Νέα - Ειδήσεις

Α. Κούσουλα-Μακρή: Για εμένα οι λέξεις ορόσημο είναι Συνεργασία & Επικοινωνία!

29 Μαΐου 2023
7068 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kousoula-makri interview sinergasia epikoinonia diatrofi

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασημένια Μακρή Κούσουλα, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην Λιβαδειά μας, παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας. 

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Διαιτολογία-Διατροφή καθώς πάντα με ενδιέφερε να απασχοληθώ στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, πόσο μάλλον όταν αυτός ο κλάδος ασχολείται με την προαγωγή της υγείας μέσω της υγιούς – ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα ενθουσιαζόμουν στην ιδέα να μπορώ να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στους ανθρώπους που θα μου ζητούσαν την επιστημονική μου συμβουλή και να σταθώ αρωγός και σύμβουλος στην διατροφική τους εξέλιξη και βελτίωση.

Στην περιοχή που δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά, οργανώνεις άλλες ενέργειες σχετικές με τη διατροφή;

Από το 2005 διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ωστόσο η επαγγελματική μου ενασχόληση δεν σταματάει μόνο στο χώρο του γραφείου. Κάθε χρόνο πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε διάφορα σχολεία του νομού (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), δίνω συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αρθρογραφώ σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και έχω δώσει και συνεντεύξεις σε τοπικά και μη κανάλια. Αυτή την περίοδο είμαι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα του ΤΕΒΑ που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την δωρεάν παροχή διατροφικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που λαμβάνουν το ΚΕΑ.

Θεωρείς ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα που βιώνουμε;

Πιστεύω ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι να υπάρχει θέληση, οργάνωση και σωστή καθοδήγηση. Παρότι η καθημερινότητα όλων μας είναι πολύ απαιτητική αν υπάρχει καταρχάς θέληση και σωστή οργάνωση των γευμάτων πολλές φορές και από την προηγούμενη ημέρα τότε όλα είναι εφικτά. Η συμβολή και συμβουλή βέβαια του επιστήμονα Διαιτολόγου θεωρείται πρωταρχικής σημασίας καθώς θα μας δείξει το δρόμο ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ορθά και εύκολα αυτό το σχέδιο!

Πόσος χρόνος απαιτείται για μια ουσιαστική αλλαγή προς ένα καλύτερο τρόπο διατροφής;

Η αλλαγή των πεποιθήσεων, των συμπεριφορών και των τρόπων διαχείρισης απέναντι σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχει την ίδια δυσκολία με το να εκπαιδευτείς για παράδειγμα ώστε να μάθεις ένα καινούργιο σπορ. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να γίνεις «άσσος» στο ποδόσφαιρο απλά παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή κάνοντας 2-3 προπονήσεις. Έτσι συμβαίνει και με τη διατροφή μας, απαιτείται θέληση, χρόνος, κόπος, υπομονή και συνεργασία για να μπορέσει κάποιος/α να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του ουσιαστικά σε σχέση με το φαγητό αλλά και να εκπαιδευτεί στην αυτοφροντίδα του. Έπειτα από 18 χρόνια παρουσίας στο χώρο της Διατροφής μπορώ να πω ότι με την πλειονότητα των διαιτώμενων που έχω συνεργαστεί έχουμε επιτύχει σπουδαία, σταθερά και μόνιμα αποτελέσματα.

Θεωρείς ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;

Ξεκάθαρα όχι! Οι λιγούρες και οι πειρασμοί πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας. Ο ουσιώδης στόχος είναι να καταφέρουμε να μην σκεφτόμαστε συναισθηματικά απέναντι στο φαγητό, να μην το χρησιμοποιούμε δηλαδή ως μέσο διαφυγής ή και λύτρωσης από τις έννοιες, το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιούμε πόσο και γιατί το κάνουμε αυτό και να νιώθουμε εντέλει καλά με τον εαυτό μας και όχι ενοχικά. Η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι διαιτώμενοι που εντάχθηκαν σε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με σταθερά γεύματα μέσα στην ημέρα, κατάφεραν σε σημαντικά γρήγορο χρονικό διάστημα να περιορίσουν τις λιγούρες τους καθώς μειώθηκε η τάση για τσιμπολόγημα. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να βρει τρόπους με τους οποίους οι λιγούρες δεν θα σταθούν εμπόδιο στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πως αντιμετωπίζεις η ίδια τις λιγούρες;

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι έχω μάθει να διαχειρίζομαι πλήρως αυτή τη συνθήκη! Αυτό που προσπαθώ να κάνω, και το λέω και στους ανθρώπους που με επισκέπτονται στο γραφείο μου, είναι πριν ενδώσω στον πειρασμό να σκεφτώ ΑΝ πεινάω πραγματικά ή αν το κάνω επειδή ίσως κάτι είδα και μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να φάω ή για να καλύψω κάποια άλλη συναισθηματική μου ανάγκη (άγχος, πίεση, θλίψη, χαρά) ή γιατί πολύ απλά το κάνω από συνήθεια. Η ουσία λοιπόν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι να αναζητούμε την πραγματική αιτία και στο τέλος της ημέρας να μην νιώθουμε ενοχές, γιατί τότε μπορώ να σας πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι η πείνα ήταν συναισθηματική και όχι πραγματική!

Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους ανθρώπους που προσπαθούν ανεπιτυχώς να ελέγξουν το βάρος τους;

Καταρχάς θα ήθελα να πω με βεβαιότητα ότι ο έλεγχος του βάρους μας είναι κάτι εφικτό! Όλα βέβαια στη ζωή απαιτούν το ιδανικό timing. Θεωρώ ότι πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει διάθεση και καλή ψυχολογία την περίοδο που κάποιος/α θα αποφασίσει να ξεκινήσει να διαβεί το μονοπάτι αυτό, διότι μπορεί κάποια σημεία του να είναι δύσβατα και εκεί θα χρειαστεί να δείξει υπομονή και επιμονή. Θα πρέπει να είναι δεκτικός στις αλλαγές που θα υπεισέλθουν στη ζωή του, καθώς μιλάμε για αλλαγή διαιτητικής συμπεριφοράς και αντίληψης και να είναι πρόθυμος/η να τις ακολουθήσει. Κανένας αγώνας δεν ολοκληρώθηκε δίχως κόπο και προσπάθεια! Να βάζει μικρούς και εφικτούς στόχους κάθε φορά και στη συνέχεια να επαναπροσδιορίζει τους επόμενους αφού έχει πρώτα κατακτήσει τους πρώτους! Για εμένα οι λέξεις ορόσημο είναι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ! Εκείνο που ζητάω από τους διαιτώμενούς μου είναι εμπιστοσύνη, εγώ τους δείχνω το δρόμο και εκείνοι τον ακολουθούν πάντα με σωστή και άμεση επικοινωνία ουτως ώστε να βρίσκουμε λύσεις και συνεργασία για να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε κάθε φορά!