Blog

Να επιχειρήσει μια παχύσαρκη εγκυμονούσα να χάσει βάρος;

16 Μαρτίου 2016
19449 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
egkimosini kai diaxeirisi varous

Ένα θέμα που προκάλεσε αρκετά το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και την ενεργή συμμετοχή του σε συζήτηση στα πλαίσια του 11ου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, ήταν το κατά πόσο είναι συνετό μία παχύσαρκη γυναίκα να χάσει βάρος όχι πριν, ούτε μετά, αλλά ...κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Οι επιστημονικές έρευνες λείπουν, το ερευνητικό κενό αξιοσημείωτο και η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική!

​Το συγκεκριμένο ζήτημα ανέδειξε μόλις στην τελευταία του διαφάνεια ο κ. Βαλσαμάκης με την εισήγηση του με θέμα «Η παχυσαρκία της εγκύου μητέρας και οι επιπτώσεις της στο κύημα». ​Παρουσίασε λοιπόν, τα αποτελέσματα μιας προβληματικής όπως και ο ίδιος είπε, μελέτης απλά και ενδεικτικά και μόνο μιας και υπάρχει ανεπάρκεια δεδομένων. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτείτε ότι κανένας κώδικας ερευνητικής και ηθικής δεοντολογίας δεν θα ενέκρινε ένα πρωτόκολλο που θα ρίσκαρε την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή ενδεχομένως, σε μία έρευνα με εθελόντριες εγκυμονούσες γυναίκες.

Τα σημαντικά ερωτήματα που μένουν να διερευνηθούν οπως ακούστηκαν και από το ακροατήριο είναι αν η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εκκούσια ή ακούσια, αν αφορούσε σε βάρος του εμβρύου ή του πλακούντα. Πάντως, από μια ανασκόπηση και του 2015 που ξεφύλλισα, φαίνεται πως ενώ η μείωση αντί της πρόσληψης βάρους συζητάται έντονα στην επιστημονική κοινότητα, τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα με μεγαλύτερες πιθανότητες μικροσωμίας και μικρότερες πιθανότητες μεγαλοσωμίας για το νεογνό και έλλειψη δεδομένων για τον χρόνο και τον τρόπο γέννησης.

Κάποια σημαντικά στοιχεία για το βάρος στην εγκυμοσύνη

  1. Μια γυναίκα που ξεκινά την εγκυμοσύνη της έχοντας ένα φυσιολογικό δείκτη μάζα σώματος, μπορεί να αυξήσει το βάρος 9-12 κιλά.
  2. Μια μητέρα που αυξάνει το ΒΜΙ πάνω από 3 μονάδες, ανάμεσα στις 2 εγκυμοσύνες της, οι πιθανότητες να έχει επιπλοκές στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, αυξάνουν κατά 30%-100%.
  3. Έχει περισσότερη σημασία για την έκβαση μιας εγκυμοσύνης το βάρος της γυναίκας πριν από αυτή παρά το βάρος που παίρνει κατά τη διάρκεια.
  4. Σχεδόν το 50%-60% του βάρους στην εγκυμοσύνη αποκτάται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Συμπέρασμα

Σίγουρα υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν την απόκτηση υγιούς βάρους για κάποια γυναίκα πριν μείνει έγκυος και για λόγους γονιμότητας αλλά και βέλτιστης έκβασης της κύησης. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στις μέλλουσες μαμάδες, αλλά και πατεράδες, γιαγιάδες και άλλους που επηρεάζουν ούτως ή άλλως την διατροφή της μαμάς... αφού το καμάρι ότι "όσο πιο παχουλό γεννηθεί το μωρό τόσο πιο γερό είναι" δεν ισχύει ακριβώς έτσι!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kapadia MZ, Park C, Beyene J, Giglia L, Maxwell C, McDonald S, Weight Loss Instead of Weight Gain within the Guidelines in Obese Women during Pregnancy: A Systematic Review and Meta-Analyses of Maternal and Infant Outcomes, PLoS One. 2015; 10(7): e0132650.

Villamor E, Cnattingius S. Interpregnancy weight change and risk of adverse pregnancy outcomes: a population-based study. Lancet. 2006 Sep 30;368(9542):1164-70.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.