Επιστημονικά Νέα

Βέλτιστη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης σε ηλικιωμένους

09 Οκτωβρίου 2024
1200 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hlikiwmenos athleitai

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά για την υγεία και τον οργανισμόκαθώς του προσφέρει ενέργεια, λειτουργεί ως δομικό στοιχείο για τον οργανισμό και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Η κατανάλωση πρωτεΐνης διεγείρει τους ρυθμούς πρωτεϊνοσύνθεσης των μυών και αντιπροσωπεύει έναν βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της σκελετικής μυϊκής μάζας. Η πρόσληψή της, γίνεται είτε μέσω φυτικών πηγών πρωτεΐνης, είτε μέσω ζωικών. Παρόλα αυτά, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης θεωρείται ότι έχουν λιγότερες αναβολικές ιδιότητες σε σύγκριση με πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Οι αναβολικές αυτές ιδιότητες που περιέχουν οι απομονωμένες πρωτεΐνες, δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν την αναβολική απόκριση στην κατάποση ολόκληρων τροφών. Συνεπώς με την προτίμηση τους, επηρεάζεται έντονα η πέψη των πρωτεϊνών, η απορρόφηση αμινοξέων και ως εκ τούτου, ο ρυθμός μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης μετά το γεύμα. 

Σκοπός της μελέτης

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να συγκρίνει τα ποσοστά μεταγευματικής μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιείχε 100 g άπαχου μοσχαρίσιου κιμά με ένα ισοθερμιδικό veganγεύμα ίδιας περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη σε υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες.

Μέθοδοι

Σε αυτή την τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή συμμετείχαν 16 ενήλικες  (65-85 ετών) (8 άνδρες, 8 γυναίκες). Τη μια μέρα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα γεύμα  που περιείχε βοδινό κρέας ως κύρια πηγή πρωτεΐνης (0,45 g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους) και μη επεξεργασμένες τροφές. Μετά από 2 εβδομάδες περίοδο κάθαρσης, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα ισοθερμιδικό vegan γεύμα ίδιας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που περιείχε εξολοκλήρου φυτικής προέλευσης τρόφιμα Μέσω ενός καθετήρα γινόταν σταθερή έγχυση αμινοξέων ισοτόπων (L-[ring13C6]-φαινυλαλανίνη), ενώ μέσω ενός δεύτερου καθετήρα λαμβάνονταν δείγματα αρτηριακού αίματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Συλλέχθηκαν, επιπλέον, δείγματα εκπνεόμενου αέρα και μυϊκές βιοψίες.

Αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα βρέθηκε ότι, η κατανάλωση γεύματος που περιείχε κρέας αύξησε τις συγκεντρώσεις βασικών αμινοξέων στο πλάσμα περισσότερο από το vegan γεύμα κατά τη διάρκεια της 6ωρης μεταγευματικής περιόδου. Οι μεταγευματικές αυξήσεις στην αλανίνη, την ισολευκίνη, τη λυσίνη, τη μεθειονίνη, τη θρεονίνη, την τρυπτοφάνη, τη βαλίνη και το άθροισμα των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας και της συνολικής διαθεσιμότητας αμινοξέων στο πλάσμα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της 6ωρης μεταγευματικής περιόδου  ήταν μεγαλύτερες μετά την κατανάλωση γεύματος που περιείχε κρέας ,σε σύγκριση με το vegan γεύμα. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης οδήγησε σε ~47% υψηλότερα ποσοστά μεταγευματικής μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, η κατανάλωση ενός γεύματος  που περιείχε βόειο κρέας οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά μεταγευματικής μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ισοθερμιδικού vegan γεύματος σε υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί, ότι η σημασία της ποιότητας πρωτεΐνης σε ένα γεύμα μπορεί να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ως εκ τούτου, μια αυστηρά vegan διατροφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα διατήρησης της μυϊκής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pinckaers, P. J., Domić, J., Petrick, H. L., Holwerda, A. M., Trommelen, J., Hendriks, F. K., Houben, L. H., Goessens, J. P., van Kranenburg, J. M., Senden, J. M., de Groot, L. C., Verdijk, L. B., Snijders, T., & van Loon, L. J. (2024). Higher Muscle Protein Synthesis Rates Following Ingestion of an Omnivorous Meal Compared with an Isocaloric and Isonitrogenous Vegan Meal in Healthy, Older Adults. The Journal of nutrition154(7), 2120–2132. https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.11.004

Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου
Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση σε Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι.