσουν στην αποφυγή αυτής της παραπλάνησης.

Πιο αναλυτικά λοιπόν στην επόμενη αγορά σας φροντίστε να προσέξετε ότι:

Συσκευασία και ετικέτα μελιού

Το μέλι είναι συσκευασμένο και περιέχει ετικέτα με τις εξής πληροφορίες:

  • Χώρα συγκομιδής (στην περίπτωση που συσκευάζεται και διατίθεται στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης ενώ στην περίπτωση μιγμάτων μελιού, η αναγραφή των χωρών προέλευσης).
  • Ονοματεπώνυμο ή εμπορική επωνυμία και έδρα του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του διανομέα.
  • Στοιχεία για το καθαρό βάρος, τη ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (όταν αναφέρεται η ημέρα και ο μήνας, αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας) καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης (π.χ. διατήρηση σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον).

Συνθήκες συντήρησης και αποθήκευσης

Το μέλι συντηρείται και αποθηκεύεται σωστά με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διατήρηση του. Το προϊόν διατηρεί τη θρεπτική του αξία όταν παραμένει σε κλειστή συσκευασία και σε χώρο ξηρό, δροσερό, σκοτεινό και χωρίς έντονες οσμές (το μέλι έχει την ικανότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον του καθώς επίσης επηρεάζεται από την άμεση έκθεση του στο ηλιακό φως).

Κρυστάλλωση μελιού

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο μέλι ανθέων και δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Μέλι με αυξημένη περιεκτικότητα γλυκόζης κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (π.χ. μέλι ρεικιού) σε αντίθεση με το μέλι με χαμηλότερη ποσότητα σε γλυκόζη όπου κρυσταλλώνει με αργότερο ρυθμό ή καθόλου (π.χ. μέλι πεύκου). Ωστόσο στην περίπτωση που θελήσετε να ρευστοποιήσετε το μέλι που έχει κρυσταλλώσει θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευασία με το μέλι μέσα σε ένα δοχείο με θερμαινόμενο νερό το οποίο θα ανακατεύεται συνεχώς ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία του μελιού δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 45oC, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.

Χρώμα μελιού

Το χρώμα του μελιού έχει σχέση με τη βοτανική προέλευσή του και τα κάθε είδος μελιού εμφανίζει τον τυπικό χρωματισμό της φυτικής του προέλευσής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα  προτιμά το μέλι με ανοιχτό χρώμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι πολλές αμιγείς κατηγορίες (π.χ. πεύκου, καστανιάς, ελάτης) είναι από τη φύση τους σκουρόχρωμες με χαμηλή διαύγεια.

Αγορά από πιστοποιημένους πωλητές

Πρέπει να αποφεύγεται η αγορά μελιού από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι παρουσιάζονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε έχουν μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Οι πρακτικές παραπλάνησης που συχνά παρατηρούνται περιλαμβάνουν την μη αληθή δήλωση της βοτανικής προέλευσης (προσφέρεται ανθόμελο ως θυμαρίσιο μέλι) ή της γεωγραφικής προέλευσης (διατίθεται εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό) ενώ η συχνότερη νοθεία του μελιού περιλαμβάνει την προσθήκη εξωγενών σακχάρων (π.χ. ισογλυκόζη). Ωστόσο ο ΕΦΕΤ εργάζεται συνεχώς για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων με σκοπό αρχικά την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση της ποιότητας του εθνικού αυτού διατροφικού θησαυρού και τέλος τη στήριξη των παραγωγών του.

Συνοψίζοντας

Το μέλι κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω των διαφορετικών δράσεων και ιδιοτήτων που το αποδίδονται, παρά το γεγονός ότι ελάχιστες από αυτές τις δράσεις είναι αποδεδειγμένες, συνεπώς αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο προς διερεύνηση από τους επιστήμονες της υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Asha'ari ZA, Ahmad MZ, Jihan WS, Che CM, Leman I. Ingestion of honey improves the symptoms of allergic rhinitis: evidence from a randomized placebo-controlled trial in the East coast of Peninsular Malaysia. Ann Saudi Med. 2013 Sep-Oct;33(5):469-75.

Burlando B, Cornara L. Honey in dermatology and skin care: a review. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):306-13.

Cohen HA, Rozen J, Kristal H, Laks Y, Berkovitch M, Uziel Y, Kozer E, Pomeranz A, Efrat H. Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics. 2012 Sep;130(3):465-71.

Honey: A potent Agend for wound healing (P.E. Lusby ,BappSci(Med & App Biotech) , A. Coombes , B med LabSci , and J.M. Wilkinson , Bsc,Phd , GradDip FET)

Bodeker GC , Ryan TJ , Ong CK. Traditional Approachesto wound healing . Clinical Dermatology 1999;17:93-8

Quadri KM , Sameer. O . Manuka - Honey for central vein catheter ,exit site care .Semin Dialysis 1999;12:397-8

Molan P. - The role of honey in the management of wounds . J. Wound CareCoplementary Medicines Evaluation Commitee . Honey scientific report . Australia: Therapeutic Goods Administration ; 1998

Etem S. Clinical Observations on the wound healing properties of Honey.

Αλεξάνδρα Γεωργίου
Αλεξάνδρα Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. PhD
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.