Δίαιτα

Gluten Free Diet: Η νέα δίαιτα των επωνύμων

20 Σεπτεμβρίου 2012
23847 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Gluten Free Diet: Η νέα δίαιτα των επωνύμων

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Τους τελευταίους μήνες, η δίαιτα που κάνει θραύση ιδιαίτερα ανάμεσα στους διάσημους, είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, συστήνεται σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια ανοσολογικής βάσης που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση (σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε συστατικά τροφής όπως η γλουτένη). Ωστόσο σήμερα, μελετάται η ωφέλεια της διατροφής ελεύθερης γλουτένης και σε κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως αυτισμός, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.

Τι είναι γλουτένη;

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη, που υπάρχει στο κριθάρι, στο σιτάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη. Γι’ αυτό και στην δίαιτα χωρίς γλουτένη απαγορεύονται τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, όπως το ψωμί, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τα κέικ, τα μπισκότα, κουλούρια. Αντίθετα επιτρέπονται το καλαμπόκι και το ρύζι. 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Ποιες τροφές είναι ελεύθερες γλουτένης;

Υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές τροφές χωρίς γλουτένη, που μπορούν να καταναλωθούν ανεπιφύλακτα: ρύζι, καλαμπόκι, διάφοροι τύποι αμυλούχων τροφών, όπως πατάτες, κάστανα και ανάλατοι ξηροί καρποί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, αυγά, φυτικά έλαια, λαχανικά και φρούτα. Στη θέση του σιταριού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεύρι από καλαμπόκι, ρύζι, πατάτες, σόγια ή σιτάλευρο, η γλουτένη των οποίων έχει αφαιρεθεί. Ελεύθερα από γλουτένη είναι και διάφορα παράγωγά τους, όπως οι ρυζογκοφρέτες και το καλαμποκόψωμο. Από τα ποτά, ελεύθερα γλουτένης είναι το κρασί, ο καφές, το τσάι και όλα τα ποτά από απόσταξη.

Οι εταιρείες παρασκευάζουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Πλέον, αρκετές εταιρίες παρασκευάζουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη όπως: μπισκότα ψωμί και ζυμαρικά από αλεύρι καλαμποκιού και άλλα ειδικά άλευρα για μαγειρική χρήση. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη (ΧΓ) και μπορούν να αναγνωριστούν από ένα διαγραμμένο μίσχο δημητριακών στη συσκευασία, ένα σύμβολο που εγγυάται την απουσία γλουτένης.

Μια τέτοια δίαιτα δε μειώνει τις θερμίδες

Ενώ πολλοί επώνυμοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δίαιτα για απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως παραλείποντας την γλουτένη, αυξάνουμε την δυνατότητα για μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους. Το να χρησιμοποιήσει κάποιος προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν σημαίνει ότι μειώνει ιδιαίτερα τις θερμίδες που λαμβάνει μέσω του καθημερινού του διαιτολογίου. Αρκετά προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Για παράδειγμα ένα brownie χωρίς γλουτένη, παραμένει ένα brownie, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη θερμίδων, απλών σακχάρων και κορεσμένου λίπους.

Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το μέγεθος των μερίδων. Εάν κάποιος ακολουθήσει μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης και δεν προσέξει το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνει, σίγουρα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η μεγαλύτερη μερίδα, οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση 10% στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω σωματικό βάρος το χρόνο.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Σε ερευνητικό επίπεδο, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να μελετηθεί κατά πόσο επηρεάζει το σωματικό βάρος μια διατροφή χωρίς γλουτένη, πάντα όμως σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Τα αποτέλεσμα ήταν αντικρουόμενα. Σε μια έρευνα φάνηκε μείωση του δείκτη μάζας σώματος ενώ σε μια πιο πρόσφατη, φάνηκε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, ειδικά σε ασθενείς που ήταν ήδη υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Το κοινό των δύο μελετών, ήταν η σύσταση των ερευνητών για διαιτολογική παρακολούθηση των ασθενών που είχαν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης.

Έχοντας ή όχι γλουτένη στην διατροφή μας, οι κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής παραμένουν οι ίδιοι: Μείωση των κορεσμένων λιπαρών και των απλώς σακχάρων, προσοχή στο μέγεθος των μερίδων, υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος, καθώς και μικρών και συχνών γευμάτων, αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία και βέβαια, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση.

Συμπερασματικά

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι μια δύσκολη σε εφαρμογή δίαιτα, αρκετά δαπανηρή και δεν εγγυάται μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους σε σχέση με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Συνιστάται μόνο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες με συγκεκριμένες παθολογικές διαταραχές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

El-Chammas K, Danner E. Gluten-free diet in nonceliac disease. Nutr Clin Pract. 2011 Jun;26(3):294-9.

Cheng J, Brar PS, Lee AR, Green PH. Body mass index in celiac disease: beneficial effect of a gluten-free diet. J Clin Gastroenterol. 2010 Apr;44(4):267-71.

Kabbani TA, Goldberg A, Kelly CP, Pallav K, Tariq S, Peer A, Hansen J, Dennis M, & Leffler DA. Body mass index and the risk of obesity in coeliac disease treated with the gluten-free diet. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2012; 35 (6): 723-9.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.