Νέα - Ειδήσεις

Σίμος Α. Αγγελίδης: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστεί Ευρώπη των λαών"

05 Μαΐου 2014
9531 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
european community flag

O Σίμος Α. Αγγελίδης παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition συνδέοντας τις ευροεκλογές στην Κύπρο με την διατροφική πολιτική.

Πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική σας πορεία 

Η Ευρώπη είναι χώρος διεκδίκησης, και ως τέτοια πρέπει να τη βλέπουμε και να τη χρησιμοποιούμε. Επειδή ως άτομο είμαι ιδιαίτερα διεκδικητικός και με βαθιά πίστη στην καθολική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρώ ότι θα μπορέσω να εργαστώ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε ένα χώρο όπως το Ευρωκοινοβούλιο, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνεργασίες, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες ταλανίζονται από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Γι’αυτό και η όλη μου προσπάθεια στηρίζεται στις φράσεις «Μαζί διεκδικούμε όσα οι άλλοι ξέγραψαν. Μαζί κάνουμε το αύριο καλύτερο σήμερα»

Στο παρελθόν εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ενώ ακαδημαϊκά είμαι απόφοιτος νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield, με μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Nottingham. Ασχολούμαι με προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είμαι νομικός σύμβουλος της Ένωσης Προσφύγων & Εκτοπισμένων Κύπρου, της Κίνησης Εκτοπισμένων & Προσφύγων Μανάδων, της «Αδούλωτης Κερύνειας» και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Συμμετείχα ενεργά στη διαμόρφωση του καταστατικού των Ευρωπαίων Προσφύγων & Εκτοπισμένων και ανέπτυξα έντονη δράση κατά την περίοδο 2002-2004 υποστηρίζοντας την απόρριψη του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν.

Η απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα στις προσεχείς Ευροεκλογές 2014 στην Κύπρο

Παράλληλα, συμμετέχω σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, αρθρογραφώ συχνά στον Κυπριακό τύπο, ενώ δοκίμιά μου έχουν δημοσιευτεί στην Κύπρο και διεθνώς. Μαζί με τον Ανδρέα Σ. Αγγελίδη έχω συγγράψει το βιβλίο «Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο». Στο παρελθόν διετέλεσα μέλος της Kεντρικής Eπιτροπής του ΔΗΚΟ αλλά διαφώνησα δημόσια με το μνημόνιο της Τρόικα και τις επιλογές Προεδρικών υποψηφίων του 2013 και αποχώρησα παραμένοντας συνεπής στην ανάγκη διεκδίκησης.

Μπορείτε να μας αναφέρετε εν συντομία τον πρωταρχικό σας στόχο και τη φιλοδοξία σας για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ως πρωταρχικό στόχο έχουμε την επαναφορά του Κυπριακού ζητήματος πραγματικά στην ορθή διάσταση του, ως ζήτημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά προς όλους για την ανάγκη διεκδίκησης λύσης κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως το πρώτιστο και μέγιστο δικαίωμα. Στην πραγματικότητα το χρωστάμε στην ιστορία του τόπου, στους αγώνες των γενιών που πέρασαν, σ' αυτούς που ακολουθούν, στο δικαίωμα επιστροφής, στις θυσίες και στο δίκαιο.

Οι Ευροεκλογές για εμάς αποτελούν στάδιο αγώνα που πρέπει να καταδείξουμε ότι δεν κάμφθηκε η ανάγκη αναζήτησης του δικαιώματος της ελευθερίας. Όμως, παρόλο που η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο, φιλοδοξώ να έχω μια πολύπλευρη δραστηριότητα και διεκδικήσεις επι αριθμού ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών.

Τι σημαίνουν οι Ευρωεκλογές για εσάς;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποτελεί μια απλή ένωση συμφερόντων. Πρέπει να καταστεί, ως καθορίστηκε από τους εμπνευστές ίδρυσής της, σε Ευρώπη των λαών. Οι Ευρωεκλογές αποτελούν για όλους ευκαιρία αλλά και πρόκληση. Η συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές είναι επιβεβλημένη, γιατί οι αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο αφορούν και το δικό τους μέλλον.

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε. επηρεάζουν την καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους, από το είδος των φορτιστών κινητών τηλεφώνων, μέχρι το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο. Γι’αυτό η ανάγκη για συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές είναι επιτακτική. Η αποχή δεν τιμωρεί ούτε ανατρέπει την κατάσταση και το κομματικό κατεστημένο. Αντίθετα, το επιβραβεύει και το διαιωνίζει. Την αλλαγή και την ανατροπή τη φέρνει μόνο η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Έχει επηρεαστεί η διατροφή των Κυπριών από τα νέα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν;

Αναμφίβολα τα νέα οικονομικά δεδομένα που κυριαρχούν στη χώρα, έχουν επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά τη διατροφή των Κυπρίων, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η σωστή διατροφή επηρεάζει σημαντικά τη διατήρηση της καλή υγείας, της ευεξίας και της ευζωίας.

Για το λόγο αυτό, η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να προστατευτεί η διατροφή και η υγεία των πολιτών από την οικονομική κρίση, προτείνοντας συγκριμένες στρατηγικές διατροφικής πολιτικής και τεκμηριωμένες πρακτικές λύσεις και κοστολογημένες επιλογές. Αν σκεφτούμε θετικά μπορούμε να δούμε αυτή την κρίση σαν μια ευκαιρία αλλαγής και ‘κουρέματος’ μόνο των κακών διατροφικών συνηθειών μας διατηρώντας ακέραιη την διατροφική μας υπόσταση.

Ποια η θέση σας για τη διατροφική πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σίγουρα είναι αναγκαία η χάραξη και η εφαρμογή μιας νέας διατροφικής πολιτικής η οποία προάγει την ανθρώπινη υγεία, σέβεται τις διατροφικές παραδόσεις και προστατεύει το περιβάλλον. Στόχος και δέσμευση μας είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα που άπτονται συνολικά στη διατροφή.

Η αξία και τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής θα αποτελέσουν τη βασική πρόταση και παράλληλα την αιχμή του δόρατος της νέας διατροφικής διπλωματίας που θα προτείνουμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους Ευρωπαίους ότι μόνο η εφαρμογή μιας νέας οικολογικής διατροφικής συμπεριφοράς (στηριζόμενη κυρίως στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής) σε συνδυασμό με την έξυπνη- βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά, μπορούν να αποτελέσουν τις βασικές συνιστώσες στην εξασφάλιση της ατομικής υγείας και ευεξίας και της ορθής κατανομής της τροφής στον πληθυσμό της γης. Ας μην ξεχνάμε ότι ‘η προστασία και η αειφορία του περιβάλλοντος περνά από το πιάτο μας. 

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναγκαίο η διατροφική δημοκρατία να χτίζεται παράλληλα με την περιβαλλοντική δημοκρατία, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα των καταναλωτών και των αγροτών. Οι προτάσεις μας θέτουν ρεαλιστικούς, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και ένα σύνολο πολιτικών και οργανωτικών παρεμβάσεων, με ενιαίο συντονισμό, συνοδευόμενο από μια διαρκή διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης.