Δίαιτα

Πως επιλέγεις διαιτολόγο-διατροφολόγο

της Γεωργίας Πετρακη
04 Απριλίου 2015
22173 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou krataei mhlo kai mezoura

Photo source: www.bigstockphoto.com

Για αρχή βεβαιωθείτε ότι άνθρωπος που σκοπεύετε να απευθυνθείτε είναι πράγματι διαιτολόγος ή διατροφολόγος. Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται τίτλους και πτυχία αλλά δυστυχώς δεν είναι! Όταν επικοινωνήσετε μαζί του, ζητήστε να σας ενημερώσει για την σχολή που αποφοίτησε.

Πτυχιούχοι διαιτολόγοι στην Ελλάδα θεωρούνται οι απόφοιτοι της Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΑΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Σητείας), του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (Παράρτημα Καρδίτσας) και οι απόφοιτοι από αντίστοιχες σχολές τους εξωτερικού που έχει αναγνωριστεί του πτυχίο τους στην Ελλάδα.

Όταν βρεθείτε στο διαιτολογικό γραφείο πρέπει θα αναζητήστε το πτυχίο του διαιτολόγου για να βεβαιωθείτε ότι όντως είναι απόφοιτος την σχολής που ισχυρίζεται. Στην περίπτωση των αποφοίτων από σχολή του εξωτερικού θα πρέπει να υπάρχει αντίγραφο πτυχίου με επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών και απόφαση αναγνώρισης ισοτιμίας από του Υπουργείο Παιδείας ή άλλο αρμόδιο φορέα.

Για να θεωρηθεί νόμιμο το διαιτολογικό γραφείο θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο η άδεια λειτουργίας του χώρου.

Άλλες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε και που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε πριν κλείσετε το ραντεβού σας είναι:

  • Αν ο διαιτολόγος που ενδιαφέρεστε έχει επιπρόσθετη εκπαίδευση όπως μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή σεμινάρια τα οποία σχετίζονται με την περίπτωση σας και θεωρείτε ότι μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της προσπάθειας σας. Αυτό ίσως σας βοηθήσει να αυξήσετε την εμπιστοσύνη σας προς το άτομο που πρόκειται να συνεργαστείτε και κατ' επέκταση τις πιθανότητες επιτυχίας.
  • Αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή διατροφική διαταραχή καλό θα ήταν να ρωτήσετε αν έχει δουλέψει παρόμοια περίπτωση, αν έχει ανάλογη εκπαίδευση ή αν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον γιατρό ή τον ψυχολόγο σας.
  • Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην φιλοσοφία του διαιτολόγου και τον τρόπο που εργάζεται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ατόμου που παρακολουθεί. Για παράδειγμα αν υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ή απώλεια από συγκεκριμένο μέρος του σώματος, αν χρησιμοποιεί περιοριστικού τύπου διατροφή, αν αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, αν προτείνει χάπια αδυνατίσματος, τεστ δυσανεξίας κ.α θα πρέπει να τον/την αποφύγετε.

Γενικά είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνει στην φιλοσοφία του την αναλυτική διερεύνηση του τρόπου ζωής και των προτιμήσεις σας ώστε να διαμορφώσει ένα απόλυτα εξατομικευμένο διαιτολόγιο το οποίο θα είναι τόσο εύκολο ακολουθηθεί και να γίνει τρόπος ζωής.

  • Άλλες σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που δουλεύει είναι η φιλοσοφία του για την μαγειρική. Ερευνήστε αν είναι αυστηρός με τον τρόπου μαγειρέματος, αν χρησιμοποιεί στο διαιτολόγιο του ακριβά ή δυσεύρετα συστατικά και αν μπορεί να προσαρμοστεί με το πρόγραμμα της υπόλοιπης οικογένειας. Αν κάτι από αυτά σας δυσκολεύει θα πρέπει να το διαπραγματευτείτε ή να απευθυνείτε σε κάποιον που να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας.
  • Ακόμα θα πρέπει να ρωτήσετε αν το μέτρημα των μερίδων γίνετε ζύγισμα ή σε σύγκριση με αντικείμενα, ώστε να είστε θέση να επιλέξετε αυτό που είναι πιο εύκολο για εσάς.
  • Ρωτήστε τον για τον εξοπλισμό που διαθέτει, ποιες μετρήσεις είναι απαραίτητες να γίνουν στην περίπτωση σας και φυσικά το κόστους τους.
  • Η συχνότητα των επισκέψεων και το κόστος τους θα πρέπει να διευκρινιστεί από την αρχή γιατί θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί από τον προυπολογισμό σας. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε αναλυτικά τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία με ταμεία για την κάλυψη του κόστους.
  • Το ωράριο του γραφείου και ο χρόνος διάρκειας της συνάντησης σας θα πρέπει να είναι συμβατός με το ωράριο και τον ελεύθερο χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε και την εύρεση δικαιολογιών για την αναβολή του ραντεβού.
  • Με το διαιτολόγο σας θα πρέπει να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι μέσα από την πρώτη συζήτηση σας νιώθετε ότι μπορεί να σας εμπνεύσει, ότι έχει του ύφος και τον τόνο που σας ικανοποιεί, δίνοντας σας ταυτόχρονα τα απαραίτητα κίνητρα για να καταφέρετε τον στόχο σας.
  • Τέλος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να ζητήσετε συστάσεις για τον διαιτολόγο που σκοπεύετε να επισκεφτείτε ή απλά ρωτήστε κάποιον που γνωρίζετε ότι παρακολουθείτε σε ποιον διαιτολόγο έχει απευθυνθεί και τις εντυπώσεις του. Επίσης μπορείτε να τον συνοδεύσετε σε κάποιο από τα ραντεβού του ώστε να ερευνήσετε από κοντά κατά πόσο σας ταιριάζει ο διαιτολόγος και να ρωτήσετε όλες τις ερωτήσεις σας με άνεση και αμεσότητα.

Συνοψίζοντας σε 5 λέξεις: πτυχίο, εμπιστοσύνη, συνενόηση, εξατομίκευση, υποστήριξη

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.ed-de.gr

Γεωργία Πετράκη
Γεωργία Πετράκη Διαιτολόγος - Διαιτολόγος