Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΚΑΠΗ του Αγίου Δημητρίου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς όλοι παρακολουθούσαν με πολλή προσοχή αφού αναφέρθηκα σε θέματα που είτε τους αφορούσαν άμεσα είτε μπορεί να τους απασχολήσουν στο μέλλον και θα ήθελαν να ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν.
Στην αρχή ξεκίνησα αναφέροντάς τους τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που πάσχει από αυτόν, τον τρόπο διάγνωσής του, καθώς και το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αυτόν. Έπειτα, αναφέρθηκα στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρχουν στο μέλλον, αν κάποιος δεν τον διαγνώσει έγκαιρα και δεν τον ρυθμίσει ικανοποιητικά.
Βασικό σημείο στο οποίο επέμεινα ήταν το πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση διαβήτη, μέσω της υγιεινής διατροφής και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, αλλά το πώς μπορούμε να τον ελέγξουμε αν ήδη πάσχουμε από αυτόν.
Αναφέρθηκα στη Μεσογειακή Διατροφή, στα μικρά και συχνά γεύματα με ισοκατανομή των υδατανθράκων που είναι αναγκαία βήματα για τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Αναφέρθηκα επίσης στις διεθνείς συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο διατροφικό μας πιάτο, καθώς και στις συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα. Παρουσίασα επίσης τις γλυκαντικές ύλες, ποιες είναι ασφαλείς και πώς μπορεί να τις χρησιμοποιεί κάποιος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, μερικούς μύθους οι οποίοι κυκλοφορούν σχετικά με τρόφιμα που μας ανεβάζουν το σάκχαρο και τέλος απαρίθμησα μερικές αυστηρές, περιοριστικού τύπου δίαιτες που πρέπει να αποφεύγονται.
Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο το ενδιαφέρον όλη την παρουσίαση - σε όλη τη διάρκειά της έλυνα απορίες που δημιουργούνταν, οι οποίες τις πιο πολλές φορές αφορούσαν σε προσωπικά τους θέματα και τροφές που θεωρούσαν ότι τους ανεβάζουν το σάκχαρο και διαπίστωσα ότι και στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση υπήρχαν εδραιωμένοι αρκετοί μύθοι για το τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται να φάει κάποιος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.