Τα πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας τα οποία περνάνε με διαφορά τα ποσοστά της υπόλοιπης Ευρώπης υποδηλώνουν πως πρέπει να πάρουμε μέτρα.
Τα παχύσαρκα παιδιά ξεπερνούν το 20% στην προσχολική και το 40% στη σχολική ηλικία.
Δράσεις που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια της κοινότητας, μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξασφάλιση παραγόντων που διασφαλίζουν μείωση της αύξησης της παχυσαρκίας. Ένα περιβάλλον στη γειτονιά ή στο σχολείο που ενθαρρύνει την κατανάλωση υγιεινής τροφής και δίνει τη δυνατότητα για φυσική άσκηση πρέπει να αναπτυχθεί.
Βλέπουμε όμως πως δεν ωφελούνται όλοι ισότιμα από αυτές τις δράσεις. Αυτοί που συχνά επωφελούνται λιγότερο είναι τα άτομα των χαμηλών κοινωνικών ομάδων και οι οικογένειες που είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας. Υπάρχουν λοιπόν προγράμματα που έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των ομάδων αυτών με σκοπό τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Μελετώντας τα αποτελέσματα των ερευνών παρατηρήθηκε πως η αυξημένη κατανάλωση σε χυμούς δεν είχε θετική συσχέτιση με την παχυσαρκία. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως τα παιδιά που έπιναν περισσότερους χυμούς, είχαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
Σε άλλες έρευνες παρατηρήθηκε πως ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία είχε συσχέτιση και με το βάρος των γονέων. Τα ζάχαρα δεν συσχετίστηκαν με ποσοστά παχυσαρκίας από όποια πηγή και αν έρχονταν. Προστατευτικός παράγοντας ήταν η πρόσληψη πρωινού, τα συχνά γεύματα και τα γεύματα με τους γονείς ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν η τηλεόραση στο σπίτι, οι πολλές ώρες διάβασμα στο σπίτι αλλά και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής.