Wallpapers

Ένα κουταλάκι την ημέρα...

της Σοφίας Δρογούδη & της Ελένης Τσαχάκη
24 Αυγούστου 2016
184113 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
wallpaper me zaxarh elaiolado stevia saltses kai thermides se othonh upologisth

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες θερμίδες παίρνετε από τη ζάχαρη που βάζετε στον καφέ σας; Ειδικά, αν τον πίνετε γλυκό και τον αγοράζετε έτοιμο από κάποια καφετέρια, τότε σίγουρα δεν ξέρετε πόσα κουταλάκια ζάχαρη σας βάζουν. Και στο σπιτικό κέικ που φτιάχνετε; Εκεί πόσα κουταλάκια ζάχαρη βάζετε; Βούτυρο; Μαργαρίνη;

Διατροφική αξία... στο «κουταλάκι του γλυκού»

Πάμε λοιπόν να δούμε τη διατροφική αξία από τα πιο γνωστά υλικά που χρησιμοποιούμε με το «κουταλάκι του γλυκού» στα ροφήματα και τη μαγειρική μας..!

Ζάχαρη

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τρόφιμα που γνωρίζουμε. Από μωρά αναζητάμε τη γλυκιά γεύση και η ζάχαρη είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γεύση αυτή. 1 κουταλάκι του γλυκού αποδίδει περίπου 16 θερμίδες και συχνά αποτελεί το υλικό εκείνο που προσθέτουμε σε αγαπημένα μας ροφήματα, όπως καφέ, τσάι , κ.α.

Μέλι

Ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες. Με λίγο περισσότερες θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού συγκριτικά με τη ζάχαρη. Ωστόσο αποτελεί μία εξαιρετική θρεπτική επιλογή με ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, λόγω της παρουσίας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Φρουκτόζη

Σχεδόν ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, ωστόσο αποτελεί ένα υλικό με πιο γλυκιά γεύση. Συγκριτικά με τη ζάχαρη, η φρουκτόζη είναι 2 φορές πιο γλυκιά. Στη μαγειρική , για να πετύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα, λαμβάνοντας έτσι και λιγότερες θερμίδες.

Στέβια

Μία νέα επιλογή γλυκαντικού που προστέθηκε στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια. Περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους λεγόμενους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν 200 με 300 φορές πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τη ζάχαρη. Ωστόσο, 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες!

Μαργαρίνη

Ένα τρόφιμο της καθημερινής μας διατροφής, πλούσιο σε «καλά» λιπάρα και βιταμίνες που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Αποδίδει περίπου 25 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, ενώ μπορεί να περιέχει και λιγότερες θερμίδες στη light μορφή της.

Βούτυρο

Καταναλώνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο λαμβάνεται περίπου 37 θερμίδες, περισσότερες συγκριτικά με τη μαργαρίνη. Επιπλέον, περιέχει υψηλή ποσότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φανεί ότι αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη.

Ελαιόλαδο

Ένα από τα πιο αρχαία και αγαπημένα τρόφιμα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Αποδίδει περίπου 40 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, ενώ αποτελεί πολύ πλούσια πηγή των «καλών» ακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών.

Μαγιονέζα

Βασικό συστατικό σε πολλά dressing, ωστόσο αποδίδει 32 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Αντικαταστήστε την πλήρη μαγιονέζα με την light εκδοχή της για να λάβετε ίδια γεύση με λιγότερες θερμίδες.

Μουστάρδα

Ανήκει στην κατηγορία των «ελεύθερων τροφίμων» δίνοντας ελάχιστες θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Επιλέξτε τη σαν μία πιο «υγιεινή» επιλογή έναντι άλλων dressing, είτε για να δώσετε μία πιο πικάντικη γεύση στο γεύμα σας.

Κέτσαπ

Μια από τις πιο γνωστές επιλογές που συνοδεύει συνήθως τις τηγανιτές πατάτες. Αποδίδει υψηλή ποσότητα σε σάκχαρα ανά κουταλάκι του γλυκού, συνεπώς προσπαθήστε να την έχετε με μέτρο στη διατροφή σας.

Τρόφιμο

Θερμίδες σε kcal (ανά 100γρ)

Θερμίδες σε kcal ανά κουταλάκι του γλυκού

Λιπαρά σε γρ (ανά 100γρ)

Λιπαρά σε γρβανά κουταλάκι του γλυκού

Σάκχαρα σε γρ (ανά 100γρ)

    Σάκχαρα σε γρ ανά κουταλάκι του γλυκού

Ζάχαρη 387 16 0 0 99,8 4,2
Μέλι 304 21 0 0 82,12 5,75
Φρουκτόζη 279 13,95 0 0 76 3,8
Στέβια 0 0 0 0 0 0
Μαργαρίνη 532 26,6 60 3 0 0
Βούτυρο 738 36,9 82 4,1 0,06 0
Ελαιόλαδο 886 40 99,9 4,5 0 0
Μαγιονέζα 680 32 74,85 3,44 0,57 0,03
Μουστάρδα 100 5 5 0,25 5 0,25
Κέτσαπ 90 4,5 0,1 0 17 0,85

  

iPhone6 plusiPhone6iPhone5iPhone41024x1024 (i-pad)1024x7681280x8001280x10241366x7681680x10501920x10801920x12002560x14402560x1600

Σοφία Δρογούδη
Σοφία Δρογούδη Γραφίστρια
Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).