Η απώλεια βάρους, είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Όταν ο στόχος επιτευχθεί, η μεγάλη «πρόκληση» είναι να μην ξαναπάρουμε τα «χαμένα» κιλά.
Όταν η απώλεια των περιττών κιλών συμβεί με υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και αλλαγή του τρόπου ζωής το πιο πιθανό είναι να σταθεροποιηθεί το σωματικό βάρος στα ιδανικά κιλά.
Τι να προσέξετε για τη διατήρηση του βάρους;
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παγίδες, τις οποίες μπορείτε να προσέχετε και έτσι να διατηρήσετε το σώμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε!
Μην υποτιμάτε την καταμέτρηση θερμίδων
Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται «διαίτης» ή άπαχα, μπορεί να συνεισφέρουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οπότε είναι αρκετά χρήσιμο να υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνετε στην ανάλογη ποσότητα.
Δεν καταλαβαίνετε τις ετικέτες στα τρόφιμα;
Οι βιομηχανίες τροφίμων, δεν συσκευάζουν τα προϊόντα ανά μερίδα. Έτσι, τις περισσότερες φορές μία συσκευασία προϊόντος περιέχει πολλές μερίδες. Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα είναι απαραίτητη, ώστε να υπολογιστούν οι θερμίδες ανά μερίδα.
Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση
Οποιαδήποτε πράξη, ενέργεια ή συνήθεια που μας ενοχλεί ή μας αποσυντονίζει από την διαδικασία του φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε έως και 300 θερμίδες επιπλέον συγκριτικά με την κατανάλωση φαγητού σε περιβάλλον ησυχίας και ηρεμίας.
Αυτό ισχύει ακόμη και για την συνομιλία μας στο τηλέφωνο ή στην ανάγνωση εφημερίδας ή περιοδικού την ώρα του φαγητού. Αφιερώστε χρόνο στο γεύμα σας και ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Μην καταναλώνετε μόνο 3 γεύματα / ημέρα
Όταν καταναλώνετε πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενισχύετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Αυτή η τακτική βοηθάει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ. Προσθέστε, λοιπόν, 2 επιπλέον σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ανάμεσα στα βασικά σας γεύματα.
Αρνηθείτε τις ..διατροφικές σας επιθυμίες
Ο Debbie Reynolds είπε κάποτε: ο έρωτας είναι σαν τον αέρα…δεν σου λείπει μέχρι να μην έχεις καθόλου! Κάπως έτσι λειτουργούν και οι έντονες επιθυμίες μας για συγκεκριμένες τροφές.
Αν ονειρεύεστε ένα λαχταριστό παγωτό ή ένα σοκολατένιο κομμάτι κέικ ή ένα κομμάτι πίτσα αλλά πιέζετε τον εαυτό σας να καταναλώσει ένα άνοστο πιάτο φαγητό, μπορεί να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας διάφορες τροφές, στην προσπάθειά σας να καλύψετε αυτή την επιθυμία.
Επομένως, μπορείτε να φάτε μία μικρή ποσότητα από αυτό που λαχταράτε σε αραιά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε σταδιακά να μειώνεται η μεγάλη σας επιθυμία!
Η μοναξιά…
Όταν προετοιμάζετε το φαγητό μόνοι σας και τρώτε μόνοι, έχετε μεγάλη πιθανότητα να καταναλώσετε όλο το φαγητό που μαγειρέψατε. Καλό θα ήταν λοιπόν αν μοιράζεστε το γεύμα με την οικογένεια ή με φίλους.
Παραγγέλνοντας ορεκτικά στο εστιατόριο
Τα ορεκτικά στα περισσότερα εστιατόρια έχουν «αυξηθεί» σε μέγεθος με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι προσλαμβανόμενες θερμίδες! Ένα αγαπημένο ορεκτικό, λοιπόν, μπορεί και να αντικαταστήσει ένα κυρίως πιάτο.
Νέες "μαγικές" δίαιτες
Τα διάφορα μαγικά και πολλά υποσχόμενα διατροφικά προγράμματα αποτελούν την κατεξοχήν παγίδα επαναπρόσληψης βάρους. Οι στερητικές δίαιτες με λίγες θερμίδες και περίεργους συνδυασμούς τροφίμων, έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή απώλεια υγρών και την επαναπρόσληψη του βάρους, μετά από την διακοπή της τήρησής τους.
Αϋπνία ή κακός ύπνος
Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν καθοριστικά το σωματικό βάρος. Κατά την διάρκεια του ύπνου, εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και η λεπτίνη, ορμόνες που συμβάλλουν στην καύση λίπους και ελέγχουν το αίσθημα της όρεξης, αντίστοιχα. Επίσης, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί επιπλέον κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση τροφών πλούσιες σε θερμίδες.
Προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης της ζυγαριάς στο επιθυμητό σημείο, χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.
Άγχος
Όταν υπάρχει στρες, εκκρίνεται η κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και δεν βοηθάει καθόλου στην απώλεια λίπους. Επίσης, σε καταστάσεις έντονου στρες, παρατηρείται κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ. Καλό θα ήταν να μετριαστεί το άγχος.
Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν π.χ. γιόγκα, περπάτημα, τακτική σωματική άσκηση.