Επιστημονικά Νέα

Συμβάλλει η καθημερινή κατανάλωση μήλων στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ;

της Ευσταθίας Παπαδά
28 Απριλίου 2023
6546 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalosi milou

www.canva.com

Η τακτική κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, έχει συσχετιστεί σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα μήλα αντιπροσωπεύουν το 12,5% όλων των φρούτων που καταναλώνονται στον κόσμο, λόγω της γεύσης και της ευκολίας στην κατανάλωσή τους, και πιθανώς λόγω των οφελών υγείας που παρέχουν. Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και φυτικών ινών και αυτά τα βιοδραστικά συστατικά μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μήλου σχετίζεται αντιστρόφως με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και τη συνολική θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, απαιτούνται επαρκώς τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επιβεβαίωση αυτών των δεδομένων και τη διερεύνηση των μηχανισμών. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μήλου στα λιπίδια αίματος, την αγγειακή λειτουργία και άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη, μελέτη παρέμβασης. Υγιείς ελαφρώς υπερχοληστερολαιμικοί εθελοντές (23 γυναίκες, 17 άνδρες), με μέσο όρο ΔΜΣ 25,3 ± 3,7 kg / m2 και ηλικία 51 ± 11 έτη, κατανάλωναν 2 μήλα / ημέρα ή ένα ισοενεργειακό ποτό ελέγχου με μήλο και πλούσιο σε σάκχαρα. Η κάθε παρέμβαση είχε διάρκεια 8 εβδομάδων, με μία περίοδο washout 4 εβδομάδων. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος νηστείας πριν και μετά από κάθε παρέμβαση. Μετρήθηκαν τα λιπίδια του ορού, η γλυκόζη, η ινσουλίνη, τα χολικά οξέα, και οι βιοδείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας και φλεγμονής. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η μικροαγγειακή λειτουργία με απεικόνιση λέιζερ Doppler με ιοντοφόρηση και η αρτηριακή δυσκαμψία, χρησιμοποιώντας ανάλυση παλμών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η κατανάλωση των μήλων οδήγησε σε μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων καθώς και του μορίου ενδοκυτταρικής προσκόλλησης κυττάρου-1 (ICAM-1), ενώ οδήγησε σε αύξηση του ουρικού οξέος στον ορό σε σύγκριση με το ποτό ελέγχου. Η απόκριση στη μικροαγγειακή αγγειοδιαστολή που εξαρτάται από το ενδοθήλιο ήταν μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση μήλων από ότι μετά την κατανάλωση του ποτού ελέγχου. Η κατανάλωση των μήλων δεν είχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση ή σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η συστηματική ένταξη των μήλων στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας σε άτομα με ήπια υπερχοληστερολαιμία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Koutsos A, Riccadonna S, Ulaszewska MM, Franceschi P, Trošt K, Galvin A, Braune T, Fava F, Perenzoni D, Mattivi F, Tuohy KM, Lovegrove JA. Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial. Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1;111(2):307-318. doi: 10.1093/ajcn/nqz282. PMID: 31840162; PMCID: PMC6997084.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D