Blog

Τι νέο φέρνουν οι διατροφικές ετικέτες στην Αμερική;

του Γεώργιου Σαλταούρα
16 Μαΐου 2018
12291 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
nees diatrofikes etiketes

Στην Αμερική, οι διατροφικές ετικέτες εισήχθησαν βάσει νόμου το 1994. Εδώ και 24 χρόνια, η δομή τους έχει παραδόξως παραμείνει ίδια, με εξαίρεση την υποχρεωτική εισαγωγή πληροφοριών για τα trans  λιπαρά οξέα. Τώρα η εμφάνιση και το περιεχόμενό τους αλλάζει σημαντικά

Πηγή: www.foodinsight.org

Οι διατροφικές ετικέτες υπάρχουν πλέον σε (σχεδόν) κάθε τρόφιμο και μας παρέχουν πληροφορίες για μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και τις θερμίδες που αυτό περιέχει. Στην Αμερική, οι διατροφικές ετικέτες εισήχθησαν βάσει νόμου το 1994, όμως παραδόξως η δομή τους δεν έχει αλλάξει εδώ και 24 χρόνια, με εξαίρεση την υποχρεωτική εισαγωγή πληροφοριών για τα trans  λιπαρά οξέα. Τώρα η εμφάνιση και το περιεχόμενό τους αλλάζει σημαντικά, λόγω νέων επιστημονικών δεδομένων, και οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις αλλαγές ως το 2021.

Στο άρθρο του Kris Sollid, διαιτολόγου και διευθυντή επικοινωνίας του International Food Information Council παρουσιάζονται οι αλλαγές στις διατροφικές ετικέτες. Προσθέσεις, αφαιρέσεις αλλά και αλλαγές στον τρόπο που παρουσιάζονται υπάρχουσες πληροφορίες αντανακλούν τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού.

nees diatrofikes etikets

 

Τι προστίθεται

  • Πληροφορίες για επιπρόσθετα σάκχαρα: μία πολύ σημαντική πληροφορία ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει την ποσότητα των σακχάρων που υπάρχει φυσικά στο τρόφιμο και την αντίστοιχη ποσότητα που έχει προστεθεί κατά την επεξεργασία.
  • Πληροφορίες για κάλιο και βιταμίνη D: Τα μικροθρεπτικά αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι δε λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες. Πλέον κρίνεται απαραίτητο οι πληροφορίες αυτές να βρίσκονται στις διατροφικές ετικέτες, ενώ πιο παλιά αυτό ήταν προαιρετικό.

Τι αφαιρείται

  • Πληροφορίες για το ποσό θερμίδων που προέρχονται από λιπαρά: Κρίθηκε ότι η πληροφορία αυτή δεν είναι πλέον χρήσιμη, μιας και ο καταναλωτής θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα των λιπαρών ενός τροφίμου. Για το λόγο αυτό παραμένουν και οι πληροφορίες για κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
  • Πληροφορίες για βιταμίνη Α και βιταμίνη C: Πλέον δεν κρίνονται απαραίτητες στις ετικέτες αλλα προαιρετικές, μιας και η ανεπάρκεια των βιταμινών αυτών στον πληθυσμό είναι πλέον σπάνια.

Τι αλλάζει

  • Πληροφορίες για θερμίδες: Πλέον οι θερμίδες εμφανίζονται με μεγαλύτερα και εντονότερα γράμματα ώστε να τις προσέχει ο καταναλωτής.
  • Μέγεθος μερίδας: Κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική αλλαγή! Ο αριθμός μερίδων ενός τροφίμου υπολογιζόταν με βάση τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών τη δεκαετία του 1990. Οι συνήθειες από τότε έχουν αλλάξει σημαντικά, οι μερίδες έχουν μεγαλώσει και είναι σημαντικό ο αριθμός μερίδων σε ένα τρόφιμο να «αντανακλά» τις αλλαγές αυτές. Η αλλαγή στον υπολογισμό των μερίδων έχει αντίκτυπο σε όλες τις πληροφορίες μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που παρουσιάζονται στις διατροφικές ετικέτες – οι οποίες πλέον γίνονται πιο ρεαλιστικές!
  • Τιμές αναφοράς: Οι ετικέτες τροφίμων παρουσιάζουν την ποσότητα κάθε θρεπτικού συστατικού ανά μερίδα και την % συνεισφορά στις ημερήσιες αναγκες με βάση τις τιμές αναφοράς. Οι τιμές αναφοράς κάθε θρεπτικού συστατικού έχουν αναθεωρηθεί με βάση τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αυτό θα φαίνεται στις νεες ετικέτες.

Με τις αλλαγές αυτές οι ειδικοί ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό. Θα καταφέρουν να «κερδίσουν» το στοίχημα καταπολέμησης της παχυσαρκίας; Ο χρόνος θα δείξει.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr