Επιστημονικά Νέα

Συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων και λιπιδαιμικό προφίλ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

20 Νοεμβρίου 2023
4416 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika emminopausi

Photo Source: www.canva.com

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με την αθηροσκλήρωση να αποτελεί μια σημαντική αιτία. Τα επίπεδα των λιπιδίων του ορού, ιδιαίτερα η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), η λιποπρωτεϊνική υψηλής πυκνότητας (HDL), η ολική χοληστερόλη (TC) και τα τριγλυκερίδια (TG), παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αθηρογένεση. Οι αλλαγές στην εμμηνόπαυση και αργότερα στις γυναίκες, που χαρακτηρίζονται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας. Επιπλέον παρουσιάζουν συχνά αλλαγές στη σύσταση του σώματος, στον ενεργειακό μεταβολισμό και στο λιπιδαιμικό προφίλ, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν προταθεί για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω των πιθανών καρδιοπροστατευτικών, αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και θετικής επίδρασης τους στο λιπιδαιμικό προφίλ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χρήσης συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων στις συγκεντρώσεις λιπιδίων στον ορό σε αυτόν τον πληθυσμό παραμένει αβέβαιος.

Σκοπός της έρευνας

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και η μετά-ανάλυση στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτού του ερευνητικού ερωτήματος αναλύοντας δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) που πραγματοποιήθηκαν έως τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Μέθοδος

Μια συστηματική αναζήτηση των βάσεων δεδομένων Web of Science, Scopus, PubMed/MEDLINE και EMBASE πραγματοποιήθηκε έως τις 3 Ιανουαρίου 2022. Τα κριτήρια συμπερίληψης περιλάμβαναν:

  • Πληθυσμός: Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω,
  • Παρέμβαση: Συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων
  • Ομάδα εικονικού φαρμάκου ως σύγκριση και
  • Μέση και τυπική απόκλιση (SD) για τις συγκεντρώσεις λιπιδίων από την έναρξη και μετά την παρέμβαση (LDL-C, HDL-C, TC και TG).

Οι αναλύσεις υποομάδων πραγματοποιήθηκαν με βάση τη διάρκεια της παρέμβασης, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη δόση ω-3 λιπαρών οξέων.

Αποτελέσματα

Η έρευνα έδειξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων οδήγησε σε:

  • Σημαντική μείωση στις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε δοκιμές διάρκειας ≤16 εβδομάδων, σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m2 και με δόση ≥1 g/ημέρα.
  • Μέτρια αύξηση των επίπεδων της LDL-C και της HDL-C.
  • Αμετάβλητες συγκεντρώσεις της ολικής χοληστερόλης.

Η μείωση των τριγλυκεριδίων ήταν πιο έντονη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υπερτριγλυκεριδαιμία ή παχυσαρκία και η χορήγηση υψηλότερων δόσεων ω-3 λιπαρών οξέων ήταν πιο αποτελεσματική. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έναν πιθανό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στη διαχείριση του λιπιδαιμικού προφίλ και του καρδιαγγειακού κινδύνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Συμπέρασμα

Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων μείωσε σημαντικά τις συγκεντρώσεις TG, αύξησε μέτρια τα επίπεδα HDL-C και LDL-C, ενώ δεν επηρέασε τις τιμές TC. Η μείωση των επιπέδων TG ήταν πιο έντονη σε μικρότερης διάρκειας παρεμβάσεις, υψηλότερες βασικές συγκεντρώσεις TG, αυξημένο ΔΜΣ και υψηλότερες δόσεις ω-3 λιπαρών οξέων. Όμως χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα ώστε να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τα συνολικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων σε αυτόν τον πληθυσμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wang, J., Gaman, M. A., Albadawi, N. I., Salem, A., Kord-Varkaneh, H., Okunade, K. S., Alomar, O., Al-Badawi, I. A., & Abu-Zaid, A. (2023). Does Omega-3 Fatty Acid Supplementation Have Favorable Effects on the Lipid Profile in Postmenopausal Women? A Systematic Review and Dose–response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. In Clinical Therapeutics (Vol. 45, Issue 1, pp. e74–e87). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.clinthera.2022.12.009

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
Παναγιώτα Κωνσταντίνου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παναγιώτα Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στα Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα από το τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ κατέχει και επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στην διαχείριση διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Συνεργάζεται ως διατροφολόγος σε γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο κατ’οίκον όσο και online.