Ισχυρή... δόση αλήθειας περιέχει σύμφωνα με τους επιστήμονες το διαφημιστικό εύρημα «Antonio, fa freddo...»... Οι θερμορρυθμιστικές αποκρίσεις των γυναικών στις αλλαγές της θερμοκρασίας, διαφέρουν με αυτές των ανδρών, κυρίως λόγω ανατομικών διαφορών, διαφορών στα επίπεδα ορμονών και στη σύσταση σώματος.
«Mια γυναίκα προσομοιάζει στη θερμορρύθμισή της έναν άνδρα τρίτης ηλικίας», τονίζει χαρακτηριστικά η κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ιωάννα Κατσαρόλη και εξηγεί: «Στις χαμηλές θερμοκρασίες, οι γυναίκες αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άντρες, επειδή αναδιανέμεται περισσότερο αίμα στα ζωτικά τους όργανα και λιγότερο στα άνω και κάτω άκρα. Αυτή η φυσιολογική προσαρμογή των γυναικών, είναι αποτέλεσμα εξελικτικών διεργασιών προκειμένου να μπορούν να επιβιώνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».
Η εσωτερική θερμοκρασία μιας γυναίκας, επηρεάζεται επίσης από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο κύκλος της. Στη διάρκεια του κύκλου, η θερμοκρασία μιας γυναίκας μπορεί να μεταβληθεί ακόμη και κατά 1oC. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι αρκεί μια θερμοκρασιακή πτώση της τάξης των 2oC για να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα υποθερμίας και μια μείωση των 12oC, ώστε να επέλθει ο θάνατος.
Σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος παίζει ωστόσο και η διατροφή. «Σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος συστήνεται η συχνή λήψη γευμάτων», σημειώνει η κ. Κατσαρόλη και εξηγεί: «Η λήψη τροφής, αυξάνει ταχύτατα το μεταβολικό ρυθμό κατά 10-20%, άρα και την παραγωγή θερμότητας, για κάποιες ώρες μετά το γεύμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τροφική θερμογένεση, και μάλιστα είναι εντονότερο μετά την κατανάλωση πρωτεϊνών, παρά λίπους και υδατανθράκων».
Τη θερμοκρασία του σώματος επηρεάζει και η θερμοκρασία των τροφών. «Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθούμε, είναι να καταναλώσουμε ζεστούς υδατάνθρακες, ζεστή σοκολάτα, σούπες, δημητριακά και ζυμαρικά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί τους χειμερινούς μήνες και η κατανάλωση αλκοόλ. Παρά την πεποίθηση ότι μας ζεσταίνει, στην πραγματικότητα ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας. Όταν κάνει κρύο, το αίμα ρέει μακριά από το δέρμα μας, προς τα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά, γι’ αυτό αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε. Το αλκοόλ αντιστρέφει αυτόν τον μηχανισμό, αυξάνοντας τη ροή αίματος προς το δέρμα, κι ελαττώνοντας την εσωτερική μας θερμοκρασία», προσθέτει η κ. Κατσαρόλη.
Άλλοι παράγοντες
Άσκηση & κάπνισμα. Τα χέρια και τα πόδια μας, μάς υπαγορεύουν το αίσθημα του κρύου και της ζέστης. Τα άτομα που γυμνάζονται έχουν αυξημένη περιφερειακή θερμοκρασία (ζεστά άκρα), επειδή το αίμα τους κυκλοφορεί καλύτερα, άρα κρυώνουν λιγότερο. Αντίθετα, οι καπνιστές έχουν συνήθως κρύα χέρια και πόδια, λόγω κακής κυκλοφορίας και κρυώνουν περισσότερο.
Ορμόνες & λίπος. Υπεύθυνα για τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, θεωρούνται τα επίπεδα της Τ3 ορμόνης στο αίμα και το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα.
Ύπνος. Παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όταν είμαστε κουρασμένοι, είμαστε πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Διάθεση. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μοναχικοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο.