Στις 18 Νοεμβρίου στα πλαίσια του φεστιβάλ κινηματογράφου CineDoc βρεθήκαμε να παρακολουθούμε την ταινία Sugar Blues. Η ταινία τσέχικης παραγωγής του 14, πραγματεύεται την παρουσία της ζάχαρης σε πληθώρα τροφίμων καθώς όπως πιστεύει η σκηνοθέτης Αντρέα Κουλκόβα η ζάχαρη είναι εθιστική. Συνειδητοποίησε τον εθισμό της όταν, όντας έγκυος, διαγνώστηκε με διαβήτη. Αναζητώντας τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη, ταξίδεψε επί πέντε χρόνια σε πέντε ηπείρους, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη γιγάντωση της ζαχαροβιομηχανίας και τις επιπτώσεις της.
Μετά την προβολή της ταινίας, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στη συζήτηση με θέμα την παιδική διατροφή με τους ειδικούς υγείας Εμμανουήλ Σουβατζόγλου, Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, Κωνσταντίνο Τσίγκο, Καθηγητή Διατροφής και Μεταβολισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Κατερίνα Μιχαηλίδου, Πιστοποιημένη Συμβουλος Γαλουχιας.
Η προβολή έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον να ασχολείται ένα ντοκιμαντέρ με κάποιο διατροφικό θέμα, γι'αυτό και ήμουν περίεργη να παρακολουθήσω το Sugar Blues που πραγματεύεται το ζήτημα της ζάχαρης. Είναι γεγονός πως η ζάχαρη υπάρχει σε μία μεγάλη πλειοψηφία τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, οπότε είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί. Όμως σίγουρα μπορεί να περιοριστεί, ελέγχοντας τι τρώμε. Είναι ουσιώδες σε αυτό το σημείο όμως να διαχωρίσω τη ζάχαρη, με τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα αμυλούχα, που σε μία ισορροπημένη διατροφή αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Στο ζήτημα του σακχαρώδους διαβήτη κύησης συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να μην στοχοποιούμε τρόφιμα, καθώς ένα τρόφιμο από μόνο του δε θα φέρει την καταστροφή, αλλά να εστιάζουμε στις συνήθειες του ατόμου, στις αλλαγές που χρειάζεται να κάνει και στη συνειδητή κατανάλωση, δηλαδή να γνωρίζει και να επιλέγει το τι τρώει, με βάση το τι θα τον βοηθήσει στην υγεία του. Μην ξεχνάμε και την αξία της αυτομέτρησης, καθώς θα βοηθήσει το άτομο να επιλέξει τα κατάλληλα τρόφιμα.
Μιχάλης Κάβδας, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Όταν ακούει κάποιος πως πρέπει να βγάλει τη ζάχαρη από την καθημερινότητά του τρομάζει και είναι πολύ λογικό αυτό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τόσο απότομες και ριζικές αλλαγές στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που θα πρότεινα σαν ιδανικό σενάριο προσπάθειας αλλαγής της συνήθειας αυτής θα ήταν η σταδιακή μείωση της ζάχαρης και η αντικατάσταση αυτής με κάποια γλυκαντική ύλη (υποκατάστατο ζάχαρης). Όλες οι υπάρχουσες γλυκαντικές είναι ασφαλείς όσον αφορά τις υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες και μπορούμε να στηριχτούμε πάνω τους στην προσπάθειά μας για μείωση της ζάχαρης.