Λεξικό Διατροφής

Γαρίφαλο

14 Ιουνίου 2023
77364 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
garifalo

Photo Source: www.canva.com

Το γαρίφαλο ή γαρύφαλλο είναι ένα δέντρο που προέρχεται από την Ινδονησία. Είναι μπαχαρικό και βότανο γνωστό ως μοσχοκάρφι. Λόγω του έντονου και όμορφου αρώματος είναι ευρέως διαδεδομένο για τη χρήση του ως μπαχαρικό σε μαγειρική, ποτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Τα αποξηραμένα άνθη - μπουμπούκια του χρησιμοποιούνται επίσης στην κινεζική και αγιουρβεδική ινδική ιατρική.

Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη clavus, που σημαίνει νύχι αφού το σχήμα του αποξηραμένου γαρίφαλου μοιάζει με αυτό του νυχιού.

Γαρίφαλο: Ποια η Διατροφική του Aξία;

Εκτός από τις μαγειρικές τους χρήσεις, τα γαρίφαλα είναι γνωστά και για το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ. Το γαρίφαλο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά του USDA, μια κουταλιά της σούπας (6,8 g) αλεσμένο γαρίφαλο περιέχει 21 θερμίδες και είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Κ , ασβέστιο και διαιτητικές ίνες.

Διατροφική Αξία ανά 100g
Ενέργεια  274 kcal
Πρωτεΐνες 5,97 g
Υδατάνθρακες  65,53 g
Φυτικές ίνες 33,9 g
Σάκχαρα 2,38 g
- σουκρόζη  0,02 g
- γλυκόζη  1,14 g
- φρουκτόζη  1,07 g
- γαλακτόζη  0,15 g
Λιπαρά  13 g
- κορεσμένα  3,95 g
- μονοακόρεστα  1,39 g
- πολυακόρεστα  3,60 g
- τρανς  0,25 g
- φυτοστερόλες  256 g
Aσβέστιο  632mg
Σίδηρος 11,83 mg
Μαγνήσιο  259 mg
Φώσφορος  104 mg
Κάλιο 1020 mg
Νάτριο  277 mg
Ψευδάργυρος 2,32 mg
Χαλκός  0,368 mg
Μαγγάνιο 60,127 mg
Σελήνιο 7,2 mg
Βιταμίνη C  0,2 mg
Θειαμίνη  0,158 mg
Ριβοφλαβίνη  0,22 mg
Νιασίνη  1,56 mg
Παντοθένικο Οξύ  0,509 mg
Βιταμίνη Β6  0,391mg
Χολίνη  37,4 mg
Βεταϊνη  1,4 mg
Βιταμίνη Α 8 μg
Καροτένιο Β  45 μg
Βιταμίνη Ε  8,82 mg
Βιταμίνη Κ  141,8 μg
Τρυπτοφάνη  0,18 g
Θρεονίνη  0,18 g
Ισολευκίνη  0,24 g
Λευκίνη  0,4 g
Λυσίνη  0,37 g
Μεθειονίνη  0,08 g
Φαινυλαλαλίνη  0,23 g
Τυροσίνη  0,19 g
Βαλίνη  0,34 g
Αργινίνη  0,32 g
Ιστιδίνη  0,13 g
Ασπαρτικό Oξύ  0,6 g
Γλουταμινικό Oξύ  0,56 g
Γλυκίνη  0,28 g
Προλίνη  0,39 g
Σερίνη  0,24 g

Eugenia caryophyllus eating

Γαρίφαλο: Oφέλη για την Yγεία

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γαρίφαλο είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στην μείωση και προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες . Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το γαρίφαλο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Τα κύρια συστατικά του γαρίφαλου, όπως η ευγενόλη, η καρβακρόλη, η θυμόλη και η κινναμαλδεΰδη έχουν συνδεθεί με βελτίωση της πέψης, τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ενίσυση της ηπατικής λειτουργίας.

Επιπλέον, το γαρίφαλο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για πονοκεφάλους, βήχα, ναυτία και υπέρταση. Το γαρίφαλο είναι ένας φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας που μπορεί να δράσει ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus και η Escherichia coli. Έχει επίσης αντιμυκητιακή δράση, ιδιαίτερα ενάντια στα στοματικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος, τερηδόνα και ασθένειες των ούλων.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανή επίδραση της παχυσαρκίας με την χρήση γαρίφαλου. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα γαρίφαλου μείωσε την συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας που προκύπτει από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα γαρίφαλου είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο κοιλιακό λίπος και λιγότερο λίπος στο συκώτι από εκείνα της ομάδας ελέγχου.

Η ενσωμάτωση του γαρίφαλου στη μαγειρική σας μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε τα γεύματά σας τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά, ενώ παράλληλα βελτιώνετε την υγεία και την ευεξία σας.

Γαρίφαλο: Ενέχει Kινδύνους η χρήση του;

Όταν λαμβάνεται από το στόμα

Η κατανάλωση ευγενόλης από τον άνθρωπο εκτιμάται ότι είναι 0,6 mg/ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ένα αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης για την ευγενόλη 2,5 mg/kg ημερησίως με βάση ένα NOAEL (επίπεδο μη παρατηρούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών) 250 mg/kg ημερησίως σε αρουραίους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευγενόλη είναι «απίθανο να είναι γονοτοξική σε εκθέσεις μεγαλύτερες και δεν οδηγούν σε κυτταροτοξικότητα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ευγενόλη δεν είναι καρκινογόνος και δεν παρουσίασε τερατογόνο ή νευροτοξική δράση. Μετά από βραχυπρόθεσμη (7 ημέρες) διαιτητική χορήγηση ευγενόλης (150 mg/ημέρα) στον άνθρωπο, δεν παρατηρήθηκαν βιοχημικές ή κυτταρογενετικές ενδείξεις τοξικότητας.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα

Το λάδι γαρίφαλου ή η κρέμα που περιέχει λουλούδι γαρίφαλου είναι πιθανώς ασφαλές. Αλλά η εφαρμογή ελαίου γαρίφαλου στο στόμα ή στα ούλα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στα ούλα. Η εφαρμογή ελαίου ή κρέμας γαρύφαλου στο δέρμα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει κάψιμο και ερεθισμό του δέρματος.

Όταν εισπνέεται

Ο καπνός από τα τσιγάρα γαρίφαλου είναι πιθανό να μην είναι ασφαλής και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονική νόσο.

Γαρίφαλο: Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα

Φάρμακα για διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα) αλληλεπίδραση με το γαρίφαλο

Το γαρίφαλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η λήψη γαρίφαλου μαζί με φάρμακα για το διαβήτη μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλά. Παρακολουθήστε στενά το σάκχαρο στο αίμα σας. Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό.

Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος (Αντιπηκτικά / Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) αλληλοεπιδρούν με το γαρίφαλο

Το γαρίφαλο μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη γαρύφαλου μαζί με φάρμακα που επιβραδύνουν επίσης την πήξη του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες και αιμορραγίες.

Η ιβουπροφαίνη (Advil,κ.α) αλληλοεπιδρά με το γαρίφαλο

Η προσθήκη ιβουπροφαίνης στο έλαιο γαρύφαλλου πριν από την εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ιβουπροφαίνης που απορροφάτε από το δέρμα, αυξάνοντας ενδεχομένως τις παρενέργειες.

Γαρίφαλο: Πως να το εντάξετε στη Διατροφή σας;

Τα γαρίφαλα είναι γνωστά για την έντονη γεύση και οσμή τους και μπορούν να αγοραστούν αλεσμένα ή ολόκληρα για μαγειρική χρήση. Πολλές κουζίνες περιλαμβάνουν το γαρίφαλο, είναι επίσης συστατικό σε ορισμένες σάλτσες όπως κέτσαπ και σάλτσα Worcestershire.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να συμπεριλάβετε το γαρίφαλο στη διατροφή σας.

Χρησιμοποιήστε γαρίφαλο στο μαγείρεμα

Το γαρίφαλο μπορεί να προστεθεί σε αλμυρά πιάτα όπως μαγειρευτά, αλλαντικά και ψητά κρέατα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά πιάτα όπως πίτες, κέικ, muffin και πουτίγκες. Δοκιμάστε να προσθέσετε ολόκληρα γαρίφαλα σε πιάτα με ρύζι ή να σιγοβράσετε αλεσμένα γαρίφαλα σε σάλτσα ντομάτας.

Φτιάξτε ένα τσάι με καρυκεύματα

Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα ζεστό και ανακουφιστικό τσάι με καρυκεύματα. Απλώς σιγοβράστε ολόκληρα γαρίφαλα σε νερό μαζί με ξυλάκια κανέλας, ginger και άλλα μπαχαρικά, στη συνέχεια στραγγίστε και γλυκάνετε με μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σας για γεύση.

Προσθέστε γαρίφαλο στα smoothies

Τα αλεσμένα γαρίφαλα μπορούν να προστεθούν στα smoothies για ένα ζεστό και πιο πικάντικο τόνο. Δοκιμάστε να αναμίξετε γαρίφαλο με πουρέ κολοκύθας, μπανάνα και γάλα αμυγδάλου για ένα υγιεινό και γευστικό smoothie.

Χρησιμοποιήστε γαρίφαλο ως καρύκευμα

Το αλεσμένο γαρίφαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε ψητά λαχανικά, ψητά κρέατα, ακόμη και ποπ κορν. Πασπαλίστε λίγο από πάνω πριν σερβίρετε για μια ζεστή και μυρωδάτη γεύση.

Ενσωματώστε τα γαρίφαλα στο ψήσιμο

Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικιλία αρτοσκευασμάτων, από μπισκότα μέχρι κέικ μπαχαρικών. Δοκιμάστε να προσθέσετε αλεσμένο γαρίφαλο στις αγαπημένες σας συνταγές για μια νόστιμη και αρωματική ανατροπή

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

C. Acharya, N. Acharya, and K.K. Panda. "Review on the potential uses of Eugenia caryophyllus (Spreng.) as an antioxidant and antimicrobial agent." Journal of Pharmacy Research, vol. 3, no. 12, 2010, pp. 2983-2987.

A. Al-Snafi. "The pharmacological and therapeutic importance of Eugenia caryophyllus - A review." International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, vol. 6, no. 4, 2014, pp. 22-29.

Al-Yousef et al. "Pharmacological activities of clove buds (Syzygium aromaticum): A review." Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, vol. 9, no. 6, 2017, pp. 786-793.

K. Garg et al. "Eugenia caryophyllus (Clove): A comprehensive review of pharmacological activities." Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vol. 57, no. 13, 2017, pp. 2772-2785.

Jayaprakasha et al. "Chemistry and biological activities of the essential oil and extracts of clove (Syzygium aromaticum Linn.) - A review." Food Chemistry, vol. 102, no. 3, 2007, pp. 943-954.

Φωτεινή Καρμανιώλου
Φωτεινή Καρμανιώλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Βαθύ της Σάμου από το 2015. Η φιλοσοφία της είναι πως "Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων".