Δίαιτα

Η ιατρική δίαιτα skardeil

08 Ιουνίου 2008
147348 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
psari me laxanika

Πρόκειται για μία δίαιτα στερητική και άλιπη που στηρίζεται στην παροχή πολλών πρωτεϊνών. Είναι μία δίαιτα υποθερμιδική και αρκετά μονότονη όσον αφορά στο πρωινό και στο σνακ και αποσκοπεί στον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού, καθώς μπορεί να γίνει κουραστική για ‘κείνον που την ακολουθεί.

Η φιλοσοφία της

Ο εμπνευστής της δίαιτας Δρ. Ταρνόουερ θεωρούσε ότι μία καλή δίαιτα δεν πρέπει να στερεί την απόλαυση της γεύσης, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και δεν πρέπει να είναι περίπλοκη. Υποστήριζε ότι πρέπει τα αποτελέσματά της να είναι ορατά σε μικρό χρονικό διάστημα και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Θα πρέπει δηλαδή η σωστή δίαιτα να διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες με τέτοιο τρόπο, ώστε τα περιττά κιλά να παραμένουν περιττά.

Μελετώντας τα μειονεκτήματα και τις ελλείψεις των άλλων διαιτητικών προγραμμάτων, ο Δρ. Ταρνόουερ διαπίστωσε ότι ήταν πολύπλοκες, αργές και απαιτητικές και θέλησε να δημιουργήσει μία δίαιτα απλή και συνάμα αποτελεσματική, η οποία θα επέτρεπε στους ασθενείς του να ελέγχουν το βάρος τους για όλη τους τη ζωή. Έτσι, δημιούργησε τη δίαιτα Σκάρσνταίηλ, η οποία πήρε το όνομά της από το Σκάρσνταίηλ της Νέας Υόρκης, όπου ο Δρ. Ταρνόουερ ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού.

Η εν λόγω δίαιτα αναλογεί μέχρι 1.000 θερμίδες ημερησίως και ποσοστό 43% σε πρωτεΐνες, 22,5% σε λίπος και 34,5% σε υδατάνθρακες.

Ποια η διάρκειά της;

Η χρονική διάρκεια που απαιτεί η δίαιτα Σκάρσταίηλ είναι δύο βδομάδες, μετά απ’ τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα για τη διατήρηση του κανονικού σας βάρους, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών. Εάν μετά τις δύο βδομάδες τήρησης του προγράμματος διατήρησης, επιθυμείτε να χάσετε επιπλέον κιλά, μπορείτε να αρχίσετε ξανά για δύο βδομάδες την Ιατρική Δίαιτα Σκάρσνταίηλ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με δεκαπενθήμερη δίαιτα ανά δύο βδομάδες, μπορείτε να χάσετε βάρος εύκολα και ακίνδυνα.

Τι εγγυάται;

Με την Ιατρική Δίαιτα Σκάρσνταίηλ μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι μισό κιλό την ημέρα. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να απαλλαγούν από δέκα κιλά σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της Ιατρικής Δίαιτας Σκάρνταίηλ είναι το πρόγραμμα των δεκαπενθήμερων εναλλαγών, το οποίο έγκειται στις ακόλουθες οδηγίες:

  1. Ξεκινήστε με το πρώτο δεκαπενθήμερο της βασικής δίαιατας
  2. Έπειτα, συνεχίστε με το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα διατήρησης
  3. Αν επιθυμείτε να χάσετε κι άλλα κιλά, ξαναρχίστε τη βασική δίαιτα (ξανά για 15 μέρες)
  4. Συνεχίστε πάλι με το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα διατήρησης και τέλος
  5. Συνεχίστε την ίδια τακτική με δεκαπενθήμερη διάρκεια μέχρι να φτάσετε στα κιλά που επιθυμείτε.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη της εφαρμογής της;

Καλό είναι προτού ξεκινήσετε την Ιατρική Δίαιτα Σκάρσνταίηλ να λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, καθώς και τον έλεγχο από τον ίδιο του διαιτολογίου που προτείνει η δίαιτα. Επίσης, επιβάλλεται η έγκριση του γιατρού σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια ή σε περίπτωση που βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Βασικοί κανόνες

  1. Ακολουθείτε αυστηρά το πρόγραμμα του διαιτολογίου και μην αναζητάτε υποκατάστατα.
  2. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
  3. Μεταξύ των γευμάτων, αποφεύγετε να τρώτε οτιδήποτε άλλο εκτός από σέλινα και καρότα.
  4. Μπορείτε να πίνετε απεριόριστη ποσότητα μαύρου ή ντεκαφεϊνέ καφέ, τσαγιού, γκαζόζας ή σόδας.
  5. Αποφύγετε την προσθήκη λαδιού, μαγιονέζας και γενικότερα ντρέσσινγκ στις σαλάτες σας και προτιμήστε το λεμόνι, το ξίδι και τη μουστάρδα.
  6. Αποφύγετε την προσθήκη βουτύρου, μαργαρίνης και γενικότερα λίπους στα λαχανικά σας και επιλέξτε την προσθήκη λεμονιού.
  7. Φροντίστε το κρέας που καταναλώνετε να μην έχει λίπη.
  8. Όταν θέλετε να φάτε κοτόπουλο, φροντίστε να έχετε προηγουμένως αφαιρέσει και το λίπος και την πέτσα του.
  9. Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Σταματήστε όταν νιώσετε χορτάτοι
  10. Σταματήστε τη δίαιτα μετά τις 2 βδομάδες.
  11. Μην καταναλώνετε τσάι σε φακελάκια, διότι ενδέχεται να περιέχουν ζάχαρη. Εάν δε σας αρέσει το τσάι, μπορείτε να πίνετε κι άλλα αφεψήματα όπως τίλιο, χαμομήλι, φασκόμηλο κ.ά, με την προϋπόθεση να μην περιέχουν ζάχαρη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία που προσδίδει θερμίδες.

Ποιες τροφές επιτρέπονται στη φάση διατήρησης;

  1. Ένα ποτό ημερησίως, με την προϋπόθεση να μην είναι γλυκό. Αποφύγετε την ανάμειξη των ποτών σας με ζαχαρούχα σόδα και όσον αφορά στη μπίρα, φροντίστε να μην έχει πολλές θερμίδες.
  2. Όλα τα κρέατα, αρκεί να μην έχουν λίπος
  3. Κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς λίπος και πέτσες
  4. Όλα τα νωπά και κατεψυγμένα ψάρια μαγειρεμένα χωρίς λίπος και βούτυρο
  5. Όλα τα θαλασσινά
  6. Τα αυγά, όχι όμως περισσότερα από 3 τη βδομάδα
  7. Όλα τα τυριά χωρίς λίπος
  8. Όλες οι σούπες με λαχανικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρια, χωρίς κρέμες, βούτυρο ή λίπος.
  9. Όλα τα φρούτα
  10. Όλα τα λαχανικά
  11. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων ή λαχανικών χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  12. Οι ξηροί καρποί (όχι συχνά)
  13. Το ψωμί, αρκεί να είναι πρωτεϊνούχο και να μην καταναλώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από τις 2 φέτες ημερησίως
  14. Οι μαρμελάδες και οι ζελέδες πάντα χωρίς ζάχαρη και πάντα με μέτρο
  15. Οι σαλάτες με ξίδι ή λεμόνι
  16. Τα καρυκεύματα, όπως η κέτσαπ, οι σάλτσες κοκτέιλ, η μουστάρδα, τα τουρσιά, οι ελιές (όλα με μέτρο)
  17. Όλα τα μη ζαχαρούχα αφεψήματα

Ποιες τροφές απαγορεύονται στη φάση διατήρησης;

  1. Η ζάχαρη. Άντ’ αυτής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατό της
  2. Οι κρέμες και τα καϊμάκια
  3. Το πλήρες γάλα
  4. Τα παγωτά, οι κρέμες – καραμελέ και γενικά όλα τα παγωμένα προϊόντα με περιεκτικότητα σε λίπος, γάλα και ζάχαρη.
  5. Οι πατάτες, το ρύζι, τα φασόλια (με εξαίρεση τα φρέσκα) και το αβοκάντο
  6. Τα ζυμαρικά
  7. Τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα
  8. Τα επιδόρπια με περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  9. Τα κέικ, οι σοκολάτες, οι πάστες, οι πίτες, οι καραμέλες, οι μαρμελάδες και τα ζαχαρωτά
  10. Η μαγιονέζα και γενικότερα τα ντρέσσινγκ
  11. Το φιστικοβούτυρο
  12. Το λίπος και το βούτυρο στο μαγείρεμα
  13. Το πρωτεϊνούχο ψωμί (πάνω από 2 φέτες την ημέρα)
  14. Το αλκοόλ

Ο Διατροφολόγος σχολιάζει

Η ιατρική δίαιτα skardeil αποτελεί ένα διαιτητικό σχήμα στερητικό και άλιπο που στηρίζεται στην παροχή πολλών πρωτεϊνών. Είναι μία δίαιτα υποθερμιδική και αρκετά μονότονη και στερητική όσον αφορά στο πρωινό και στο σνακ και αποσκοπεί στον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού, καθώς μπορεί να γίνει κουραστική για το άτομο που την ακολουθεί. Η εν λόγω δίαιτα αναλογεί μέχρι 1.000 θερμίδες ημερησίως και ποσοστό 43% σε πρωτεΐνες, 22,5% σε λίπος και 34,5% σε υδατάνθρακες, ενώ ακολουθώντας την κάποιος μπορεί να χάσει μέχρι μισό κιλό την ημέρα.

Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι αποτρέπει τη χρήση αλατιού, είναι εύκολη στην εφαρμογή της, μπορεί να ακολουθηθεί με ευκολία ακόμη και στο εστιατόριο, δεν απαιτεί υπολογισμό θερμίδων και δόσεων για κάθε μαγείρεμα, μαθαίνει στο άτομο να αποφεύγει όλα εκείνα τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και θερμίδες, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στην περιστολή των καρδιακών παθήσεων και κατά συνέπεια στην προστασία της υγείας, ενώ δεν περιλαμβάνει δυσεύρετα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά, είναι όμως αυστηρή στη τήρηση του διαιτολογίου της, καθώς αυτό πρέπει να τηρείται κατά γράμμα χωρίς να επιτρέπει την παραμικρή παρασπονδία. Υπάρχει έτσι περίπτωση να προκαλέσει αδυναμία, απώλεια αντοχής και ενεργητικότητας. Είναι στερητική, διότι περιορίζει τις θερμίδες και αποκλείει ορισμένες βασικές ομάδες τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε διαλυτές φυτικές ίνες, σε φυτοστερόλες και σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε κ.α. Επιπλέον, παρέχει πολύ μεγάλη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, θέτοντας τον οργανισμό σε κίνδυνο, όπως αφυδάτωση, οστεοπόρωση, νεφροπάθεια, καταστροφή του ήπατος κ.α.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πλήρες διαιτητικό σχήμα που θωρακίζει την ανθρώπινη υγεία παρέχοντας όλα τα τρόφιμα στη σωστή συχνότητα και ποσότητα

Επιτρέπει ακόμη και τη χρήση γλυκισμάτων, αλκοόλ, γαλακτοκομικών, ζυμαρικών, πατάτας, ψωμιού ολικής άλεσης σε πιο ελεύθερη ποσότητα, χωρίς να περιορίζει το άτομο που την ακολουθεί, όπως γίνεται στην ιατρική δίαιτα skardeil. Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί από όλα τα άτομα, ακόμα και από αυτά που πάσχουν από ασθένειες όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ενώ η ιατρική δίαιτα skardeil απευθύνεται σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα. Συνεπώς, ένας διαιτολόγος θα πρέπει να αποκλείει τέτοιου είδους δίαιτες σε παχύσαρκους, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή της Μεσογειακής διατροφής, με την οποία χάνεται σωστά και αργά το σωματικό βάρος, και όχι πολύ γρήγορα όπως συμβαίνει με τη δίαιτα skardeil (με αυτή χάνεται κυρίως μυϊκή μάζα). Θα πρέπει να τροποποιηθεί η διαιτητική συμπεριφορά και η στάση ως προς το φαγητό με βάση τη Μεσογειακή διατροφή, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με ανορθόδοξα διαιτητικά σχήματα όπως είναι η ιατρική δίαιτα skardeil.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.