«Είσαι ό,τι τρως». Αυτή η παλιά ρήση ακούγεται πολλές δεκαετίες στα αυτιά των καταναλωτών, ως νουθεσία, ώστε να καταλήγουν σε υπεύθυνες διατροφικές επιλογές. Τι θα λέγατε όμως αν αυτό στην κυριολεξία είναι αληθινό; Τι θα λέγατε αν ξέρατε ότι το υλικό της τροφής θα μπορούσε να επηρεάσει ενδότερα κυτταρικά κέντρα, καθορίζοντας τη γενετική έκφραση;
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τον Chen Yu Zhang (Nanjing University in China) που «μιλάει» για μεταφορά microRNA μεταξύ φυτών και ζώων. Τα microRNAs είναι μικρές ακολουθίες νουκλεοτιδίων, είναι τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού, σύμφωνα με τον διαιτολόγο. Παρά το γεγονός ότι τα microRNAs δεν κωδικοποιούν πρωτεϊνες, αποτρέπουν συγκεκριμένα γονίδια να εκδηλωθούν όσον αφορά τις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν. Δείγματα αίματος 21 εθελοντών εξετάστηκαν για την παρουσία microRNAs από καλλιεργούμενα φυτά, όπως ρύζι, σιτάρι, πατάτες και λάχανο. Για να δείτε τι έδειξαν τα αποτελέσματα της εξέτασης μεταβείτε στο ακόλουθο Link.