Λεξικό Διατροφής

Σινάπι

25 Νοεμβρίου 2020
120099 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sinapi- sporoi moustardas

Photo Source: www.canva.com

Μετά τις πρώτες βροχές αρχίζει η βλάστηση πολλών λαχανικών, ανάμεσα σ' αυτά και οι βρούβες, τα κοινά άγρια χόρτα της Ελληνικής φύσης. Η βρούβα ή αλλιώς το σινάπι, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και έχει κίτρινα άνθη που ανθίζουν μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Από το έλαιο των σπόρων του σιναπιού παρασκευάζεται η γνωστή και αγαπητή μουστάρδα.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Στο πεπτικό σύστημα

Οι σπόροι της μουστάρδας με την καυτερή και ελαφρώς πικρή γεύση, αποδεδειγμένα βοηθούν στην πέψη των δύσπεπτων τροφών, όπως είναι το κρέας. Επίσης βοηθά στη δυσκοιλιότητα.

Στο αναπνευστικό σύστημα

Από παλιά ήταν γνωστή και συχνή η χρήση των σιναπόσπορων σε ζεστές κομπρέσες στο στήθος και την πλάτη, για την ανακούφιση ασθενών από βρογχικά και πνευμονικά προβλήματα. Βοηθά στον ερεθισμό των αμυγδαλών, του βήχα και στην θεραπεία της λαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.

Στις αρθρώσεις

Χρησιμοποιείται επίσης η σκόνη της μουστάρδας σε κρέμες για εξωτερικές επαλείψεις σε παθήσεις των αρθρώσεων. Βοηθά στους ρευματισμούς.

Αντικαρκινική πρόληψη

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι το σινάπι με την υψηλή του συγκέντρωση σε ινδόλες (φυτοχημικές ενώσεις), δύναται να απενεργοποιεί τη δράση των οιστρογόνων, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων. Η υψηλή συγκέντρωσή του επίσης σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και β-καροτίνη) συνδράμει στον ίδιο σκοπό, καθώς επίσης και στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού για την καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Άλλες ιδιότητες

Υπεραιμία, διεγερτικό, τονωτικό, αντιαναιμικό (περιέχει σίδηρο), σπασμολυτικό, ανακουφίζει από νευραλγίες και πονόδοντο, αντιπυρετικό, εμετικό, βοηθά στη κατασκευή γερών οστών (περιέχει ασβέστιο), ωφελεί σε περιστατικά ψύξης.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με έλκος ή νεφροπάθειες
  • Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια
  • Οι σπόροι του σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως αρωματικό σε φρέσκια σαλάτα (τα νεαρά φύλλα)
  • Ως βραστή σαλάτα (με λάδι και αλάτι)
  • Ως προσθήκη σε λαδερά φαγητά
  • Ως αφέψημα ή ζωμός
  • Ως έλαιο (σιναπέλαιο) ή αλεύρι
  • Ως καρύκευμα (η παρασκευασμένη μουστάρδα)
  • Ως σπόροι (μάσηση)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία του σιναπόσπορου ξεκινά περίπου το 3.000 π.Χ. στην Ινδία, όπου αναφέρεται σε σανσκριτικές γραφές. Στην Αίγυπτο πασπάλιζαν με σινάπι το φαγητό ή μασούσαν τους σπόρους του. Στην Ευρώπη ήταν ο μοναδικό γνωστό μπαχαρικό προτού ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Ασιατικά καρυκεύματα. Στην Αρχαία Ελλάδα τον 6 π.Χ. αιώνα ο Πυθαγόρας συνιστούσε το σινάπι ως φάρμακο για τα δαγκώματα των σκορπιών ενώ έναν αιώνα αργότερα, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σε φάρμακα και καταπλάσματα.

Πολλοί λαοί το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν αλλά πρώτοι οι Ρωμαίοι πειραματίστηκαν με αυτό, δημιουργώντας ένα παρασκεύασμα ανάλογο της σημερινής μουστάρδας (όπως αναφέρεται στο βιβλίο μαγειρικής "Απίκιος" στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Οι Γάλλοι καλόγεροι εξέλιξαν και διέδωσαν την συνταγή αυτή, και τελικά η μουστάρδα φτάνει να είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά αρτύματα παγκοσμίως.

Συνάπι

Κοινές Ονομασίες 

Λαψάνα, λαψανόβρουβα, βρουβολάψανο, αγριόβρουβα, βρούβα, αγριοσινάπι, σινιούρι

Επίσημη Ελληνική Ονομασία

Σινάπι

Επιστημονική Ονομασία 

Sinapis alba L.

Οικογένεια

Σταυρανθή (Cruciferae)

Αγγλική Ονομασία 

Mustard

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Δρόγες Α' & Β', Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Stefanie Kloss et all. Trace elements concentrations in leachates and mustard plant tissue (Sinapis alba L.) after biochar application to temperate soils. Science of the Total Environment. 2014 May 15;481:498-508

Sobhi MB, Manzoor MA. Efficacy of camphorated paramonochlorophenol to a mixture of honey and mustard oil as a root canal medicament. J Coll Physicians Surg Pak. 2004 Oct;14(10):585-8

Wormser U, Langenbach R, Peddada S, Sintov A, Brodsky B, Nyska A. Reduced sulfur mustard-induced skin toxicity in cyclooxygenase-2 knockout and celecoxib-treated mice. Toxicol Apple Pharmacol. 2004 Oct 1;200(1):40-7

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.