Επιδημιολογικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (ΔΟΑ) προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο, τον τύπου 2 διαβήτη, τον καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα. Το 1999 ο FDA αναγνώρισε τα οφέλη για την υγεία των ΔΟΑ δίνοντας την έγκριση για τους αντίστοιχους ισχυρισμούς υγείας ενώ οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2015–2020 συνιστούν στους καταναλωτές τα μισά τουλάχιστον δημητριακά από αυτά που καταναλώνουν να είναι ΔΟΑ.
Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αναπτύξει και διαθέτουν στην αγορά πολλά νέα προϊόντα με αυξημένο περιεχόμενο σε ΔΟΑ, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν ισχυρισμούς υγείας για λιγότερο υγιεινά ή πλούσια σε φυτικές ίνες προϊόντα. Επιπλέον, οι όροι «πολύσπορο» ή «φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως» εμφανίζονται σε προϊόντα τα οποία παράγονται κυρίως από επεξεργασμένα δημητριακά. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι κάποιοι καταναλωτές δυσκολεύονται να αξιολογήσουν το περιεχόμενο των ΔΟΑ από τις ετικέτες τροφίμων. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, έχει ζητηθεί η γνωστοποίηση της περιεκτικότητας σε επεξεργασμένα και ολικής αλέσεως δημητριακά σε οποιοδήποτε προϊόν του οποίου η ετικέτα κάνει ισχυρισμό για την ύπαρξη ΔΟΑ.
Πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε το κατά πόσο οι καταναλωτές παραπλανούνται σχετικά με το περιεχόμενο τροφίμων σε ΔΟΑ και το κατά πόσο αυτά είναι υγιεινά με βάση τις κοινές ετικέτες τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα νομικό πρότυπο για τον έλεγχο της ρύθμισης των ισχυρισμών υγείας στις ετικέτες τροφίμων.
Ζεύγη υποθετικών προϊόντων με διαφορετικές ποσότητες σε ΔΟΑ, ζάχαρη και αλάτι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα πείραμα διακριτής επιλογής για τη μέτρηση των επιπτώσεων στην αξιολόγηση του κατά πόσο το τρόφιμο αποτελούσε υγιεινή επιλογή. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η κατανόηση περιεχομένου τροφίμων σε ΔΟΑ από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιώντας υπάρχουσες ετικέτες προϊόντων. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό των ενηλίκων των ΗΠΑ (n=1030) και απαντήσεις στην έρευνα συλλέχθηκαν το 2018 και αναλύθηκαν το 2019.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι το 29–47% των ερωτηθέντων αναγνώρισε εσφαλμένα το πιο υγιεινό προϊόν από τα ζεύγη των τροφίμων και οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι δυσκολεύονται στην κατανόηση των ετικετών ήταν πιο πιθανό να κάνουν λάθος. Επιπλέον, για πραγματικά προϊόντα που περιείχαν κυρίως επεξεργασμένα δημητριακά, το 43–51% των ερωτηθέντων υπερεκτίμησε το περιεχόμενο σε ΔΟΑ, ενώ για ένα προϊόν που αποτελείται κυρίως από ΔΟΑ, το 17% των ερωτηθέντων υποτίμησε το περιεχόμενο σε ΔΟΑ.
Συμπερασματικά, η συχνότητα της παρανόησης των καταναλωτών της ετικέτας τροφίμων σχετικά με την περιεκτικότητα σε ΔΟΑ ήταν υψηλή. Πιθανές πολιτικές για την αντιμετώπιση της σύγχυσης των καταναλωτών περιλαμβάνουν την γνωστοποίηση του περιεχομένου ΔΟΑ ως ποσοστό των συνολικά περιεχομένων δημητριακών ή τη γνωστοποίηση των γραμμαρίων ΔΟΑ έναντι των επεξεργασμένων ανά μερίδα.
br {mso-data-placement:same-cell;}