Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών με διευθυντή τον κο. Ευάγγελο Ζουμπανέα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με επιστημονικά υπεύθυνο για την εύρυθμη και επιστημονικά ορθή εκπόνηση τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Πέτρου, διενήργησαν μια έρευνα σε πανελλήνια κλίμακα, μετά τον σχεδιασμό και την οργάνωση του Καθηγητή της εκπαίδευσης των Διατροφικών Διαταραχών κο. Βασίλειο Ε. Κατσίλα και την συμμετοχή 25 εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου.
Η βιντεοσκοπημένη προβολή της μελέτης παρουσιάζεται όπως καταγράφηκε από την online αναμετάδοση της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του κ. Κατσίλα, στο βίντεο που ακολουθεί:
Ο σχεδιασμός της έρευνας έγινε με βάση το διεθνώς πιστοποιημένο πρωτόκολλο ανίχνευσης Διατροφικών Διαταραχών που διδάσκεται στο ΚΕΑΔΔ σε συνδυασμό με συμπεριφοριστικές ερωτήσεις και δημογραφικά χαρακτηρίστηκα, σε νέα ραντεβού ενός διαιτολογικού γραφείου από ήδη καταρτισμένους Διαιτολόγους- Διατροφολόγους του δικτύου.
Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται στα 625 άτομα και αποτελείται από ανθρώπους με διασπορά σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδος
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πλήρως κατατοπιστικά και θα αναλυθούν μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα:
Όπως βλέπουμε στο παραπάνω ερώτημα προκύπτει ότι, περίπου το 65% των ανθρώπων που πάνε στο γραφείο ενός Διαιτολόγου-Διατροφολόγου έχουν τουλάχιστον μια φορά χάσει και ξαναπάρει>9 Kg στην ζωή τους μέσω δίαιτάς (μέσω του πίνακα μπορείτε να δείτε και την εκτενέστερη ανάλυση των αποτελεσμάτων). Το αποτέλεσμα αυτό μας προβληματίζει για μια ενδεχόμενη βιοχημική ανισορροπία καθώς δεν γνωρίζουμε την φύση της δίαιτας που έχει πραγματοποιηθεί (πχ κετογονική δίαιτα, διουρητικά, χάπια αδυνατίσματος, καθαρτικά κτλ) και αν έχει γίνει με επιστημονικά αποδεκτό τρόπο (με την βοήθεια ενός πιστοποιημένου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου). Επίσης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εκτός από την βιοχημεία του σώματος, η επαναλαμβανόμενη αυξομείωση και επανάκτηση του βάρους επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία του ατόμου.
Στο παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε ότι η συνολική ψυχική υγεία του ατόμου μέσα στην ημέρα επηρεάζεται απλά από έναν αριθμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή και τον τρόπο που βλέπει κάποιος άνθρωπος τον εαυτό του όλη μέρα.
Ο ζυγός ένα από τα πιο διαδεδομένα και ίσως πιο εδραιωμένο σύστημα αξιολόγησης για τηνπορεία ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια προσπάθειας απώλειας του περιττού βάρους. Είναι σημαντικό ο κάθε επαγγελματίας διαιτολόγος να μη χρησιμοποιεί τον ζυγό ως μέτρο αξιολόγησηςκαι να εκπαιδευτεί και σε άλλα συστήματα αξιολόγησης που ενθαρρύνουν και ενισχύουν τη συνολική πορεία του διαιτώμενου.
Εν συνεχεία βλέπουμε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζυγίζονται τακτικά μέσα στην εβδομάδα και το μήνα είναι πολύ μεγάλο και αυτό όπως είδαμε παραπάνω έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
Το παραπάνω διάγραμμα μας δείχνει ότι, παραπάνω από το 50% των ανθρώπων που επισκέπτονται το γραφείο ενός επαγγελματία Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, θεωρούν ότι είναι υπέρβαροι παρόλο που οι άλλοι τους λένε ότι δεν είναι. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας διατροφικής διαταραχής είναι ότι το άτομο έχει εσφαλμένη άποψη για την εικόνα του σώματος του και αποδεικνύεται περίτρανα μέσω της παραπάνω διαφάνειας. Οι τεχνικές αλλαγής και ενίσχυσης της εικόνας σώματος του πελάτη αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την πρόοδο και διάρκεια της παρουσίας του στο διαιτολόγιο γραφείο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ποσοστό εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών των πελατών στα διαιτολογικά γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι το 25 % ( 1 στους 4 ανθρώπους) των ανθρώπων που έρχονται σε ένα διαιτολογικό γραφείο πάσχουν από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Το αποτέλεσμα αυτό είναι με βάση των αυστηρότερων προδιαγραφών, διότι αν επανεξετάσουμε και τις περιπτώσεις των ανθρώπων που αγγίζουν τις προδιαγραφές του μοντέλου αξιολόγησης που δείχνουν ότι κάποιος έχει διατροφική διαταραχή το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτή είναι και η βασική αιτία, που περισσότερο από το 25% των πελατών κάθε διαιτολόγου σταματούν σε λιγότερο από δυο μήνες προσπάθειας ή στην πρώτη ένδειξη που το αποτέλεσμα της ζυγαριάς δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους (συνήθως κι αυτές είναι υπερεκτιμημένες).
Το 18% των ανθρώπων έχουν κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής και δεν το γνωρίζουν
Σχεδόν 1 στους 5 πελάτες δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή και η έλλειψη γνώσης για την ορθή διάγνωση της διαταραχής θα αποτελέσει σύντομα τη βασική αιτία αποχώρησης του πελάτη από το διαιτολόγο.Στη συνέχεια ο πελάτης θα αναζητήσει τον επόμενο διαιτολόγο μέχρι που θα καταλήξει σε αυτόν που θα αναγνωρίσει τα συμπτώματα της διαταραχής και θα εφαρμόσει τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία και τεχνικές προκειμένου να αρθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.
Το 41% των ανθρώπων που απάντησαν ότι είχαν διατροφική διαταραχή στο παρελθόν εξακολουθούν να βρίσκονται με την διατροφική τους διαταραχή. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς άλλαξαν πολλούς διαιτολόγους και συχνά ακολούθησαν ιδιαίτερα ακραία και αυστηρά προγράμματα διατροφής μέχρι να καταλήξουν σε ένα έμπειρο επαγγελματία διαιτολόγο της ομάδας του ΚΕΑΔΔ που αναγνώρισε τα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής και λειτούργησε με τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία με γνώμονα πριν απ’ όλα, να επανέλθει η ισορροπία του πελάτη μεταξύ τροφής και συναισθηματικού φαγητού.
Με απλά λόγια η έρευνα αυτή έδειξε ότι, αν κάποιος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος δεν είναι εκπαιδευμένος στο να ανιχνεύει και να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή θα χάσει τουλάχιστον το ¼ της πελατείας του ή θα το βυθίσει ακόμα βαθύτερα στην διατροφική του διαταραχή.
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση: