Νέα - Ειδήσεις

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού: Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση και λίγη φαντασία!

04 Οκτωβρίου 2022
6579 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
xristina polina lamprinoy

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως έχει αλλάξει η διατροφή στην καθημερινότητα μας, τις εναλλακτικές που ακολουθεί η ίδια και τις προτάσεις της σε όσους παρακολουθεί στο διαιτολογικό της γραφείο

Πως και επέλεξες αυτό το επάγγελμα;

Θα έλεγα ότι από μικρή είχα κλίση στις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα στις επιστήμες υγείας. Η υποστήριξη του οργανισμού μέσω κατάλληλης θρέψης και αλλαγών στον τρόπο ζωής ήταν πολύ κοντά στην κοσμοθεωρία μου. Έτσι, απέκτησα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στόχο, κάτι που με βοήθησε να ανταπεξέλθω στις εξετάσεις και να πετύχω την πρώτη μου επιλογή.

Το αντικείμενο των σπουδών μου άρεσε τόσο που με κράτησε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για 10 χρόνια κατά τα οποία απέκτησα το προπτυχιακό, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου δίπλωμα. Παράλληλα ωστόσο, δε θα μπορούσα να αφήσω πίσω τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο επέλεξα το επάγγελμα: να βοηθήσω τους ανθρώπους να πετύχουνε την καλύτερη εκδοχή τους, φροντίζοντας τον οργανισμό τους μέσω της διατροφής. Έτσι, πριν από περίπου πέντε χρόνια άνοιξα το διαιτολογικό μου γραφείο.

Πόσο εφικτό είναι να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Οι ρυθμοί της ζωής, κυρίως στις πόλεις όπως η Αθήνα, είναι ιδιαίτερα γρήγοροι και απαιτητικοί. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, αλλά το πως θα τον αξιοποιήσουμε είναι στο χέρι μας και καλό είναι να βάζουμε την θρέψη μας σε υψηλή προτεραιότητα. Μπορούμε να χαλαρώσουμε βλέποντας ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά, αφού έχουμε ήδη βάλει το φαγητό να ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, ή- γιατί όχι- για τις επόμενες δύο ημέρες (και αν περισσεύει να βάλουμε και μερίδες στην κατάψυξη). Δεν είναι απαραίτητο να «θυσιάζουμε» πολύ χρόνο για το φαγητό μας αν δε θέλουμε, με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορούμε να φτιάξουμε μία ρουτίνα που θα υποστηρίζει την ισορροπία στη διατροφή μας.

Πως έχουν επηρεάσει τη διατροφή μας τα χρόνια της καραντίνας;

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την έλευση του κορονοϊού, παρατηρώ δύο τάσεις. Τον κόσμο που έχει στραφεί σε πιο «σπιτικές» εναλλακτικές, έχει δοκιμάσει ιδιαίτερες συνταγές, φτιάχνει δικό του ψωμί και γυμνάζεται στο σπίτι και, από την άλλη, τον κόσμο που, έχοντας νιώσει αρκετή στέρηση, διασκεδάζει παραγγέλνοντας ή βγαίνοντας αρκετά συχνά για φαγητό ή ποτό και έχει «ξεχάσει» τη φυσική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι ανατιμήσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, έχουν κάνει κάποιες υγιεινές επιλογές δυσπρόσιτες. Χρειάζεται μαεστρία ώστε να βρεθεί η επιθυμητή ισορροπία και σε αυτό μπορεί να συνδράμει ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος.

lamprinou dietitian

Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;

Βάσει του μεταπτυχιακού μου, είμαι ειδικευμένη στην κλινική διατροφή, δηλαδή τη διατροφή που στοχεύει στη διαχείριση νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου Ι ή ΙΙ), η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και τα καρδιαγγειακά, αλλά και νοσήματα του γαστρεντερικού όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Ωστόσο, καθώς το ερευνητικό μου ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην παιδική ηλικία, έχω μεγάλη εμπειρία στη διατροφική εκπαίδευση οικογενειών. Παράλληλα, έχω εκπαιδευτεί στη διαχείριση των διατροφικών διαταραχών. Αναλαμβάνω περιστατικά δια ζώσης στο γραφείο είτε εξ’ αποστάσεως από όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η περισσότερο και η λιγότερο υγιεινή συνήθεια σου;

Η πιο υγιεινή συνήθεια μου είναι ότι τρώω με αργό ρυθμό και σταματάω το φαγητό μου όταν νιώσω κορεσμό. Ευτυχώς από μικρή δεν είχα δεχτεί πίεση να «καθαρίσω το πιάτο μου» άρα μεγαλώνοντας εκ φύσεως ακολουθώ τη διαισθητική διατροφή (intuitive eating) αποκρινόμενη στα μηνύματα πείνας ή κορεσμού. Από την άλλη, αυτό που προσπαθώ να φτιάξω στην καθημερινότητά μου είναι η σχέση μου με τον ύπνο. Παρόλο που τον αγαπώ, έχω διαπιστώσει ότι είμαι ταυτόχρονα πρωινός αλλά και βραδινός τύπος, απολαμβάνοντας τόσο το να ξυπνάω νωρίς όσο και το να μην «χάνω» τις βραδινές ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμπιέζω τις ώρες ύπνου. Στις συνέπειες της ελλιπούς ξεκούρασης, πέρα από την αναμενόμενη έλλειψη συγκέντρωσης, είναι και οι λιγούρες. Επομένως, ο επαρκής ύπνος είναι ένας στόχος που προσπαθώ να κατακτήσω το επόμενο διάστημα!

Ποιο είναι το φαγητό που επιλέγεις τις ημέρες που δεν έχεις χρόνο;

Λόγω υποχρεώσεων και φορτωμένου ωραρίου, υποφέρω κ εγώ από έλλειψη χρόνου. Γι’ αυτό έχω στραφεί σε γρήγορες λύσεις για τα καθημερινά γεύματα ενώ μία φορά την εβδομάδα μαγειρεύω κάτι πιο «εξεζητημένο». Η καθημερινότητα περιλαμβάνει λαδερά φαγητά ή όσπρια που, αφήνοντάς τα στην κατσαρόλα, γίνονται «μόνα τους», δροσερές μακαρονοσαλάτες ή ψητό ψάρι που θέλει μόνο 30’ στον φούρνο. Συνήθως φτιάχνω διπλή μερίδα ώστε να μαγειρεύω ανά δύο μέρες και αφήνω το κρέας ή τα πιο «μπελαλίδικα» φαγητά για τα Σαββατοκύριακα. Μεγάλη βοήθεια είναι επίσης τα λαχανικά ή ο κιμάς που έχω πάντα διαθέσιμα στην κατάψυξη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση γευμάτων. Αν πάλι τύχει να μην έχω καθόλου χρόνο, μπορεί να οργανώσω την ημέρα μου έτσι ώστε να φάω μία γρήγορη σαλάτα το μεσημέρι και να αφήσω το κυρίως για το βράδυ. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση και λίγη φαντασία!

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Η συμβουλή, ή πιο σωστά η φιλοσοφία, που μου έχει φανεί περισσότερο χρήσιμη στη ζωή μου είναι η εξής: η ζωή σου είναι δική σου ευθύνη ή αλλιώς, αγγλιστί, «your life, your responsibility». Σε νεαρή ηλικία έχουμε την τάση να εξαρτόμαστε από άλλους με διάφορους τρόπους, όπως οικονομικά ή συναισθηματικά. Μεγαλώνοντας ωστόσο έρχεται η συνειδητοποίηση ότι ανεξάρτητα από το περιβάλλον ή τις συνθήκες υπό τις οποίες έχουμε μεγαλώσει ή ζούμε, ο καθένας μπορεί να χαράξει τη δική του πορεία. Η μετατόπιση της ευθύνης για διάφορες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι πρόσκαιρα παρηγορητική αλλά μακροπρόθεσμα μας παγιδεύει και δε μας αφήνει να εξελιχθούμε.

Για να το φέρω και στα μέτρα του επαγγέλματος, μπορεί ο αδερφός ή ο σύζυγός να παραγγέλνει τα βράδια στο σπίτι, μπορεί η παρέα να βγαίνει μόνο για φαγητό, αλλά στο χέρι μας είναι το αν και κατά πόσο θα ακολουθήσουμε τις επιλογές τους. Δε μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις των άλλων, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας και τη στάση μας απέναντι σε αυτές, γιατί εν τέλει λόγο και ευθύνη έχουμε μόνο για τις δικές μας επιλογές. Δεν είναι πάντα εύκολο φυσικά, αλλά κάθε μικρή νίκη «προγραμματίζει» τον εγκέφαλό μας προς τη σωστή κατεύθυνση!

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.