Λεξικό Διατροφής

Κολοκάσι

10 Μαΐου 2021
87714 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
colocasia kolokasi

Photo Source: www.canva.com

Πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές τροπικού κλίματος. Θεωρείται ως μια εκ των πρώτων ποικιλιών φυτικής καλλιέργειας στην ιστορία του ανθρώπου. Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει τη γλυκοπατάτα. Το συναντάμε σε πολλά μέρη του κόσμου με θερμό και υγρό κλίμα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στις μέρες μας έλαβε ιδιαίτερη διασημότητα μέσω της Ικαρίας όπου καλλιεργείται και καταναλώνεται εκτεταμένα, νησί που έγινε γνωστό για την μακροζωία των κατοίκων του και το μεσογειακό διατροφικό του μοτίβο. Θεωρείται υπερτροφή αφού είναι μια φυσική τροφή που θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

  • Τονώνει το ανοσοποιητικό, καθώς είναι πολύ θρεπτικό κι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών A, C και αμινοξέων.
  • Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Νεότερες έρευνες αναφέρουν ως καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του στόματος.
  • Θεωρείται αντιδιαβητική τροφή, καθώς λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτική ίνα, συμβάλλει στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου.
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, καθώς περιέχει πρεβιοτικές ίνες (ινουλίνη). Συνολικά, προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια, η δυσπεψία και οι στομαχικές κράμπες.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμία, καθώς αποτελεί εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου και επιπλέον διεγείρει τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μέσω των βιταμινών Α και Ε που περιέχει (αντιγήρανση). Επίσης φαίνεται ότι επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Οι βολβοί του περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και είναι τοξική. Με σωστό μαγείρεμα εξουδετερώνεται και ακόμα καλύτερα με την παραμονή του μια νύχτα πριν το μαγείρεμα σε νερό.Δεν καταναλώνεται ποτέ ωμό γιατί περιέχει τοξίνες που μόνο με μαγείρεμα αδρανοποιούνται.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Αποτελεί συστατικό βρεφικών κρεμών (λόγω του εύπεπτου αμύλου του)
  • Είναι δημοφιλές συστατικό μαγειρικής στη Κυπριακή κουζίνα (εκτεταμένη χρήση)
  • Καταναλώνεται ως κυρίως πιάτο (ψητό, βραστό ή γιαχνί) ή ως συνοδευτικό ή σε σαλάτες

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Πατρίδα του φυτού θεωρείται η Μαλαισία. Εκτιμάται ότι καλλιεργούνταν στην Ινδία το 5.000 πχ απ' όπου μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο και εν συνεχεία στην Τουρκία και στις Μεσογειακές ακτές. Η πρώτη ιστορική αναφορά που αφορά το κολοκάσι στην Κύπρο, χρονολογείται το 1191 μΧ, οπότε αποτέλεσε έδεσμα στο γαμήλιο δείπνο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στη Λεμεσό.

Κυπριακά κολοκάσια κορυφαίας ποιότητας καλλιεργούνταν στη Λάπηθο και στη Πάφο, ενώ σήμερα τα πιο γνωστά επί Κυπριακού εδάφους, είναι αυτά που παράγονται στην επαρχία της Αμμοχώστου, όπου μάλιστα κάθε Σεπτέμβρη γιορτάζουν το Φεστιβάλ Κολοκασίου (χωριό Σωτήρας).

Όσον αφορά την Ικαρία, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί δεν υπέφερε από πείνα, καθώς είχε αυτάρκεια σε βολβούς κολοκάσιας, που βρίσκονταν σε αφθονία στο νησί.

Κολοκάσι

Κοινές Ονομασίες 

 

Επίσημη Ελληνική Ονομασία

Κολοκασία η εδώδιμος

Επιστημονική Ονομασία 

Colocasia esculenta

Οικογένεια

Αροειδή (Aroideae)

Αγγλική Ονομασία 

Taro, eddo, elephant ear

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jaw-Kai Wang, Sally Higa, Taro: A review of colocasia esculenta and its potentials, University of Hawaii Press (1983)

Patricia Ribeiro Pereira et al, Anticancer and immunomodulatory benefits of Taro (Colocasia esculenta) corns, an underexploited tuber crop, Int J Mol Sci. 2020 Dec 29;22(1):265

Gupta K et al, Potential of Colocasia leaves in human nutrition: Review on nutritional and phytochemical properties, J Food Biochem 2019 Jul;43(7):e12878

Pragati Kaushal, Vivek Kumar, H.K.Sharma, Utilization of tao (Colocasia esculenta): a review, Journal of Food Science and Technology 2015(52):27-40

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.