Blog

Η διατροφική προσέγγιση στη νευρική ανορεξία

της Ιωάννας Κοντελέ
11 Ιανουαρίου 2017
18537 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika me neurikh anorexia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι διατροφικές διαταραχές απαιτούν την εξειδικευμένη αντιμετώπιση από διαιτολόγο και ψυχολόγο. Όπως έχει πολύ συχνά αναφερθεί η διατροφική αποκατάσταση είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της θεραπείας, και ο διαιτολόγος πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξειδικευμένη προσέγγιση γι’ αυτούς τους ασθενείς.

Ιδιαίτερα η νευρική ανορεξία απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς ανάμεσα στην θρεπτική ισορροπία του διατροφικού πλάνου και την ικανότητα συνεργασίας του ασθενούς. Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου για ασθενείς με νευρική ανορεξία είναι μια πρόκληση για τον διαιτολόγο, καθώς από τη μία είναι απαραίτητο να καλύψει τις πολλές διατροφικές ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί και να οδηγήσει τον ασθενή σε αύξηση βάρους, ενώ από την άλλη θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ώστε το άτομο να συνεργαστεί σε μακροχρόνια βάση έως την ανάρρωση. Οι βιαστικές και επιθετικές προσεγγίσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και συχνή και σταδιακή αναπροσαρμογή του διαιτολογίου αναφορικά με τις θερμίδες, τις ποσότητες των τροφίμων, την ποικιλία και την χρήση «μη ασφαλών» για τον ασθενή τροφίμων.

Το διαιτολόγιο που σχεδιάζεται θα πρέπει να είναι εφικτό για τον ασθενή. Για τον λόγο αυτό πάντοτε ξεκινάμε με διαιτολόγια χαμηλών θερμίδων, προσαρμοσμένα στη θερμιδική πρόσληψη που έχει ο ασθενής κατά την έναρξη της θεραπείας. Σταδιακά οι θερμίδες αυξάνονται, καθώς και η ποικιλία των τροφίμων που χρησιμοποιούνται. Πάντοτε όμως πρέπει να εξασφαλίζεται ότι ο ασθενής νιώθει ασφάλεια με τη συνεργασία μας και ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά το διατροφικό πλάνο με εμπιστοσύνη στις γνώσεις του διαιτολόγου. Για την πλήρη αποκατάσταση του βάρους είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να χρειαστεί να ακολουθήσει αρκετά υπερθερμιδικά διαιτολόγια, καθώς σταδιακά ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders.

 

Ιωάννα Κοντελέ
Ιωάννα Κοντελέ Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Εκπαιδευτής ΚΕΑΔΔ Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού