Τι είναι η Υπογονιμότητα;
Η υπογονιμότητα, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης κλινικής εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες τακτικής, απροστάτευτης σεξουαλικής επαφής, είναι μια σημαντική πρόκληση που επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής των ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής ευημερίας.
Εκτιμήσεις και ποσοστά σχετικά με την υπογονιμότητα
Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 8 έως 12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν στειρότητα, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά φτάνουν σε 1 στα 7 ζευγάρια και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα ποσοστά μπορεί να εκτιναχθούν σε 1 στα 4 ζευγάρια, υπογραμμίζοντας το παγκόσμιο εύρος αυτού του ζητήματος.
Παράγοντες Υπογονιμότητας
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να βλάψουν την γονιμότητα με έως και 15% των περιπτώσεων να παραμένουν ανεξήγητες.Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι
- Η προχωρημένη ηλικία των γονέων
- Οι ενδοκρινικές διαταραχές
- Οι επιπλοκές από λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται
Ενώ οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσφέρουν ελπίδα σε πολλούς, είναι οικονομικά απρόσιτες για ορισμένους.
Διατροφή και Γονιμότητα
Οι πρόσφατες επιστημονικές προσπάθειες έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τον εντοπισμό τροποποιήσιμων παραγόντων, όπως η διατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής, καθώς επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Η μεσογειακή δίαιτα (MedDiet) έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από αυτή την άποψη, με έρευνες να υποδηλώνουν τη συσχέτισή της με βελτιωμένα αναπαραγωγικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, η δίαιτα Pro-Fertility, προσαρμοσμένη στη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και ελαχιστοποιεί την έκθεση σε επιβλαβή φυτοφάρμακα. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την επίδρασή της στους δείκτες καταβολών των ωοθυλακίων.
Σκοπός
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση στοχεύει να εξετάσει τα τρέχοντα στοιχεία για τον ρόλο της διατροφής στη γονιμότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στους ξηρούς καρπούς και τους πιθανούς μηχανισμούς τους για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας.
Οι ξηροί καρποί διαθέτουν πλούσιο διατροφικό προφίλ και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καθιστώντας τους υποσχόμενους υποψηφίους για την ενίσχυση της γονιμότητας.
Μεθοδολογία
Διενεργήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων Ovid MEDLINE, Scopus, CINAHL και Embase με τα εξής κριτήρια συμπερίληψης:
Πληθυσμός
Αρσενικοί και θηλυκοί ενήλικες σε ηλικία αναπαραγωγής (18–49 ετών).
Παρέμβαση
Κατανάλωση ξηρών καρπών για τουλάχιστον 3 μήνες.
Σύγκριση
Καμία ή χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών.
Αποτελέσματα
- Βιοχημικοί δείκτες γονιμότητας
- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
- Τοκετός
Σχεδιασμός μελέτης
Όλοι οι τύποι μελετών, συμπεριλαμβανομένων:
- Συγχρονικών ερευνών
- Μελετών περίπτωσης
- Προοπτικών μελετών
- Τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs)
Αποτελέσματα
Η αρχική αναζήτηση απέδωσε συνολικά 11.691 άρθρα, εκ των οποίων μόνο τέσσερα πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης στην ανασκόπηση.
Βελτίωση στις παραμέτρους του σπέρματος
Η μετά-ανάλυση των RCTs αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ξηρών καρπών την ημέρα σε υγιείς άνδρες οδηγεί σε σημαντική βελτίωση στις παραμέτρους του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας, της μορφολογίας και της ζωτικότητας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η συμπλήρωση με μιξ ξηρών καρπών αύξησε τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων και μείωσε τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος.
Ωστόσο, οι μελέτες παρατήρησης δεν βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και των αποτελεσμάτων γονιμότητας σε ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε ART ή σε άνδρες με υπογονιμότητα.
Οφέλη Ξηρών Καρπών
Οι πιθανοί μηχανισμοί που διέπουν τα οφέλη των ξηρών καρπών στη γονιμότητα συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- Βέλτιστο προφίλ λιπαρών οξέων
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και πολυφαινόλες
Ενώ οι συμπεριλαμβανόμενες μελέτες είχαν περιορισμούς, όπως διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης ξηρών καρπών και στους πληθυσμούς της μελέτης, υποδηλώνεται ο πιθανός ρόλος των ξηρών καρπών στη βελτίωση των αποτελεσμάτων γονιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με υπογονιμότητα.
Δίαιτα Δυτικού Τύπου
Επιπλέον η δυτικού τύπου δίαιτας συσχετίστηκε με αρνητικά αποτελέσματα γονιμότητας, τονίζοντας τη σημασία των διατροφικών στρατηγικών για την αποφυγή αυτών των επιπτώσεων.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, η συστηματική ανασκόπηση και η μετά-ανάλυσή παρέχουν πιθανά στοιχεία που υποδηλώνουν μια ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στις παραμέτρους του σπέρματος σε υγιείς άνδρες.
Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα
Ωστόσο, τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω των περιορισμών στα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μικρού αριθμού μελετών. Περαιτέρω μελέτες που στοχεύουν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας απαιτούνται για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της αναπαραγωγικής υγείας.
Τι προτείνεται;
Πιο συγκεκριμένα λόγω της διαφορετικής διατροφικής αξίας των διαφορετικών ξηρών καρπών προτείνεται ο συνδυασμός τους για τη διερεύνηση πιθανών συνεργιστικών αποτελεσμάτων όσον αφορά τη γονιμότητα.